Podle čeho si vybrat mlýnek na kávu?

Správně pomletá káva je základ. A abychom toho dosáhli, musíme mít správný mlýnek. Jak jej vybrat tak, aby kávu namlel správně? Potřebuji mít ruční nebo elektrický mlýnek?

Proč mlít kávu až doma

Je to jednoduché – káva skvěle absorbuje vzduch a vlhkost, a to dokonce tak dobře, že během hodiny mohou namletá zrnka zoxidovat, lidově “zvětrat”, a chuť je nenávratně pryč. Pokud si například necháte namlít kávu v kavárně, než přijdete domů, může už být pozdě (a ani doma nemáte vyhráno – přečtěte si 6 tipů, jak skladovat kávu, aby zůstala čerstvá). U káv, které posílají e-shopy již namleté, si situaci asi domyslíte.

Podle čeho mlýnek vybírat?

Základem je zvolit si, zdali vybrat kávomlýnek ruční nebo elektrický. Nejprve si tedy odpovězte na otázku, jestli Vám množství kávy, které budete potřebovat pomlít ručně, nezlikviduje loket. Pokud totiž budete chystat kávu pro rodinnou oslavu, utočíte se k smrti. Naproti tomu elektrický mlýnek zařídí vše za vás. Není to ale tak černobílé – na následujících řádcích se o kávomlýncích dozvíte více.

Ruční mlýnek na kávu

Tradiční způsob mletí kávy, jenž si naše babičky určitě pamatují, se může stát součástí kávového rituálu. Ruční mletí kávy nás vrací o století zpátky a vytváří romantiku kávou provoněné místnosti a typického zvuku drtících se zrnek.
Pokud budete hledat ruční mlýnek, rozhodně pátrejte po české firmě Lodos z Lomnice nad Popelkou. Firma má dlouhou historii, jenž sahá až do první poloviny dvacátého století, kdy bratři Ouhrabkové začali vyrábět kvalitní ruční mlýnky, a to nejen na kávu, ale i na koření. Dnes v tradici pokračují vnuci původních majitelů a koupí ručního mlýnku z Lodosu rozhodně nic nezkazíte.

Detail násypky ručního mlýnku na kávu

Detail násypky ručního mlýnku na kávu

Pokud preferujete minimalistickou modernu, z nabídky firem Porlex nebo Hario si určitě vyberete (ovšem Lodos se svojí řadou Temp minimalistický interiér také neurazí).

Elektrický mlýnek na kávu

Jak už bylo zmíněno výše, elektrický mlýnek nabízí pohodlí. Nemusíte donekonečna točit kličkou, vše je hotové v pár sekundách. Stejně tak nemusíte odhadovat dávky, které melete – vše je většinou možné nastavit.
Důležitým faktorem u elektrických mlýnků je mlecí mechanismus, který může být zajištěn buď ocelovými noži nebo mlecími kameny. Při “porcování” noži se kov zahřívá a kávu tak přepaluje. Navíc se nepravidelné kousky zrn při přípravě extrahují jinak dlouho, a chuť tak může vzít za své.
Oproti tomu keramické mlecí kameny kávu nepřepálí a namelou ji vždy rovnoměrně. Pro pravého kafaře je tedy ideální kombinací elektrický mlýnek s kameny. Musíte ovšem počítat s časově náročnou údržbou a také s kratší životností.

Hrubost mletí

U obou typů mlýnků je většinou možné nastavovat hrubost mletí, což přivítají všichni ti, kteří neustále pendlují mezi french pressem, bialetkou a dalšími typy přípravy kávy. U ručního mlýnku je úprava hrubosti velice snadná, prostě buď přitáhnete nebo odtáhnete mlecí kameny. U elektrického je to záležitost páčky, popř. nastavení na displeji.

Údržba mlýnků

Mlýnky je nutné čistit ideálně po každém mletí, jinak riskujete, že zbytky olejů z kávových zrn negativně ovlivní další dávku. Stačí zubní kartáček a můžete se pustit do čištění mlecího mechanismu, který následně profouknete. Zajímavý způsob čištění je také jednou do měsíce pomlít v mlýnku rýži s nastavením na jemné mletí. Rýže na sebe naváže oleje z mlecího mechanismu. Zbytek mlýnku je pak třeba očistit hadříkem, vše pokud možno bez použití vody. Místo rýže se někdy používají i speciální čistící tablety z kukuřičné a pšeničné mouky.

Podtrženo sečteno

Ruční mlýnek kávu rozhodně nespálí, je levnější a má své kouzlo. Elektrický mlýnek je rychlejší a pohodlnější. Na údržbu ale náročnější a rozhodně dražší. A jako u všeho, i u mlýnků si musíte dávat pozor na zmetky. Ku pomoci by Vám mohly být recenze na internetu.
Vybrat mlýnek (více druhů)