Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Ledová káva – 9 nejlepších receptů na osvěžení, které dobije baterky

Ledová káva – 9 nejlepších receptů na osvěžení, které dobije baterky


V létě vídáme snad všechny druhy jinak teplých nápojů v ledové variantě – popíjíme ledový čaj, usrkáváme ledovou čokoládu a samozřejmě pijeme ledovou kávu. Možná vás překvapí, že nápojů založených na kávě podávaných v ledové variantě, je celá řada. V následujícím článku si představíme ty nejoblíbenější, a to včetně toho, jak si je připravit doma.

Následující recepty můžete také použít při objednávání na nějaké z letních zahrádek. Pod pojmem ledová káva můžete dostat prakticky cokoliv. Buďte tedy specifičtí a objednejte si přesně to, na co máte chuť.

1. Ledové frappé

Používat instantní kávu až v případě naprosté nouze? Pokud chcete dodržet původní způsob přípravy, nevyhnete se jí. Instantní káva je tím, co dělá jeho typickou chuť. Frappé se poprvé podávalo v řecké Soluni, a to na gastronomickém veletrhu v roce 1957, kde jej náhodou „vynalezl“ Yannis Dritsas. Ten se snažil připravit si instantní kávu bez rychlovarné konvice. Ke kávě přihodil trochu ledu a aby kávu rozpustil, použil ruční šlehač a výsledek ještě protřepal. Zbytek příběhu se každý rok v létě odehrává na pultech barů a v domácnostech po celém světě.

Ledová káva – 9 nejlepších receptů na osvěžení, které dobije baterky
Frappé připravené z instantní kávy v ledové variantě

Výše uvedý postup popisuje přípravu dokonale. Zbývá snad jen dodat, že doporučujeme použít kvalitní instantní kávu, kterou většinou spolehlivě poznáte podle její ceny – bude prostě dražší. Například instantní kávou Brazílie Gourmet rozhodně nic nezkazíte.

Příprava ledového frappé

  1. Zamíchejte 1-2 čajové lžičky instantní kávy se studenou vodou (případně i s mlékem).
  2. Přidejte ledové kostky a podrťte ručním mixérem.
  3. Shakerem poctivě našlehejte pěnu.
  4. Podávejte ve vysoké sklenici.
  5. Podle chuti můžete přidat šlehačku (případně zmrzlinu, nejrůznější sladké polevy, skořici nebo špetku kardamomu).

2. Caffé Fredo

Další velmi rozšířená příprava je caffé fredo, což je italská varianta řeckého frappéčka, ovšem místo instantní kávy je v nápoji jeden „shot“ espressa. To je stejně jako frappé rozmixováno s kostkami ledu a někdy i namraženo. Vizuálně budou oba nápoje velice podobné.

Příprava caffé fredo

  1. Připravte si nádobu a do ní vlijte espresso.
  2. Přidejte cca 90 ml mléka.
  3. Přidejte cca 3 kostky ledu a poctivě rozmixujte.
Ledová káva – 9 nejlepších receptů na osvěžení, které dobije baterky
Caffé fredo servírujte ve vysoké sklenici, ideálně s brčky

3. Ledová překapávaná káva

Co když doma nemáte ani instantní kávu, ani kávovar na přípravu espressa? V létě s horkem pomůže i namražená překapávaná káva, třeba z Hario V60 nebo připravená v moka konvičce. Je ovšem nutné kávu v mrazáku hlídat. Přemrazená káva není nic moc a v lednici časem ztrácí svoji chuť.

4. Cold Drip Coffee

V létě může zchladit i tzv. cold drip. Jedná se o časově poměrně náročnou přípravu, kdy se studená voda nechá překapat do nádobky s kostkami ledu. Těmi proteče a zchladí se. Tento proces může trvat třeba celý den.

Ideální je podávat s ještě malými zbytky ledu (konzistencí se bude výsledný nápoj trochu podobat ledové tříšti). U této přípravy si ale je nutné pohlídat poměr ledu vůči vodě a kávě. Pár kostek navíc mohou způsobit mdlou chuť.

Pro tento druh přípravy se doporučuje ovocitější káva, namletá hrubějším mletím. Hrubější proto, že platí: čím delší doba extrakce, tím hrubější mletí.

5. Cold Brew

Cold brew je pak další varianta, jak dospět k ledové kávě. Pro extrakci ale stejně jako o cold dripu výše nevyužíváme horké vody, ale čas. Po cold brew šáhne každý, kdo preferuje kávu s výraznou chutí a menší aciditou.

Pokud se vám nechce pořizovat konvičku Hario Mizudashi na přípravu studené kávy, můžete si cold brew připravit i ve french press konvičce nebo jiné vhodné nádobě se šroubovacím víčkem.

Příprava Cold Brew

  1. Připravte si cca 40 g kávy, namleté na hrubší mletí.
  2. Kávu vsypte do konvičky a zalijte cca 200 ml vody.
  3. Pořádně promíchejte.
  4. Utěsněte (v případě french press konvičky obalte fólií).
  5. Vložte do lednice a nechte cca 24 hodin extrahovat.
  6. Poté přefiltrujte (french press vlastním filtrem, pokud budete extrahovat v jiné nádobě, můžete použít filtry pro V60).
  7. Servírujte s kostkami ledu do sklenice.
Ledová káva – 9 nejlepších receptů na osvěžení, které dobije baterky
Cold brew se 12 hodin maceruje ve studené vodě

6. Ledová vietnamská káva

Další zajímavá ledová varianta je vietnamská káva. Přes phin filtr se káva nechá přefiltrovat do sklenice s ledem, přidá se kondenzovaná mléko a servíruje se.

Příprava ledové vietnamské kávy

  1. Do phin filtru vsypte 3 čajové lžičky středně namleté kávy (pro autenticitu zvolte třeba značku Trung Nguyen).
  2. Aby se káva rovnoměrně rozmístila ve filtru, poklepejte filtrem a přikryjte vrchním sítkem.
  3. Postavte filtr s kávou na dostatečně objemný šálek nebo sklenici, kterou jste naplnili kostkami ledu.
  4. Zalijte 20 ml vařící vody pro zvlhčení kávy.
  5. Po 20 vteřinách nalejte vařící vodu do filtru až po okraj.
  6. Přiklopte víčko (které slouží i jako podšálek) a nechte zhruba 5 minut překapávat na led.
Ledová káva – 9 nejlepších receptů na osvěžení, které dobije baterky
Phin filtr s kávou se zalije vařící vodou a nechá překapat do sklenice

7. Ledové Cappuccino

Kromě teploty se to ledové od klasického cappuccina liší také způsobem, jakým se servíruje. Místo keramického šálku si ledové cappuccino dáte většinou ve skle, aby bylo krásně vidět, jak se espresso odděluje od pěny.

Příprava ledového cappuccina

  1. Nalijte 120 ml ideálně plnotučného mléka do 200 ml sklenice.
  2. Připravte si espresso a rozmixujte společně se 3 kostkami ledu až do momentu, kdy budete mít velice jemnou béžovou pěnu.
  3. Pěnu po lžičkách nalijte na povrch mléka ve sklenici a sledujte, jak se espresso odděluje od mléka.

8. Utopená zmrzlina Affogato

Další zajímavá letní variace je Affogato, ovšem spíše než o kávu se jedná o dezert. Affogato je z italštiny a znamená utopený, což pěkně vystihuje stav kopečku zmrzliny, který je potopen v kávě, většinou velice silném espressu (někdy i dvojitém). Baristé občas utopí i dva kopečky zmrzliny a přelévají likérem, to vše v ledově vychlazené sklenici.

Ledová káva – 9 nejlepších receptů na osvěžení, které dobije baterky
Utopený kopeček zmrzliny v espressu

9. Ledové Caffé Latte

Snad jeden z nejoblíbenějších nápojů připravovaných z espressa. Ledové caffé latte skvěle chutná a opravdu osvěží.

Příprava ledového caffé latte

  1. Do vysoké sklenice o objemu 300 ml nasypte cca 5 ledových kostek.
  2. Zalijte studeným plnotučným mlékem.
  3. Nalijte espresso.

Tip: nakonec můžete také vyzkoušet vše přelít vyšlehanou mléčnou pěnou. Tu vyšleháte ze studeného nízkotučného mléka (podobně jako bílek) mixérem se spirálkou na frappé. Mléko šlehejte těsně pod hladinou, a to do chvíle, kdy se krásně zvedne.

Ledová káva nabije nebo nenabije?

Možná by vás zajímalo, zdali káva zchlazením nepřichází o své energii dávající účinky. Ani náhodou! Obsah kofeinu v kávě není teplotou ovlivněn. Vše zůstává tak, jak jste zvyklí – i zchlazený kofeinový nápoj prodlouží den o hezkých pár hodin!