Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Podle čeho si vybrat mlýnek na kávu?

Podle čeho si vybrat mlýnek na kávu?


Každý milovník kávy potvrdí, že správně pomletá káva je základ. A abychom toho dosáhli, musíme mít ten správný mlýnek na kávu. Podle jakých vlastností se orientovat předtím, než mlýnek koupíte? Stačí mít ruční nebo potřebujete spíše elektrický mlýnek a na co si dát při výběru pozor?

Proč mlít kávu až doma

Než se zaměříme na samotné mlýnky, pojďme si říci, proč vlastně takový mlýnek vlastnit. Je to jednoduché – káva skvěle absorbuje vzduch a vlhkost, a to dokonce tak dobře, že během hodiny mohou namletá zrnka zoxidovat, lidově „zvětrat“, a chuť je nenávratně pryč.

Pokud tedy sáhnete po namleté kávě z regálu vašeho obchodu, riskujete. Káva tam může ležet týdny i dlouhé měsíce. A to nechcete.

Nemáte vyhráno ani v případě, že si necháte kávu namlít kávu přímo v kavárně. Než přijdete domů, může už být pozdě. Jediné správné řešení je mlít kávu až doma, těsně před přípravou. Neumožníte jí ztratit její aromatické vlastnosti. 

Podle čeho mlýnek na kávu vybírat?

Pro výběr tedy začněme otázkou, zdali vybrat kávomlýnek ruční nebo elektrický. Nejprve se tedy zamyslete, jestli vám množství kávy, které potřebujete pomlít na ručním mlýnku, nezlikviduje loket. Pokud totiž budete chystat kávu pro rodinnou oslavu, utočíte se k smrti. Naproti tomu elektrický mlýnek vše zařídí rychle a pohodlně.

U obou typů mlýnků je většinou možné nastavovat hrubost mletí, což přivítají všichni ti, kteří neustále pendlují mezi french pressem, bialetkou a dalšími typy přípravy kávy, kde se hrubost mletí kávy mění.

U ručního mlýnku je úprava hrubosti velice snadná, prostě buď přitáhnete nebo odtáhnete mlecí kameny, a to buď ručně nebo pomocí šroubováku. U elektrického je to většinou záležitost páčky, popř. nastavení na displeji.

Pokud váháte, jakou hrubost mletí kávy zvolit, mohly by pomoci obrázky níže.

Podle čeho si vybrat mlýnek na kávu?
Jiná příprava, jinak namletá zrnka

Ruční mlýnek na kávu

Tradiční způsob mletí kávy, jenž si naše babičky určitě pamatují, se může stát součástí kávového rituálu. Ruční mletí kávy vás každé ráno může vrátit o století zpátky a zvuk drtících se zrnek společně s lahodnou vůní může dát vašemu dni ten správný směr.

Pokud budete hledat spolehlivý a autentický ruční mlýnek, rozhodně pátrejte po české firmě Lodos z Lomnice nad Popelkou. Firma má dlouhou historii, jež sahá až do první poloviny dvacátého století, kdy bratři Ouhrabkové začali vyrábět kvalitní ruční mlýnky, a to nejen na kávu, ale i na koření. Dnes v tradici pokračují vnuci původních majitelů a koupí ručního mlýnku z Lodosu vlastně podporujete několik generací prosperující českou firmu.

Ruční mlýnek na kávu
Mletí kávy v ručním mlýnku může být pěkná rozcvička

Takže jak vybírat? Především vyberte mlýnek s keramickými mlecími kameny. Proč? Především vydrží déle a oproti ocelovým nůžům méně kvalitních mlýnků se vlastně nikdy neztupí a také nezreznou.

Velice podstatný je i tvar mlýnku, a to nejen kvůli velikosti nádobky, do které se namletá káva sype, ale také kvůli tomu, jak se vám mlýnek drží v ruce. Některé mlýnky totiž v menších rukou kloužou.

Pokud preferujete minimalistickou modernu, z nabídky firem Porlex nebo Hario si určitě vyberete (ovšem již zmíněný Lodos se svojí řadou Temp minimalistický interiér také neurazí).

Elektrický mlýnek na kávu

Jak už bylo zmíněno výše, elektrický mlýnek nabízí pohodlí. Nemusíte donekonečna točit kličkou, vše je hotové v pár sekundách.

Stejně tak nemusíte odhadovat dávky, které melete – vše je většinou možné nastavit.
Důležitým faktorem u elektrických mlýnků je mlecí mechanismus, který může být tvořen buď tříštivými noži nebo mlecími kameny.

Nože kávu vlastně sekají na nepravidelné kousky, přičemž se kov zahřívá a může dojít k jejímu přepálení. Toho se ale nemusíte bát, pokud mlýnek nebudete používat na mletí kávy v kavárně, kde budou nože neustále používané.

Podle čeho si vybrat mlýnek na kávu?
Elektrické profesionální mlýnky

Nože sice nenamelou kávu úplně rovnoměrně, na druhou stranu ale nejsou náročné na údržbu a hlavně jsou finančně mnohem dostupnější. Elektrický mlýnek s ocelovými noži Sencor se dá koupit za necelých tisíc korun.

Mletí kávy keramickými mlecími kameny namele kávu rovnoměrněji. Jak už bylo uvedeno výše, keramické kameny se netupí a navíc nekorodují.

Pokud vám jde o dokonalou rovnoměrnost, vybírejte kónické mlecí kameny. Ty ploché mají větší podíl prachové složky ve výsledné kávě, což opět negativním způsobem ovlivňuje extrakci.

Pro pravého kafaře je tedy ideální kombinací elektrický mlýnek s kónickými keramickými kameny. Musíte ovšem počítat s časově náročnější údržbou, kratší životností a samozřejmě vyšší cenou. Kvalitnější mlýnky těchto parametrů začínají na částce okolo 7 000 Kč.

Dejte si pozor na mlýnky, které mají plastové tělo. Jsou sice podstatně levnější, ale vydrží toho méně. Během mletí mohou vydávat nepříjemně hlasité zvuky a navíc v případě poruchy většinou nesežente servis, který mlýnek opraví.

Údržba mlýnků

Bez ohledu na to, jestli je mlýnek ruční nebo elektrický, je nutné jej čistit ideálně po každém mletí, jinak riskujete, že zbytky olejů z kávových zrn negativně ovlivní další dávku. Stačí zubní kartáček a můžete se pustit do čištění mlecího mechanismu, který následně profouknete.

Zajímavý způsob čištění je také jednou do měsíce pomlít v mlýnku rýži s nastavením na jemné mletí. Rýže na sebe naváže oleje z mlecího mechanismu. Zbytek mlýnku je pak třeba očistit hadříkem, vše pokud možno bez použití vody. Místo rýže se někdy používají i speciální čistící tablety.

Před koupí si také zjistěte, jak moc problematické je servisovat mlecí kameny. Pokud výměnu nezvládnete sami, zeptejte se v servisu předem.

Když mlýnek chybí

A trocha nadsázky na závěr. Jsou situace, kdy mlýnek k dispozici prostě není. Můžete zkusit použít jiné alternativní metody. Více informací se dočtete v článku 6 způsobů jak umlít kávu bez mlýnku. Možná se budete divit, co všechno se k mletí kávy dá použít.

Podtrženo sečteno

Ruční mlýnek kávu rozhodně nespálí, je levnější a má své kouzlo. Elektrický mlýnek je rychlejší a pohodlnější. Na údržbu ale náročnější a rozhodně dražší.

A jako u všeho, i u mlýnků si musíte dávat pozor na zmetky. Ku pomoci by vám mohly být recenze na internetu.

Vybrat mlýnek (více druhů)