Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Pokud nevypijete více než 4 šálky kávy, jste v pohodě.

Jak vybrat kávovar aneb v čem připravit kávu u vás doma?


Chcete si doma dopřát kávu v perfektní kvalitě, ale netušíte, jaký způsob přípravy zvolit? Přemýšlíte, jestli pořídit kapslový kávovar, pákový nebo automatický? Podle čeho vybírat? A nestačil by třeba překapávač nebo něco na přípravu filtrované kávy? Jednoduše – jak vybrat kávovar tak, abyste si za týden netrhali vlasy?

Je také možné, že se snažíte najít informace k výběru profesionálního kávovaru do kavárny. Pokud ano, přejděte na článek 7 věcí, na které si musíte odpovědět než koupíte profesionální kávovar do kavárny, který vám pomůže.

Možná, že sháníte kávovar, který připraví skvělou kávu na cestách. V tom zase pomůže článek Dopřejte si kvalitní kávu i na cestách aneb vybíráme cestovní kávovar nejen do auta, který vás vyběrem cestovního kávovaru přehledně provede.

Vraťme se ale k původnímu tématu a položme si základní otázku, která nás při výběru domácího kávovaru nasměruje.

Jakou kávu preferujete?

Hned na začátku vybírání je dobré se zamyslet, jestli doma opravdu potřebujete chuťové kvality espressa. Případně, jestli vaše nejoblíbenější nápoje nejsou na espressu založené.

Pokud je vaše odpověď kladná, směle přeskočte následující odstavec o filtrované kávě. Ta je sice lahodná, ale espresso to prostě není. Navíc pokud vám chutnají mléčné kávové nápoje, např. caffè latte, cappuccino, …, potřebujete přístroj, který má trysku na šlehání mléčné pěny. A tu u přístrojů pro přípravu filtrované kávy budete hledat marně.

Filtrovaná káva

Filtrovaná káva např. z french pressu, chemexu, V60 nebo moka konvičky může být mnohdy lepší a levnější, než z méně kvalitního automatického kávovaru. Pokud máte rozpočet na kávovar do cca 5 000 Kč, o automatickém kávovaru ani neuvažujte. V této cenové kategorii je možné se dostat k opravdovým zmetkům, kterým kolísá tlak a jsou neskutečně hlučné.

Jednou z možností je příprava kávy v moka konvičce.
Jednou z možností je příprava kávy v moka konvičce.

Nevýhodou u zmíněných přístrojů je to, že s nimi nepřipravíte velké množství kávy. Ano, existují velké konvice french press nebo velké baňky na Chemex, ale špatně se z nich káva nalévá.

Řešením mohou být domácí kávovary na přípravu filtrované kávy. Ty mají, kromě schopnosti připravit rychle hodně kávy, i celou řadu dalších výhod. Jsou například schopné udržovat kávu neustále teplou a sami si řeknou o odvápnění.

Kávovary na kapsle

Tyto přístroje jsou poměrně levné a velice jednoduché na ovládání a údržbu, ovšem pozor! Zaplatíte si je při jejich používání. Kapsle totiž nejsou nijak levné a šálek kávy vyjde většinou nad 9 Kč. To se může zdát jako zanedbatelná částka, ovšem při každodenním používání to v rozpočtu poznáte – 3 šálky denně pro dva lidi vyjdou měsíčně zhruba na 1600 Kč.

U většiny kapslových kávovarů se koupí specifické značky navíc vlastně zavazujete k tomu, že budete odebírat právě jejich kapsle (tedy kromě kávovarů od firem Dolce Gusto a Nespresso, které je možné plnit i kapslemi jiných výrobců). Kávovar je tedy POUZE na kapsle, klasickou mletou kávu si v nich nepřipravíte.

Nebo ano? Je tu možnost, jak to vyřešit. Pro již zmíněné Dolce Gusto můžete zakoupit kapsli Sealpod, která je z nerezu a je znovuplnitelná. Můžete si tak do kapsle namlít svoji kávu.

Podobně, jako u automatických a pákových kávovarů, se i u kapslových můžeme setkat s parní tryskou, která umožňuje připravit mléčnou pěnu. Ta ale většinou není moc kvalitní.

Kávovary na kapsle jsou většinou schopny připravit pouze jeden šálek. Zapomeňte na přípravu kávy pro dva současně.

V poslední době se také mluví o tom, že kapsle jsou téměř nerecyklovatelné a zatěžují naši planetu. Vynálezce kávových kapslí John Sylvan se dokonce nedávno nechal slyšet, že svého vynálezu lituje. Pokud už kávovar na kapsle máte, přečtěte si, co udělat s použitou kapslí.

Pokud nechcete zatěžovat planetu dalším odpadem a zároveň nechcete kupovat znovuplnitelnou kapsli, můžete sáhnout po Nespressu. To dodává kapsle ze 100% recyklovaného hliníku, které můžete po použití vrátit. Nespresso je zrecykluje a materiál se tak znova využije.

Pákové kávovary

Pákový kávovar nabízí prostor pro experimenty s přípravou kávy. Máte s ním totiž možnost (na rozdíl od kapslového a automatického kávovaru) ovlivnit chuť. Není to ale úplně zadarmo. Kvalita kávy z pákového kávovaru je totiž výrazně ovlivněná obsluhou – na stejném kávovaru tak mohou být připraveny dva kvalitativně naprosto odlišné šálky. Ve hře je totiž (kromě kvality samotné kávy) také její množství, kvalita namletí, poctivost upěchování, tvrdost vody, tlak kávovaru a spousta dalších faktorů.

Při výběru pákového kávovaru si pohlídejte, aby byl schopný vyvinout tlak alespoň 9 barů (ideální pro espresso) a byl schopný ohřát vodu na tu správnou teplotu. Tyto dvě veličiny zásadně ovlivňují výslednou chuť šálku a levnější kávovary (cca pod 2 000 Kč) mají s těmito parametry problém. Právě tlak by navíc při spařování kávy neměl klesat.

Tyto kávovary jsou většinou vybaveny parní tryskou pro přípravu mléčné pěny pro latté art. Kvalita pěny závisí na kvalitě kávovaru a jeho trysky. Také musíte počítat s trochu náročnější údržbou.

Méně kvalitní kávovary nechají tlak vystoupat v první fázi přípravy, následně jej pustí dolů. Kvalita kávy tak trpí.

Detail na pákový kávovar
Detail na pákový kávovar

Speciální kategorií pákového kávovaru je i ROK Espresso Maker GC, kde se využívá stejného principu (pod tlakem se horká voda tlačí přes kávu do šálku). ROK je ale zvláštní tím, že tlaku se dosahuje manuálně. Kávu si protlačíte vlastníma rukama. Kromě toho, že to dobře vypadá, nepotřebujete elektřinu. Stačí jen horká voda a správně namletá káva.

Jak vybrat kávovar aneb v čem připravit kávu u vás doma?
Při příprave v ROK Espresso Maker GC musíte protlačit kávu rukama.

Aby výčet byl úplný, není možné nezmínit profesionální kávovary, které jsou určeny pro kavárny. K těm se ale běžný smrtelník většinou nedostane. Jejich cena se pohybuje v rozmezí 50 000 – 300 000 Kč. Tyto přístroje v sobě většinou nemají zabudovaný zásobník na kávu a ani mlýnek. Čištění vyžaduje praxi a příprava někoho, kdo se vyzná. Pokud přemýšlíte, jak vybrat profesionální kávovar do kavárny vězte, že je potřeba si pořádně promyslet, co všechno musí splňovat. Kritické informace před koupí by měly být, jestli jste ochotni risknout koupi již použitého kávovaru, množství hlav a další.

Pokud nevypijete více než 4 šálky kávy, jste v pohodě.

Automatické kávovary

Asi nejpohodlnější varianta přípravy espressa. To dostanete většinou pouhým stisknutím jednoho tlačítka, vše se děje zcela automaticky – káva se namele, upěchuje a spaří. Pak si kávovar sám odstraní odpad a když je potřeba, pročistí se, nebo si o to alespoň řekne prostřednictvím displaye.

Ideální je do míst, kde se káva pije opravdu ve velkém (kanceláře, recepce, provozy, atd.). U těchto kávovarů si pohlídejte, aby bylo možné nastavit výšku výpusti kávy (ten zobáček, ze kterého teče káva do šálku), vyhnete se pak problémům s velikostí šálků, které pod nenastavitelnou výpust nemusí jít umístit. Téměř každý kávovar tohoto druhu je vybaven parní tryskou (pro přípravu mléčné pěny).

Potřebujete navést ještě přesněji? Můžete vyzkoušet průvodce na Alza.cz, který s výběrem pomůže.

Vybrat kávovar