Káva z cibetek

Možná vás překvapí, že jedna z nejdražších a gurmány nejžádanějších káv pochází z Filipín, a možná budete překvapeni ještě více, až na následujících řádcích odhalíte, jak tato káva vlastně vzniká.

Cibetka palmová

Cibetka palmová

Kopi Luwak

Právě to je označení pro cibetkovou kávu, které pochází z indonéštiny – kopi znamená káva, luwak potom označuje cibetku.

V čem je cibetková káva výjimečná?

Není třeba chodit kolem horké kaše – tato káva se zpracovává z trusu cibetek, konkrétně z druhu, který se nazývá cibetka palmová. Cibetku můžeme najít jak v Asii, Africe nebo i jižní Evropě.
Cibetky jsou sice masožravé, ovšem sladkými kávovými bobulemi nepohrdnou. Jakmile bobuli cibetka sní, projde jejím trávicím traktem, a to téměř neporušená – v žaludku dochází k tzv. fermentaci, a právě fermentace je přesně to, co dodává výsledné kávě specifickou a nezaměnitelnou chuť a aroma.

Tajemství za všechny peníze

Není divu, že si Filipíny své zvláštní „bohatství“ bedlivě střeží. Podle některých se dokonce jedná o nejlépe střežené tajemství Filipín, koneckonců díky její ceně se není čemu divit, ale o tom níže.

Jak poznáme „cibetčí kávu“ a jak chutná?

Díky tomu, že jsou kávová zrnka „přírodně zpracována“ v těle cibetky, jsou po opražení více olejnatá, mají silnější aroma a údajně i výbornou chuť – což je zvláštní u něčeho, co prošlo trávicím traktem této šelmičky.
Podle některých má cibetčí káva chuť hořké čokolády, podle jiných zase chuť karamelu bez typické kávové hořkosti, někteří v ní dokonce cítí i švestky – nám nezbývá nic jiného, než ji ochutnat a vytvořit si vlastní názor.

Jak se sbírá?

Sběrači to opravdu nemají lehké, a to proto, že trus cibetek se nachází převážně v horách a navíc většinou v hustém křoví, kde cibetka tráví většinu svého času. Nalezení takové cibetčí „hromádky“ ale není věc náhody – zkušený sběrač nebo sběračka si dovede cibetku i vystopovat.
Obalená zrnka kávy se proplachují v horských říčkách, poté se usuší a následně praží jako „normální“ káva.

Kolik stojí káva z cibetky?

Káva „z cibetek“ – Kopi Luwak patří mezi nejdražší kávy na světě, mimo jiné také díky své exkluzivitě – Filipíny totiž vyprodukují jen půl tuny této kávy ročně! A pokud byste měli zájem si kávu zakoupit, můžete i u nás v České republice. Ceny se liší, ovšem máte jistotu, že kilo Kopi Luwaku pod deset tisíc korun jednoduše nekoupíte. 50 g balení cibetkové kávy je možné koupit za 690 Kč. Je to dost, ale tvrdí se, že je to káva tak jedinečná a chutná, že se do ní investovat rozhodně vyplatí.

Simulovaná cibetková káva bez cibetky?

Některým ovšem myšlenka na popíjení kávy z bobků cibetky není úplně po chuti, a to nejen z etických důvodů, ale i z odporu k této myšlence samotné. Z těchto důvodů nalezli a duplikovali Němečtí vědci enzymy, které jsou zodpovědné za změnu chuti cibetkové kávy. Káva tak „zraje“ mimo žaludky živých cibetek, avšak za účasti naprosto stejných enzymů. Výsledek je tak výborný, že je téměř k nerozeznání od pravé cibetkové kávy. Další výhodou je také to, že káva je nakonec ještě levnější. Nejznámějším výrobcem této kávy je asijská káva Trung Nguyen. Tuto kávu můžete zakoupit od našeho partnerského obchodu Gourmetkava.cz.

Týrání cibetek ve velkochovech

Cerfitikát kvalitní cibetkové kávy

Cerfitikát kvalitní cibetkové kávy

Člověk je tvor ziskuchtivý a díky velkým ziskům, které z chovu cibetek plynou, začal budovat farmy, ve kterých se cibetky chovají ve velkém, v klecích. Dostávají jíst pouze kávu a fungují vlastně jako takové stroje na trávení. Při koupi si tedy pohlídejte, aby měl prodejce certifikát Certified Kopi Luwak Coffee, jenž zaručuje, že cibetky nejsou chované v klecích, že káva není smíchaná s jiným druhem a že zrnka jsou ručně zpracovávána místními farmáři. Káva, kterou můžete koupit níže samozřejmě cerifikována je!

Příprava cibetkové kávy

Pro přípravu cibetkové kávy je vhodný např. french press, moka konvička nebo třeba využít alternativní Vacuum pot. Cibetková káva se dá připravit i přes filtrační papír jako filtrovaná káva. Obecně platí, že při přípravě cibetkové kávy se stačí držet několika základních pravidel (téměř stejných, jako při přípravě zrnkové kávy):

  1. Koupit kvalitní a certifikovanou kávu.
  2. Neskladovat cibetkovou kávu v lednici (před ani po namletí).
  3. Zrnka namlet na hrubost podle přípravy, kterou jste se rozhodli využít (hrubší pro french press, jemnější pro moka konvičku, velmi jemné pro espresso).
  4. Správná teplota vody (ideální teplota je 95° C). Tento faktor je při přípravě cibetkové kávy velice důležitý.
  5. Správný poměr vody a kávy – pro cibetkovou kávu se doporučuje standardní poměr, tedy 9 gramů na zhruba 170 mililitrů vody.

Káva pro milovníky

Káva z cibetek není pro každého, ovšem lidé z Filipín se spoléhají na pravé milovníky kávy, kteří si budou chtít dopřát něco opravdu mimořádného, a vyšší cena je neodradí. A zajímavost na závěr: ve filmu The Bucket List z roku 2007 si Jack Nicolson nechá připravit šálek cibetkové kávy, a to stylově – ve Vídeňském vacuum potu. A co vy? Máte na takovou kávu od cibetky chuť?
Koupit certifikovanou cibetkovou kávu