Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Bezkofeinová káva vypadá úplně stejně, jako s kofeinem.

Vše, co jste chtěli vědět o kávě bez kofeinu


Je pro naše tělo prospěšnější káva bez kofeinu nebo ta klasická? A co v těhotenství, nemůže káva nějak nepříznivě ovlivňovat plod? Co je to vlastně kofein a jak se z kávy odstraňuje? Lze se tohoto nejrozšířěnšjího stimulantu zbavit v šálku úplně? Pojďme si tyto otázky společně zodpovědět.

Stimulant kofein

Kofein je známý především svým výskytem v kávě, to asi nikoho nepřekvapí. To, že se vyskytuje i v čaji a energetických nápojích asi také ne. Ovšem to, že kofein můžeme najít ve fazolích nebo například v listech některých rostlin, to už překvapující je. Kofein totiž působí jako přírodní pesticid, příroda si tak obstarává potřebnou ochranu proti škodlivým vlivům.

Pro člověka je kofein výhodný hned z několika důvodů. Podporuje činnost centrální nervové soustavy i srdeční činnost a zvyšuje produkci žaludečních kyselin, čímž napomáhá trávení. Má i lehce diuretické (odvodňující) účinky, je tedy vhodné každý šálek kávy doplnit dostatečným množstvím tekutin. Někdy je potřeba jej ale ze zrn odstranit. Jak a proč?

Vše, co jste chtěli vědět o kávě bez kofeinu
I cappuccino se dá připravit v bezkofeinové variantě

Jak se kofein ze zrn odstraňuje?

Ke kávě bez kofeinu vedou dvě cesty – kofein se ze zrn (ještě před pražením) odstraňuje pomocí tzv. Evropského procesu nebo Švýcarského vodního procesu.

Evropský proces k odstranění nežádoucího kofeinu používá chemické prostředky, konkrétně dichlormetan. Ten ve vodném roztoku, ve kterém jsou zrna namočená, odstraní kofein a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila chemické látky. Bohužel, tento způsob má za následek lehce chemický chuťový dozvuk.

Za zdravější nechemickou metodu lze považovat Švýcarský proces, při němž stroje odstraní kofein pouze za pomoci vody a aktivního uhlíku.

Při této metodě se zrna velmi dlouho máčejí, což má za následek samovolné vypuzování kofeinu ze zrn. Tato „kofeinová voda“ se pak ještě přefiltruje přes uhlík, který odstraňovanou látku vstřebá. Máčení zrn ale odplavuje i éterické oleje a ničí tolik typické aroma.

Švýcarská metoda je ale díky absenci chemikálií rozhodně zdravější než ta evropská, navíc je schopna odstranit téměř 100% kofeinu. Její evropská kolegyně to zvládne jen do výše asi 97%.

Kofein v těhotenství

Toto téma jsme již naťukli v článku Vyvraťme si 6 největších mýtů o kávě. Existuje totiž mýtus, že ženy by v těhotenství neměly pít kávu a dostávat tak do sebe kofein. Proto mnoho z nich pije kávu bez kofeinu. Je to ale opravdu jen mýtus – tedy z části.

Když si odmyslíme trochu vyšší cenu bezkofeinové kávy a její (podle některých) méně lahodnou chuť oproti kávě klasické, kofein ženám v těhotenství nijak neškodí.

Udává se, že konzumují-li ženy v těhotenství kávu, může to přispívat ke snížení porodní hmotnosti plodu. Jedná se ale spíše o domněnky než o podložené vědecké výzkumy. Na internetu najdete svědectví mnoha žen, které si v těhotenství kávu neodepřely a váha jejich dětí se i tak často přehoupla přes čtyři kila.

Jinými slovy – pokud budete v těhotenství pít klasickou kávu, miminko může být v bříšku trochu více aktivní, ale bude zdravé. Toto platí i pro kojící matky. Kofein se totiž snadno dostane do mateřského mléka a takovéto mateřské „latéčko“ má stejné povzbuzující účinky na dítě, jako na matku. Dítě může být tedy trošku neklidnější, ale rozhodně bez újmy na zdraví. Stojí tedy za to zvážit a jistě i zkusit, jestli případnou újmu nepocítí spíše matčiny nervy.

Kdy kofein opravdu stopnout?

Dříve se tradovalo, že pokud máte potíže se srdcem nebo vyšším tlakem, kofeinu byste se měli vyhnout. Podle posledních průzkumů to ale tak není.

Odepřít si kofein má smysl kvůli kvasinkám. Kofein totiž podporuje jejich množení, což u dítěte a matky může způsobovat celou řadu problémů.

Ristretto jako alternativa

Pokud pro vás bezkofeinová káva nepřipadá v úvahu, můžete si začít připravovat ristretto („menší espresso“, někdy také nesprávně označováno jako piccolo). Případně můžete v kavárně poprosit, aby vaše cappuccino připravili místo z espressa právě z ristretta. Proč?

Jeho extrakce trvá cca 15 vteřin s tím, že kofein se do šálku dostává až od 11. vteřiny. Šálek tedy bude obsahovat jen úplné minimum kofeinu.

Vraťme se ale zpět k bezkofeinové kávě. Ta je totiž k dispozici ve formě kapslí …

… i pro automatické kávovary

Skvělé je, že kávu bez kofeinu můžeme koupit i ve formě PODů a kapslí, tedy kávových zásobníků pro rozličné kávovary. Zajímavá a rozhodně ekologičtější je i možnost koupit bezkofeinový Drip it, kávu v praktickém balení s filtrem na cesty.

Podtrženo sečteno

Jako u většiny potravin a nápojů, tak i u kávy platí zlaté pravidlo „všeho s mírou“. Pokud tedy budete konzumovat v těhotenství nebo těsně po něm jeden až dva šálky kvalitní kofeinové kávy denně, nemělo by to vám ani vašemu dítěti uškodit. Navíc u žen s nízkým tlakem je káva přímo lékaři doporučována a jsou známy i případy, kdy ženám tento nápoj pomohl od ranních nevolností. Káva navíc blahodárně působí i na další oblasti lidského zdraví, třeba jako prevence proti Alzheimerově chorobě nebo rakovině.

Pokud ale nechcete nic ponechat náhodě, bezkofeinová káva může nastartovat den ne množstvím kofeinu, ale celým rituálem samotného pití.

Oblíbenost kávy bez kofeinu v současné době roste. Objednat si ji můžeme v každé lepší kavárně nebo od značek Lavazza, Dallmayr a Illy domů. Závěrem je třeba říci, že bez ohledu na metodu, kterou se kofein ze zrnek dostává, bude ve výsledném šálku vždy malé množství kofeinu.

A zajímavost na závěr – patent na technologickou přípravu bezkofeinové kávy z roku 1962 byl udělen Čechovi, panu Zdeňku Žáčkovi, díky kterému si skvělou chuť kávy mohou užít opravdu všichni.

Koupit bezkofeinovou kávu (více druhů)