Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

I toto množství kávy může mít téměř cenu zlata

7 nejdražších káv světa – kolik stojí a proč?


Proč za šálek určité kávy zaplatíte 10× více, než za šálek kávy jiné a co ovlivňuje cenu? Na konci článku je žebříček 7 nejdražších káv, ve kterém se můžete podívat, na kolik by vás šálek z jednotlivých druhů kávy vyšel.

Pro „vstup“ do našeho seznamu se musí cena za 250 gramů dostat alespoň na 300 Kč. Ceny jsou přepočteny na české koruny a jeden šálek znamená, že byl připravena ze 7 gramů této kávy. Téměř každou je možné si objednat ze zahraničí, některé dokonce přes tuzemského dodavatele.

7. Yauco Selecto AA

Tato káva nese jméno města v Puerto Ricu, kde se usídlili korzičani v 19. století. Město Yauco bylo totiž geograficky nejpodobnější jejich domovině. Korzičani se brzy začali zajímat o pěstování kávy, což Yaucu vysloužilo přezdívku El Pueblo del Café – Město kávy. Kávy Yauco Selecto AA se ročně vyprodukuje omezené množství, což samozřejmě zvyšuje její cenu. Je popisována jako vyvážená, s krémovou chutí a čokoládovými tóny.

6. El Injerto

Poklad z Guatemaly, vítěz hlavní ceny v soutěži Cup of Excellence z roku 2006 a držitel několika dalších ocenění a certifikací. El Injerto je kvalitní organická káva, která mimo svoji kvalitu zaujala i přístupem k životnímu prostředí při jejím pěstování.

5. Hacienda La Esmeralda

Stříbrná příčka patří panamské legendě, pěstované výhradně ve stínu stromů guava a v sopečné půdě vysočiny Boquete. Velice aromatická káva s lehkým ovocným tělem.

4. Hawaiian Kona Coffee

Tato káva se pěstuje pouze v okrese Kona, a to na Big Islandu na Havaji. Od 18. století patí mezi nejkvalitnější kávy světa. Chuť je ovlivňována specifickými podmínkami jejího pěstování – slunce, přeháňky téměř každý den, mírný vítr a teplé noci. To vše v kombinaci s výživnou půdou vulkanického typu. Chuť kávy Hawaii Kona je popisována slabším tělem, střední kyselostí a příjemnou sladkostí.

3. Jamaica Blue Mountain

Území kolem Modrých hor se, podobně jako u kávy Hawaiian Kona Coffee, vyznačuje úrodnou vulkanickou půdou. Zrnka této kávy jsou trochu větší a chuťově káva dosahuje vysoké kvality. Má silné aroma, bohatou chuť a plné tělo se střední kyselostí. Vůně čerstvých zrn může připomínat květy a chuť kávy kakaové boby. Více informací naleznete ve článku o kávě Jamaica Blue Mountain.

7 nejdražších káv světa - kolik stojí a proč?
Díky vulkanické půdě jsou kávové třešinky větší

2. St. Helena Coffee

Káva z ostrova Sv. Helena v jižním Atlantiku má své kořeny až u Napoleona Bonaparte, který se o kultivaci kávy na ostrově zasadil. Mírné podnebí ostrova a úrodná půda daly vzniknout výjimečné kávě. Kávu poznáte podle jedinečné květinové vůně s tóny citrusů.

1. Kopi Luwak

Suverénní vítěz – filipínské národní bohatství. Káva, která prošla trávícím traktem kunovité šelmičky jménem cibetka. Cibetková káva má chuť po švestkách, někteří cítí karamel a ořechy. Více informací naleznete ve článku o cibetkové kávě.

Cibetka palmová
Cibetka palmová

Žebříček 7 nejdražších káv světa

Pokud vám ceny za šálek u jednotlivých káv nepřipadají zase tak velké, uvědomte si, že se jedná pouze o „náklad“ kavárny. Cena v nabídce by byla několikanásobně větší.