Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Zrnko kávy pro nevidomé: drobný skutek, který pomáhá

Zrnko kávy pro nevidomé: drobný skutek, který pomáhá


Už poněkolikáté je káva spojena s pomocí druhým. Po Dobrokávě, kde za šálek kávy zaplatíte dobrým skutkem, organizaci Bwindi coffee, která pomáhá sirotkům v Ugandě, je tu projekt na pomoc nevidomým. Zrnko kávy pro nevidomé je projekt obecně prospěšné společnosti TyfloCentrum Brno. Komu káva pomáhá tentokrát a jak se můžete zapojit vy?

Komu a jak projekt pomáhá?

Díky Zrnku kávy pomůžete a nemusíte pro to udělat nic víc než si dát třeba cappuccino ve své oblíbené kavárně. Ta pak z každé objednané kávy věnuje 1 Kč pro nevidomé. Zdá se to jako kapka v moři, ale počet brněnských kaváren a tisíce vypitých šálků denně mají potenciál toto moře zaplnit.

Kromě financí na provoz centra projekt podporuje stavbu nového Domu služeb pro nevidomé Josefa Chaloupky. Přestože na stavbu domu obdrželo dotaci, nebude sama stačit a budou nutné další finanční prostředky. Zrnko kávy je jedním z projektů, který pomáhá chybějící finance zajistit.

U zrodu stála káva

Poškození nebo dokonce úplná ztráta zraku znamenají problémy v běžném životě i v oblasti získávání pracovního uplatnění. Jedním ze šťastlivců, kterým dalo TyfloCentrum pracovní příležitost, byla Romana:

„Jsem požitkář a mám ráda okolo sebe fajn lidi, dobré jídlo a pití. Projekt se zrodil právě v jedné kavárně, kde jsem popíjela kávu a přemýšlela, jak bych mohla portfolio činností TyfloCentra Brno obohatit o zajímavý projekt.

Zrnko kávy pro nevidomé: drobný skutek, který pomáhá
Romana se svojí pomocnicí Uršulou

I když Romana nevidí, vnímá informace o to intenzivněji všemi ostatními smysly. Vůně kávy, její chuť, crema, tvar hrnečku, ale i atmosféra a příjemná obsluha, to vše jsou střípky, které jí dotvářejí zážitek z návštěvy kavárny.

Jak se kavárny zapojují?

Kavárny, které se zapojí, vybaví TyfloCentrum letáčky a plakátky. Návštěvníci si při popíjení kávy mohou přečíst, že právě ta jejich konkrétní káva – jedno symbolické zrnko – pomáhá druhým. Jakou formu darování finančních prostředků si kavárna zvolí, záleží na ní. Může to být 1 Kč z jednoho šálku nebo 1% z výnosu samotného prodeje kávy.

Podpořte projekt

Jste kavárna, projekt se vám líbí a Romana vás ještě nekontaktovala? Obraťte se přímo na ni, a to na adresu [email protected].

Máte svoji oblíbenou kavárnu, která ještě projekt nepodpořila? Zmiňte se o Zrnku kávy. Uvidíte, že vám šálek bude chutnat o to víc.

Zrnko kávy pro nevidomé: drobný skutek, který pomáhá
Tento letáček může být i ve vaší oblíbené kavárně