Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

AeroPress - nováček při přípravě kvalitní kávy

AeroPress – nováček při přípravě kvalitní kávy


Zvláštně vypadající přístroj z polykarbonátu je na trhu přípravy filtrované kávy benjamínkem. Vyvinut byl totiž poměrně nedávno, v roce 2005, což z AeroPressu dělá nejmladší zařízení na přípravu kávy současnosti. Pro svoje unikátní vlastnosti se od svého vzniku těší velkému zájmu milovníků kvalitní kávy po celém světě. Kdo jej vymyslel? V čem je jedinečný a jak se káva z něho připravuje?

Krátká historie

Alan Adler. Jméno člověka, který od útlého mládí sbírá patenty. Má jich více než 40. Mezi ně patří nejrůznější přístroje a zlepšováky, nicméně nás zajímá pouze jeden. AeroPress. Ten vznikl jako reakce na hořkou chuť, kterou Alan nesnášel. Aby ji minimalizoval, zrychlil celkovou extrakci, čím se hořkosti zbavil. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat – díky kvalitě výsledného nápoje, snadné a rychlé přípravě, jednoduchému čištění a nízké ceně se AeroPress stal oblíbenou variantou pro přípravu kávy po celém světě.

Příprava kávy v AeroPressu
Přetlačovaná s kávou v AeroPressu

Jak AeroPress funguje?

AeroPress se řadí mezi alternativní přípravy kávy společně se sourozenci french pressem a V60, jejich vlastnosti krásně spojuje. Z french pressu si vypůjčil píst a filtr, z V60 (a dalších dripperů) pak to, že se nasazuje přímo na šálek a využívá (většinou papírové) filtry.

Z pohledu své konstrukce je AeroPress velmi jednoduchý přístrojek, využívající fyzikálních zákonů. Dva plastové válce, ten první ukončený gumovým pístem naprosto přesně zapadá do druhého. V tom větším je sítko, do kterého se vkládá papírový filtr. Při tlačení tak vzniká podobný efekt jako v injekční stříkačce – voda je tlačena skrze kávu a filtr do šálku.

AeroPress příslušenství
Součástí balení je většinou i bohaté příslušenství

Jak káva z AeroPressu chutná

Chuť kávy bychom mohli přirovnat ke kávě z french pressu – má plnější tělo a silnější chuť. Díky kratší době extrakce obsahuje výsledný šálek méně kyselin.

Navíc díky rychlé extrakci kávy (1-2 minuty) se do výsledného šálku nedostane tolik kofeinu. Můžeme jí tedy vypít bez výčitek více. Což je pro vyznavače rituálních káviček při práci velice dobře.

Celý proces přípravy trvá jen asi 1 minutu. AeroPress se nasadí na šálek filtrem dolů. Papírový nebo kovový filtr se zasype mletou kávou namletou na střední hrubost, zalije horkou vodou a promíchá. Pak už přichází do hry gravitace, která se společně s tlakem vzduchu (proto název aero – vzduch, press – tlak) a vhodnou dobou extrakce postará o kvalitní šálek černého zlata. Postup přípravy krok za krokem uvádíme níže.

Příprava krok za krokem

  1. Upevněte filtr na dolní část AeroPressu. Ideální je jej před umístěním důkladně propláchnout horkou vodou. Zamezíte tak nepříjemné „papírové“ pachuti, který filtr může výslednému šálku předat.
  2. Umístěte AeroPress na šálek filtrem dolů.
  3. Nasypte kávu (na jeden šálek budete potřebovat zhruba 15 g kávy namleté na střední hrubost).
  4. Zalijte horkou vodou ohřátou na 80 °C.
  5. Asi 10 vteřin míchejte tak, aby se na povrchu netvořila krusta. V tento moment již káva protéká přes filtr do šálku.
  6. Na horní část AeroPressu poté nasaďte píst (část s gumovou koncovkou) a jemně zatlačte. Tlak se za chvilku postará o to, že káva začne stékat přes filtr do šálku. Dejte si pozor, aby se píst nedostal do kontaktu s kávou (mezi hladinou vody a pístem musí zůstat vzduchová kapsa), mohlo by se stát, že byste do šálku dostaly i sedliny, které v něm mít rozhodně nechcete.
  7. Za půl minuty by měla být voda „přetlačena“ do šálku a je hotovo. Podávat by se měla takto přefiltrovaná káva při teplotě 55 °C.

Videonávod

Podtrženo sečteno

AeroPress v sobě kombinuje několik výhod. Předně – příprava kávy s AeroPressem je jednoduchá a výsledný šálek kvalitní. Čištění zabere jen chvilku. Navíc vše zabalíte s sebou do batohu na cesty a oproti mnohým cestovním přípravám neriskujete rozbití.

Navíc není drahý – je možné koupit AeroPress kolem 600 Kč, a to většinou i s náhradními filtry, násypkou a míchátky. Filtry samotné stojí do 150 Kč za balení, ve kterém je 350 kusů. Přístrojek je schopný připravit 4 šálky kávy na jednu filtraci.

Koupit AeroPress