Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky


V létě vídáme snad všechny druhy jinak teplých nápojů v ledové variantě – popíjíme ledový čaj, usrkáváme ledovou čokoládu a samozřejmě pijeme ledovou kávu. Možná vás překvapí, že nápojů, založených na kávě podávaných v ledové variantě, je celá řada. V následujícím článku vám představíme ty nejoblíbenější, a to včetně návodu, jak si je připravit doma.

Následující přehled můžete také použít při objednávání na letních zahrádkách a dostat díky němu přesně to, na co máte chuť. Pod pojmem ledová káva vám totiž mohou naservírovat prakticky cokoliv.

Ledová káva: Nabije, nebo nenabije?

Možná by vás zajímalo, zda káva zchlazením nepřichází o své energii dodávající účinky. Ani náhodou! Obsah kofeinu v kávě není teplotou nijak ovlivněn. Vše zůstává tak, jak jste zvyklí – i zchlazený kofeinový nápoj prodlouží den o hezkých pár hodin!

Tip: Pro většinu ledových variant je možné použít i extra silnou Black Insomniu. Pokud si z ní uděláte espresso, můžete si být jisti, že v šálku najdete 2× více kofeinu a večer nebudete bojovat s únavou.

Led na prvním místě

Než se dostaneme k receptům, musíme podotknout, že na všechny budete potřebovat led. S ledem se pojí hned dva problémy – množství a konzistence.

Pokud máte ve svém mrazáku tvořítko na led, může vám to stačit, ale také nemusí. Jestliže si chcete vychutnat ledovou kávu ve větším počtu lidí, může se vám hodit výrobník ledu. Jde o spotřebič, do kterého stačí nalít voda, chvilku počkat a pak si jen užívat velké množství ledových kostek.

Navíc budou kostky perfektní – čiré a bez „zákalu“. Prostě tak, jak je znáte z restaurací, kde výrobníky používají. Cena výrobníků ledu se na české Alze pohybuje okolo 3 500 Kč.

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Čistý led (bez zákalu) získáte pouze z výrobníku ledu

Ať už se pro výrobník rozhodnete nebo zůstanete věrni svému mrazáku, určitě použijte filtrovanou vodu. V žádném nápoji nechcete cítit chlorovou pachuť a ledová káva není výjimkou.

1. Ledové frappé

Používat instantní kávu až v případě naprosté nouze? Pokud chcete dodržet původní způsob přípravy, nevyhnete se jí. Instantní káva je tím, co ledovému frappé propůjčuje jeho specifickou chuť.

Mohlo by se zdát, že instantní káva je tou nejméně kvalitní kávou. Regály supermarketů nás o tom přesvědčují tím, že nabízí nejrůznější značky, obsahující méně kvalitní robustu. To ale není jediná možnost! Instantní káva se dá koupit i jako 100% bio arabica s jasným původem třeba v tuzemském e-shopu ManuCafe.cz.

Frappé se poprvé podávalo v řecké Soluni, a to na gastronomickém veletrhu v roce 1957, kde jej náhodou „vynalezl“ Yannis Dritsas. Ten se snažil připravit si instantní kávu bez rychlovarné konvice. Ke kávě přihodil trochu ledu a aby ji rozpustil, použil ruční napěňovač mléka a výsledek ještě protřepal. Zbytek příběhu se každý rok v létě odehrává na pultech barů a v domácnostech po celém světě.

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Frappé připravené z instantní kávy v ledové variantě

Výše uvedený postup popisuje přípravu dokonale. Zbývá snad jen dodat, že doporučujeme použít kvalitní instantní kávu, kterou většinou spolehlivě poznáte podle její ceny – bude zkrátka dražší. Například instantní kávou Brazílie Gourmet rozhodně nic nezkazíte.

Příprava ledového frappé

  1. Smíchejte 1–2 čajové lžičky instantní kávy se studenou vodou (případně i s mlékem).
  2. Přidejte ledové kostky a podrťte ručním mixérem.
  3. Shakerem nebo mixérem vyšlehejte pěnu.
  4. Podávejte ve vysoké sklenici.
  5. Podle chuti můžete přidat šlehačku (případně zmrzlinu, nejrůznější sladké polevy, skořici nebo špetku kardamomu).

2. Caffé fredo

Další velmi rozšířená ledová varianta kávového nápoje je caffé fredo, což je italská verze řeckého frappé, ovšem místo instantní kávy je v nápoji jeden „shot“ espressa.

To se stejně jako frappé rozmixuje s kostkami ledu a někdy i namrazí. Vizuálně jsou oba nápoje velice podobné.

Příprava caffé fredo

  1. Připravte si nádobu a do ní vlijte espresso.
  2. Přidejte cca 90 ml mléka.
  3. Přidejte cca 3 kostky ledu a poctivě rozmixujte.
Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Caffé fredo servírujte ve vysoké sklenici, ideálně s brčky

3. Ledová překapávaná káva

Co když doma nemáte ani instantní kávu, ani kávovar na přípravu espressa? V létě proti horku pomůže i namražená překapávaná káva, třeba z Hario V60, Chemexu nebo připravená v moka konvičce. Je ovšem nutné kávu v mrazáku hlídat. Káva z mrazáku i lednice totiž časem ztrácí svoji chuť.

A samotná příprava? Nechte kávu překapat do sklenice nebo karafy s ledem. U příprav, kde to možné není (např. moka konvička), jednoduše výslednou kávu do sklenice s ledem přelijte.

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Filtrovaná káva v Chemexu stéká na kostky ledu

4. Cold drip coffee

V létě může zchladit i nápojem s názvem cold drip coffee. Jedná se o časově poměrně náročnou variantu přípravy, kdy se studená voda z nádobky s ledem nechá překapat skrz namletou kávu ve filtru (opravdu kapka po kapce).

Tento proces může trvat třeba celý den a je na ni potřeba drip tower – zařízení, které je poměrně drahé. Pokud byste si tuto chemickou soustavu chtěli zakoupit, připravte si minimálně 10 000 Kč.

Ideální je podávat cold drip coffee ještě s malými zbytky ledu (konzistencí se bude výsledný nápoj trochu podobat ledové tříšti). U této přípravy je ale nutné pohlídat si poměr ledu vůči vodě a kávě. Pár kostek navíc může způsobit mdlou chuť.

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Pro přípravu cold drip coffee je potřeba tzv. drip tower

Pro tento druh přípravy se doporučuje ovocitější káva s hrubějším mletím. Platí, že čím hrubější mletí, tím delší doba extrakce.

5. Cold brew

Cold brew je další varianta, jak dospět k ledové kávě. Pro extrakci (stejně jako u cold dripu výše) se nevyužívá horké vody, ale čas. Po cold brew sáhne každý, kdo preferuje kávu s výraznou chutí a menší aciditou.

Pokud se vám nechce pořizovat si konvičku Hario Mizudashi na přípravu studené kávy, můžete si cold brew připravit i ve french press konvičce nebo jiné vhodné nádobě se šroubovacím víčkem.

Revoluční přípravu kávy cold brew nabízí přenosný kávovar VacOne. Ten díky patentované technologii protlačí vodu kávou podtlakem. Tím zkrátí dobu přípravy z 24 hodin na 4 minuty.

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
VacOne pomocí podtlaku zkrátí přípravu cold brew na 4 minuty

Příprava cold brew

  1. Připravte si cca 40 g nahrubo namleté kávy.
  2. Kávu vsypte do konvičky a zalijte cca 200 ml vody.
  3. Důkladně promíchejte.
  4. Utěsněte (v případě french press konvičky obalte potravinářskou fólií).
  5. Vložte do lednice a nechte cca 24 hodin extrahovat.
  6. Poté přefiltrujte (french press vlastním filtrem, pokud budete extrahovat v jiné nádobě, můžete použít filtry pro V60).
  7. Servírujte s kostkami ledu do sklenice.
Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Cold brew se 24 hodin maceruje ve studené vodě

6. Ledová vietnamská káva

Další zajímavou variantou představuje ledová vietnamská káva. Přes phin filtr (plechová soustava s hrnečkem a filtrem) se káva nechá přefiltrovat do sklenice s ledem a přidá se k ní kondenzované mléko.

Příprava ledové vietnamské kávy

  1. Do phin filtru vsypte 3 čajové lžičky středně namleté kávy (pro autenticitu zvolte například značku Trung Nguyen).
  2. Aby se káva rovnoměrně rozmístila ve filtru, poklepejte filtrem a přikryjte ho vrchním sítkem.
  3. Postavte filtr s kávou na dostatečně objemný šálek nebo sklenici, kterou jste naplnili kostkami ledu.
  4. Zalijte 20 ml vařící vody pro zvlhčení kávy.
  5. Po 20 vteřinách nalijte vařící vodu do filtru až po okraj.
  6. Přiklopte víčko (které slouží i jako podšálek) a nechte zhruba 5 minut překapávat na led.
Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Phin filtr s kávou se zalije vařící vodou a nechá překapat do sklenice

7. Ledové cappuccino

Kromě teploty se to ledové od klasického cappuccina liší také způsobem, jakým se servíruje. Místo keramického šálku si ledové cappuccino vychutnáte většinou ve skle, aby bylo krásně vidět, jak se espresso odděluje od pěny.

Příprava ledového cappuccina

  1. Nalijte 120 ml ideálně plnotučného mléka do 200 ml sklenice.
  2. Připravte si espresso a mixujte ho společně se 3 kostkami ledu až do momentu, kdy vznikne velice jemná béžová pěna.
  3. Pěnu po lžičkách nalijte na povrch mléka ve sklenici a sledujte, jak se espresso odděluje od mléka.

8. Utopená zmrzlina affogato

Chutnou letní variací na ledovou kávu je affogato, ovšem spíše než o kávu se jedná o dezert. Slovo affogato pochází z italštiny a znamená utopený. To pěkně vystihuje stav kopečku zmrzliny, který je potopen v kávě, většinou velice silném espressu (někdy i dvojitém). Baristé občas utopí i dva kopečky a přelijí je likérem. Vše pěkně v ledově vychlazené sklenici.

Příprava kávy affogato

  1. Připravte si espresso z kvalitní kávy.
  2. Do předem nachlazeného šálku vložte 1-2 kopečky vanilkové zmrzliny.
  3. Zmrzlinu přelijte kávou, případně likérem.

Nemáte kávovar, který je schopen připravit espresso? Můžete použít i filtrovanou kávu (poslouží třeba moka konvička, aeropress, dripper nebo chemex). S kávou určitě nešetřete, pro affogato se hodí silnější káva.

Ledová káva – 9 receptů na osvěžení, které dobije baterky
Utopený kopeček zmrzliny v espressu

9. Ledové caffé latte

A nakonec snad jeden z nejoblíbenějších nápojů připravovaných z espressa. Ledové caffé latte skvěle chutná a opravdu osvěží.

Příprava ledového caffé latte

  1. Do vysoké sklenice o objemu 300 ml nasypte cca 5 ledových kostek.
  2. Zalijte studeným plnotučným mlékem.
  3. Nalijte espresso.