Jak na přípravu kávy ve french pressu

Espresso to není, ale skoro! Káva připravená ve french pressu se svojí kvalitou téměř vyrovná pravému espressu. Stačí pouze zalít rozemletou kávu ve skleněné nádobce vodou, stlačit píst a promíchat. Jak se pracuje s přístrojem, který se objevil již v 18. století ve Francii, a co vlastně french press činí jedinečným?

Historie french pressu

French press vznikl původně jako celokovové zařízení již v době Napoleona, tedy někdy kolem roku 1850. V podobě, jaké jej známe dnes, byl ale patentovaný až italským designérm Attilio Calimanim v roce 1929. Díky tomu, že se french press rozšířil po celém světě, vznikly pro něj nejrůznější názvy – můžeme se setkat s názvem cafetière (což je z francouzštiny a znamená kávovar, ačkoliv french press kávu vlastně nevaří). Zajímavější pojmenování – opět z francouzštiny – je сafetière à piston neboli kávovar s pístem. Díky oblíbenosti french pressu v anglicky hovořících zemích se můžeme setkat také s názvy press pot, coffee press a coffee plunger – a všechny budou označovat french press.

Nalévání horké vody do french pressu

Za french press z nerezu si připlatíte, ale stojí to za to

Jak french press funguje a proč je z něj káva tak dobrá?

Toto zařízení je postaveno na poměrně jednoduchém principu louhování a následné filtrace rozemleté kávy. I přes poměrně primitivní funkcionalitu je káva z french pressu opravdu lahodná a říká se, že některé druhy káv opravdu rozvinou své chutě právě a pouze ve french pressu. Proč? Pokud připravujeme kávu filtrováním přes filtrační papír, zachytí se v něm kávové oleje a káva tak ztrácí chuťovou kvalitu. V moka konvičce zase díky varu, který vodu přes kávu „prožene“ dojde k jakémusi „spaření“ kávy, které opět ovlivní chuť. Negativně. French press žádný z těchto neduhů nemá – káva se volně prohání v konvičce, luhuje se a vytváří plnou a krémovitou chuť.

Jak si připravit perfektní kávu z french pressu?

  1. Skleněnou nádobku (perfektně čistou) si předehřejte.
  2. Vsypte do ní namletou kávu (ideálně namletou na hrubost označenou přímo jako „french press“, namletá káva má zrníčka o velikosti zhruba jako zrnka krystalového cukru). Doporučujeme použít jednodruhovou kávu.
  3. Zalijte téměř vařící vodou (93 °C). Pokud nemáte konvici, která přesně ukazuje teplotu vody (kvůli optimální teplotě 93 °C), můžete nechat vodu v konvici převařit a nechat půl minuty odstát.
  4. Následně kávu ve vodě dobře promíchejte a přiklopte vrchní částí s filtrem (kvůli úniku tepla) tak, aby filtr lehce „zajel“ pod kávovou krustu vytvořenou na hladině.
  5. Počkejte 3-4 minuty a píst se sítkem opatrně stlačte ke dnu. Stlačujte píst velice pomalu – káva by mohla pod tlakem doslova explodovat a nehezky vás opařit.
  6. Po stlačení už na nic nečekáme a kávu naléváme – je nutné z konvičky přelít veškerou zbylou kávu, aby se káva dále neluhovala (výsledný přeluhovaný mok by měl s kávou společného jen málo a podle dostupných zdrojů se dlouhým louhováním do kávy dostávají látky, které jsou zdraví škodlivé).

Stručně a jasně o french pressu

Výhody Nevýhody
Snadné čištění Řešíte hrubost kávy
Jednoduchá obsluha Možné sedliny v šálku
Nízká cena
Bez pachuti filtru

Koupit french press