Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Druhy kávy - espresso, espresso doppio, latte macchiato, caffè latte

Druhy kávy aneb 9 nápojů, které si objednáte už jen správně!


S objednávkou „jednu kávu prosím“ v kavárně již neobstojíte. Doby, kdy se kávou rozuměl pouze turek jsou již několik dekád pryč. Ta tam je i doba, kde expreso nebo preso nevyvolávalo smích (ačkoliv správný barista by měl vše trpělivě vysvětlit a na správnou objednávku navést).

Pro správnou objednávku je potřeba druhy kávy pochopit. A od toho je tu tento článek, který pomůže zorientovat se v názvosloví.

Druhy kávy - espresso, espresso doppio, latte macchiato, caffè latte
Druhy kávy – espresso, espresso doppio, latte macchiato, caffè latte

Druhy kávy

Pojďme se podívat, jaké druhy kávových nápojů je možné si objednat. V tomto článku si představíme ty úplně základní:

  1. Espresso
  2. Espresso dopio
  3. Espresso ristretto
  4. Espresso lungo
  5. Espresso macchiato
  6. Americano
  7. Cappuccino
  8. Caffè latte
  9. Latte macchiato

Drtivá většina druhů kávy (jejich příprav) jsou založené na espressu, resp. jeho „shotech“. Tak pojďme začít právě s ním.

1. Espresso

Espressem to všechno začalo. Je tím nejzákladnějším druhem kávy, který si v kavárně můžete objednat a zároveň tím nejdůležitějším. Díky tomu, že je drtivá většina druhů kávy na něm založená, je jasné, že jeho kvalita hraje klíčovou roli.

Espresso s cremou na povrchu
Správně připravené espresso s lískooříškovou cremou

Espresso se připravuje zhruba ze 7 gramů (někdy se používá až 9 gramů) správně pomleté kávy na espresso, přes kterou byla protlačena voda tlakem v rozsahu 8–⁠⁠⁠10 barů o teplotě kolem 90 °C.

Správné espresso vytéká zhruba 15 vteřin a obsahuje přesně 30 ml výsledné tekutiny. Tyto podmínky musí být splněny pro to, aby se káva optimálně extrahovala.

Množství kávyObjem
7-10 g30 ml

Pokud některý z těchto parametrů barista nedodrží, všechny další „odvozené“ druhy kávy jsou ztracené (ačkoliv třeba mléko dovede mnoho nedostatků shotu espressa schovat).

2. Espresso doppio (double shot)

Espresso doppio je větší brácha espressa, jeho 2× silnější verze. Doppio je z italštiny a znamená dvojitý. U nás je tento druh kávy rozšířený i pod pojmem double shot. A modří už vědí – při jeho přípravě se používá dvojnásobné množství mleté kávy.

Zajímavé je, že poměr kávy vůči vodě je v každé zemi trochu jiný. Espresso doppio tak dostanete připravené úplně jinak v USA, než třeba ve Velké Británii nebo Itálii.

Množství kávyObjem
14 g60 ml

3. Espresso ristretto

Jestli bylo espresso doppio silnější brácha espressa, ristretto je jeho slabší brácha. Někde se ristrettu také říká single shot a přesně o ten se jedná. Nikdy se mu ale neříká piccolo 🙂

Pokud jste ale slyšeli, že piccolo neexistuje, není to tak. Pokud se nějaké slovo používá (byť špatně), už jde o termín, který není možné ignorovat. Zkuste si objednat piccolo v české restauraci a uvidíte, že se espressa (většinou ve formě právě ristretto) dočkáte.

Nevěříte? Zkuste si objednat „kolu“. Donesou vám klidně Pepsi, RC Colu nebo něco úplně jiného.

V italské kavárně ale objednávat piccolo rozhodně nedoporučujeme. To, co barista v česku přejde úsměvem nebude barista v Itálii chápat.

Množství kávyObjem
7-10 g20 ml

4. Espresso lungo (prodloužené espresso)

Stejně jako následující Americano je Lungo určeno těm, kteří mají raději větší šálek kávy. V podstatě se jedná o espresso dolité horkou vodou v poměru 1:1. Nebude tak chuťově výrazné jako espresso (pokud vám v espressu vadí například jeho kyselost, voda v jeho prodloužené verzi to zmírní).

Lungo se správně připravuje tak, že jej necháte z páky natéct do již připravené horké vody. Nedojde tak k porušení cremy. Je také ale možné již hotové espresso horkou vodou nastavit. Přijdete ale o cremu.

Množství kávyObjem
7-10 g60 ml

5. Espresso macchiato

Espresso macchiato v sobě spojuje sílu espressa s jemností mléka. Připravuje se jednoduše tím, že do dvojitého espressa (dopio) přidáme malé množství horké mléčné pěny. Tato „skvrnka“ mléka dodává nápoji lehčí, krémovější texturu a mírně snižuje intenzitu espressa, což vytváří harmonickou a vyváženou chuťovou kombinaci.

6. Americano

Podobně jako Lungo je Americano klasické espresso doplněné horkou vodou, v tomto případě ve větším množství a to až 1:5 (1 díl espressa a 5 dílů vody).

Traduje se, že Americano se mu říká proto, že během druhé světové války bylo pro americké vojáky sloužící v Itálii a navyklé na překapávanou kávu, espresso jednoduše moc silné. Voda kávu zjemnila a italové měli název hotový.

Množství kávyObjem
7-10 g150 ml

7. Cappuccino

Klasické cappuccino se skládá ze tří složek – shotu espressa, ohřátého mléka a mléčné pěny. V šálku jsou všechny složky jasně oddělené.

Cappuccina s latté artem
Cappuccina s latté artem

Moderní verze cappuccina má vrstvy pouze dvě. Jedna je tvořená espressem, ta druhá pak mikropěnou (horkou párou našlehaným mlékem). Mikropěna se lépe propojí s shotem espressa a celý nápoj získá smetanovou chuť.

Množství kávyObjem
7-10 g150-180 ml

8. Caffè latte

Caffè latte je vždy o objemu přes 250 ml. Od cappuccina se liší jak objemem, tak i podílem mléčné pěny. Příprava je snadná – do jednoho shotu espressa se přidá mléčná pěna. Obě složky se krásně propojí (nejsou v něm žádné vrstvy). Podobně se připravují i některé druhy čaje, například čaj masala nebo rooibos.

Tradičně caffè latte dostanete naservírované do vyšší sklenice s ouškem.

Množství kávyObjem
7-10 g250-300 ml

9. Latte macchiato

Latte macchiato se často zaměňuje za caffè latte, ačkoliv jde o úplně jiné druhy kávy. Předně, u latte macchiato se shot espressa přidává do mléka (oproti caffè latte, kde se mléko nalije na espresso shot). Navíc latte macchiato je více pěnové, často se pro jeho přípravu používá jen polovina espresso shotu (nebo i méně). Oproti caffè latte je také latte macchiato jakoby vrstvené.

Slovníček

Někdy najdete v nabídce kavárny i další druhy kávy. Při jejich výběru vám pomůže pár slovíček, se kterými budete přesně vědět, co si vlastně objednáváte.

Au lait

Au lait je z francouzštiny a znamená jednoduše „s mlékem“. Kdykoliv tak tento přídomek uvidíte v nabídce, očekávejte mléko, a to většinou v poměru 1:1. Au lait ale nemusí být jen espresso, ale třeba i filtrovaná káva.

Macchiato

Macchiato v italštině znamená „tečkovaný“ nebo „skvrnitý“. Tato káva byla zřejmě pojmenována po drobných bublinkách (skvrnkách) v mléčné pěně, kterou najdete nahoře. V současnosti se jedná většinou o „mikropěnu“ vzniklou šleháním mléka vodní parou.

Flat white

V poslední době velice populární „hipster káva“. Je sice pravda, že poslední dobou ji mezi hipstery nahrazují různé alternativní metody přípravy kávy jako Aeropress či Chemex, ale stále se jedná o jeden z nejpopulárnějších druhů kávy.

Jedná se o dvojité espresso doplněné zhruba 1 cm mléka a mléčné pěny a stejně jako další kávy s mléčnou pěnou na povrchu.

Mocha

Mocha nebo také mochaccino, je čokoládou ochucená varianta caffè latte. Složení je tedy stejné, bývá ale doplněna čokoládovým sirupem nebo kakaovým práškem. Mezi znalci kávy není příliš oblíbená, protože čokoláda přebíjí chuť kávy.

Vídeňská káva

Když si vídeňskou kávu objednáte v restauracích a hospodách nevalné kvality, obdržíte většinou českého „turka“ zalitého kopcem šlehačky ve spreji. Správnou variantu ovšem tvoří prodloužené espresso (lungo) s vrchovatou lžící pravé šlehačky.

Irská káva

Irská káva rozhodně není český „turek“ s levnou whiskey a kopcem šlehačky ve spreji. Správně je irská káva nápoj z filtrované kávy nebo espressa o objemu 2,3 dcl obsahující 3-4 cl kvalitní irské whiskey se 2 centimetry vychlazené vyšlehané (ale stále tekuté) smetany.

Ledová káva

Z toho, co někdy dostanete pod pojmem ledová káva někdy mrazí. Kromě kávy (to je tam vždy) tvořiví kavárníci do nápoje přidávají různé druhy zmrzliny, studené mléko, šlehačku nebo nejrůznější ochucovadla (sirupy, karamel, čokoláda).

Pokud vám tohle nestačí, přečtěte si článek Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky kde zjistíte, že možností je mnohem více.

Druhy kávy aneb 9 nápojů, které si objednáte už jen správně!


Con panna

Con panna je z italštiny a znamená jednoduše „se šlehačkou“. S ní se podává většinou single nebo double shot espressa.

Corretto

Corretto je vlastně trochu luxusnější Irská káva. Jedná se o espresso obohacené nějakým alkoholem. Tradičně to bývá brandy, grapa nebo sambuca. Může se vám také stát, že dostanete alkohol ve skleničce zvlášť nebo přímo zamíchaný do kávy.