Ledová káva – osvěžení, které dobije baterky

V létě vídáme snad všechny druhy jinak teplých nápojů v ledové variantě – popíjíme ledový čaj, usrkáváme ledovou čokoládu a samozřejmě pijeme ledovou kávu. Možná Vás překvapí, jak že se připravuje frappé a že vzniklo vlastně náhodou. Jak se dělá ledová káva? Jaký je recept na tu nejlepší?

Ledová káva – Frappé a náhoda

Používat instantní kávu až v případě naprosté nouze? U ledové kávy připravené jako frappé nikoliv! Instantní káva je ve „frapéčku“ naprosto nezbytná! Říká se, že vzniklo jako zoufalé řešení jednoho řeckého stánkaře v 60. letech. Ten, ve snaze obsloužit zákazníka, se bez rychlovarné konvice a s pomocí ručního šlehače stal stvořitelem tohoto nápoje.

Ledová káva Frappé

Ledová káva Frappé

Jak na přípravu frappé

Připravit si originální frappé je velice jednoduché. Stačí pouze:

  1. instantní kávu zamíchat s vodou a mlékem,
  2. ručním mixérem podrtit ledové kostky
  3. shakerem poctivě našlehat pěnu
  4. podle chuti přidat šlehačku

Na přípravu frappé se Vám může hodit

Šlehačkou to nekončí

Ovšem fantazii se ani při přípravě ledové kávy meze nekladou a u šlehačky zůstávat nemusíte. Můžete přidat třeba i zmrzlinu (doporučujeme klasickou vanilkovou, jinak riskujete), nejrůznější sladké polevy nebo obyčejné mléko. Odvážnější pak mohou přidat i špetku skořice nebo kardamonu.

Další typy přípravy ledové kávy

Frappé je pravděpodobně nejrozšířenější (a na přípravu také nejsnazší) typ ledové kávy u nás. Velice rozšířené je i Caffé Fredo. Jde o italskou variantu řeckého frappéčka, ovšem s pravým espressem, které je rozmixováno s kostkami ledu a někdy i namraženo.

Ledovou kávu je samozřejmě možné připravit i tak, že se nechá namrazit překapávaná káva, ovšem je nutné kávu hlídat, aby se nepřemrazila. Navíc – takto připravená káva ztrácí díky času v lednici na čerstvosti a nemusí mít tu správnou chuť.

V létě může zchladit i tzv. cold drip, což je káva, která se nechá překapat do nádobky s kostkami ledu, kterými proteče a zchladí se. Ideální je podávat s ještě malými zbytky ledu (konzistencí se bude výsledný nápoj trochu podobat ledové tříšti). U této přípravy si ale je nutné pohlídat poměr ledu vůči horké vodě a kávě – pár kostek navíc mohou způsobit mdlou chuť.

Cold brew je pak další varianta, jak dospět k ledové kávě. Pro extrakci ovšem nevyužíváme horké vody, ale čas. Ve french press konvičce kávu zalijeme studenou vodou a necháme celý den v ledničce.

Osvěžující může být i další nápoj – cascara, nápoj z kávových slupech, v ledové variantě s kostkami ledu a trochou citronové šťávy.

Sklenice s kávou připravenou metodou cold brew

Sklenice s kávou připravenou metodou cold brew

Následně jednoduše sítkem french pressu přefiltrujeme a podáváme. Více informací o metodě cold brew v článku Cold brew – macerované kafe ve studené vodě.

Další zajímavá letní variace je Affogato, ovšem spíše než o kávu se jedná o dezert. Affogato je z italštiny a znamená utopený, což pěkně vystihuje stav kopečku zmrzliny, který je potopen v kávě, většinou velice silném espressu (někdy i dvojitém). Baristé občas utopí i dva kopečky zmrzliny a přelévají likérem, to vše v ledově vychlazené misce.

Utopený kopeček vanilkové zmrzliny - Affogato

Utopený kopeček vanilkové zmrzliny – Affogato

Nicméně – proti gustu žádný dišputát. Při objednávání ledové kávy na nějaké z letních zahrádek se ale raději u obsluhy informujte, jaký typ ledové kávy se Vám chystají předložit.

Ledová káva nabije nebo nenabije?

Možná by Vás zajímalo, zdali káva zchlazením nepřichází o své energii dávající účinky. Ani náhodou! Vše zůstává tak, jak jste zvyklí – i zchlazený kofeinový nápoj Vám prodlouží den o hezkých pár hodin!