Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

V asijských zemích je slon často uctívané zvíře

Cibetková káva nestačí? Zkuste tu sloní!


Skoro třicet slonů z Thajska tvoří živou továrnu na tuto speciální a rozhodně netradiční kávu. Sloní káva je prý ještě lepší, než ta od cibetek.

Jak to funguje?

Sloni dostávají do krmení kromě čerstvého ovoce a trávy také přimíchána čerstvá kávová zrna, která když projdou jejich trávícím traktem, stává se z nich komodita, která má hodnotu v přepočtu téměř 25 000,- Kč,- za kilogram. Dobré, že?
Stejně jako v případě cibetkové kávy i tady se využívá enzymů ve sloním žaludku, které rozkládají proteiny obsažený v kávových zrnkách a dávají prý výslednému šálku jemnější chuť.

Chutnají stejně?

Sloni nicméně produkují jinou kávu než cibetky, za což může fakt, že sloni jsou býložravci. Zatímco cibetky nepohrdnou malými hlodavci a plazy. Sloní káva má prý příchuť čokolády a je cítit po muškátu. Voní prý jako „dusná džungle“. Zajímavý popis.

Kde sloní kávu koupit a kolik stojí?

Zatím výhradním dovozcem je Black Ivory Coffee, jejíž majitel, Blake Dinkin, původně pracoval v Etiopii. Hádejte s čím? Ano, s cibetkami! Sloní kávu není jednoduché sehnat – je na trhu krátce a je jí velmi málo – jen asi 50 kilogramů bylo uvedeno na trh a koupit si ji můžete pouze na Maledivách nebo v Abú Dabí, což je trochu z ruky. Sloní káva patří mezi nejdražší na světě – jeden šálek kávy vás v přepočtu vyjde na 175,- Kč. Ovšem za tuto cenu kávu koupí kavárník, který vám ji může naservírovat i za 500,- Kč. V tomto směru se fantazii meze nekladou!

Sloni slonům

V Thajsku sloni požívají velkého respektu – vždyť je to jejich národní zvíře! A pozor! Naše skupina „produktivních“ slonů vytvářejících kávu má život ještě lepší. Black Ivory totiž vrací celých osm procent zisku zpět na sloní živobytí.

Jak daleko ještě zajdeme?

Po cibetkové kávě se jedná o další pokus, který testuje, kam až jsou ochotni milovníci černého zlata zajít. Honba za nejlahodnějším šálkem začala. A co vy? Máte chuť?