Káva z cibetek

Možná vás překvapí, že jedna z nejdražších a gurmány nejžádanějších káv pochází z Filipín, a možná budete překvapeni ještě více, až na následujících řádcích odhalíte, jak tato káva vlastně vzniká.

V čem je cibetková káva výjimečná?

Není třeba chodit kolem horké kaše – tato káva se zpracovává z trusu cibetek, konkrétně z druhu, který se nazývá cibetka palmová. Cibetku můžeme najít jak v Asii, Africe tak i jižní Evropě. Cibetky jsou sice masožravé, ovšem sladkými kávovými třešněmi nepohrdnou. Zároveň sběračům vlastně usnadňují práci tím, že za ně vybírají pouze ty zralé. Jakmile bobuli cibetka sní, projde jejím trávicím traktem, a to téměř neporušená – v žaludku dochází k tzv. fermentaci (neboli kvašení), a právě tento proces dodává výsledné kávě specifickou a nezaměnitelnou chuť a aroma.

Cibetka palmová

Cibetka palmová

Jak někoho napadlo vybírat kávu z trusu?

Proč by někoho napadlo ve zvířecím trusu hledat kávu a tu pak zpracovávat? Historie cibetkové kávy sahá do 19. století, kdy si holandští kolonialisté na Indonéské souostroví dovezli kávu a začali ji pěstovat. Jelikož se jednalo o skvělý prodejní artikl, domorodcům bylo přísně zakázáno kávu sbírat pro vlastní potřeby. Těm tak nezbylo nic jiného, než prohledávat trus cibetek, které si zralými kávovými třešinkami zpestřovaly jídelníček.

Jak poznáme „cibetčí kávu“ a jak chutná?

Cibetkovou kávu většinou poznáme podle indonéského označení Kopi Luwak, kde kopi znamená káva, luwak potom označuje cibetku. A proč je chuťově vyhledávaná po celém světě? Díky tomu, že jsou kávová zrnka „přírodně zpracována“ v těle cibetky, jsou po pražení více olejnatá, a podle mnohých mají silnější aroma a podle mnohých i výbornou chuť.

Podle některých má cibetková káva chuť hořké čokolády, podle jiných zase chuť karamelu, navíc bez typické kávové hořkosti. Někteří v ní dokonce cítí i švestky. Jiní zase pokládají cibetkovou kávu za produkt, který je postaven na marketingu a chuťově nenabízí nic víc, než běžná káva. Ať už je to tak nebo tak, rozhodně se káva z cibetky řadí mezi gurmánské speciality.

Jak se sbírá?

Sběrači to opravdu nemají lehké, a to proto, že trus cibetek se nachází převážně v horách a navíc většinou v hustém křoví, kde cibetka tráví většinu svého času. Nalezení takové cibetčí „hromádky“ ale není věc náhody – zkušený sběrač nebo sběračka si dovede cibetku i vystopovat. Obalená zrnka kávy se proplachují v horských říčkách, poté se usuší a následně praží jako „normální“ káva.

Kolik stojí káva z cibetky?

Káva z cibetek je nejdražší kávou na světě, mimo jiné také díky své exkluzivitě – Filipíny totiž vyprodukují pouze půl tuny této kávy ročně! A pokud byste měli zájem si kávu zakoupit, můžete i u nás v České republice, ovšem počítejte s vyšší cenou.

Jeden kilogram cibetkové kávy pod deset tisíc korun jednoduše nekoupíte. 50 g balení cibetkové kávy je možné koupit za 890 Kč. Je to dost, ale tvrdí se, že je to káva tak jedinečná a chutná, že se do ní investovat rozhodně vyplatí. Díky svojí exkluzivitě se rovněž hodí jako luxusní dárek třeba pro šéfa nebo obchodního partnera.

Týrání cibetek ve velkochovech

Cerfitikát kvalitní cibetkové kávy od organizace World Animal Procection

Certifikát cibetkové kávy od World Animal Protection

Člověk je tvor ziskuchtivý a díky vysokým ziskům, které z chovu cibetek plynou, začal budovat farmy, ve kterých se cibetky chovají ve velkém, v klecích. Dostávají jíst pouze kávu a fungují vlastně jako takové stroje na trávení. Při koupi si tedy pohlídejte, aby měl prodejce certifikát World Animal Protection, jenž zaručuje, že cibetky nejsou chované v klecích, že káva není smíchaná s jiným druhem a že zrnka jsou ručně zpracovávána místními farmáři. Káva, kterou můžete koupit níže samozřejmě certifikována je!

Příprava cibetkové kávy

Pro přípravu cibetkové kávy je vhodný např. french press, moka konvička nebo třeba využít stále oblíbenější vacuum pot. Cibetková káva se dá připravit i přes filtrační papír jako filtrovaná káva ve V60. Obecně platí, že při přípravě cibetkové kávy se stačí držet několika základních pravidel (téměř stejných, jako při přípravě filtrované kávy):

  1. Koupit kvalitní a ideálně i certifikovanou cibetkovou kávu.
  2. Před konzumací ji správně skladovat.
  3. Zrnka namlít na hrubost podle přípravy, kterou jste se rozhodli využít (hrubší pro french press, jemnější pro moka konvičku, velmi jemné pro espresso).
  4. Správná teplota vody (ideální teplota je 95° C). Tento faktor je při přípravě cibetkové kávy velice důležitý.
  5. Správný poměr vody a kávy – doporučuje se poměr 7 gramů kávy na zhruba 170 ml vody.

Káva pro milovníky

Káva z cibetek není pro každého, ovšem lidé z Filipín se spoléhají na pravé milovníky kávy, kteří si budou chtít dopřát něco opravdu mimořádného, a vyšší cena je neodradí. A zajímavost na závěr: ve filmu The Bucket List z roku 2007 si Jack Nicolson nechá připravit šálek cibetkové kávy, a to stylově – ve Vídeňském vacuum potu. A co vy? Dali byste si?
Koupit certifikovanou cibetkovou kávu