Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Upěchovaná káva tamperem

Jak správně vybrat tamper?


Pro dokonalé espresso potřebujete několik věcí: prvotřídní kávu, kvalitní mlýnek a správně vybraný tamper (někdy se mu také říká presovač). Jak vybrat správný tamper a jak s ním dál zacházet?

Co je to tamper?

Tamper neboli pěchovadlo/presovač (z anglického „to tamp“) je pomůcka potřebná ke stlačení kávy v portafiltru (sítku). Zatímco automatické kávovary mají tamper zabudovaný, u těch pákových se bez něj neobejdete.

Proč je důležité umět s tamperem pracovat?

Výběr tamperu i správnou manipulaci s ním někteří při přípravě kávy stále podceňují, ačkoliv se jedná o zásadní faktor, který ovlivňuje výslednou chuť nápoje.

Pokud není namletá káva dostatečně stlačená, voda jí proteče moc rychle.

Naopak při přílišném napěchování dochází k nežádoucímu pomalému protékání vody namletou kávou.

Špatné použití tamperu se projeví jak na chuti, tak na cremě, jelikož neproběhne správná extrakce. Výsledkem je kyselé, hořké nebo mdlé espresso. Z těchto důvodů je tolik důležité, abyste kávu stlačili do sítka přiměřeným, a hlavně rovnoměrným tlakem.

Jak správně vybrat tamper?
Tamper má jedinou úlohu – rovnoměrně upěchovat kávu v sítku

Jaké existují druhy tamperu?

Existují tři typy tamperů:

  1. manuální tamper
  2. dynamometrický tamper s regulací tlaku
  3. automatický tamper, který bývá zabudovaný v plnoautomatických kávovarech (a nemá jej smysl v tomto článku rozebírat).

Při domácí přípravě kávy se nejčastěji používá manuální tamper. Jedná se o jednoduchý nástroj, kterým barista ručně stlačí namletou kávu do sítka.

Manuální tamper

Manuální tampery se liší kvalitou, použitými materiály i velikostí nebo cenou.

Nejdůležitější je u nich základna, tedy spodní část. Ačkoliv se bohužel vyrábí z nejrůznějších materiálů, v ideálním případě by měla být ze zcela hladké nerezové oceli. K mnohým kávovarům pro domácí použití přikládají výrobci často nekvalitní plastová pěchovadla. Ta nejsou pro přípravu espressa vůbec vhodná, jelikož základna se jednoduše ohýbá. Kvůli tomu pak není namletá káva rovnoměrně stlačená.

Co se rukojeti týká, tak u manuálního tamperu bývá nejčastěji vyrobená ze dřeva nebo také z nerezové oceli.

U rukojeti už můžete popustit uzdu svým přáním a fantazii, jelikož jde hlavně o to, aby se vám dobře držela. Vyhněte se raději různým výstupkům a ozdobným okrajům, které by mohly bránit v pevném uchopení tamperu.

Manuální tamper s dřevěnou rukojetí
Manuální tamper s dřevěnou rukojetí

Místo klasického tamperu je možné koupit i kombinaci tamperu s distributorem. Jedná se o vychytávku s názvem Rocket espresso distributor and tamper ve tvaru puku, která má z jedné strany distributor (plocha se třemi záhyby pro perfektní distribuci kávy v sítku) a samotný tamper pro následné správné upěchování. Obě strany mají nastavitelnou výšku.

  • Poměrně levné
  • Možná volba materiálu rukojeti

Dynamometrický tamper

Dynamometrický tamper se hodí hlavně do provozů a kaváren, kde kávovar obsluhuje několik lidí současně.

Kalibraci tamperu stačí provést jednou, hned po zakoupení, a pak už se tamper postará vždy o ideální tlak, který na namletou kávu vyvine. Espresso tak barista připraví pokaždé ve stejné kvalitě.

  • Bez nutnosti vynakládat sílu
  • Jednotné pěchování
  • Šetří čas

Jak vybrat tamper?

V první řadě byste si měli rozmyslet, zda budete používat manuální, nebo dynamometrický.

V případě výběru vždy hraje nejdůležitější roli velikost portafiltru, podle které je potřeba vybrat také velikost spodní části tamperu.

Většina novějších kávovarů má portafiltr s průměrem 58 mm. Vyberte si takový tamper, jehož základna dokonale pokryje celé sítko, tudíž rovnoměrně stlačí kávu.

Jak jsme již zmínili, u rukojeti se můžete rozhodnout podle svých preferencí. Někdo upřednostňuje celokovový, jinému se lépe pracuje s rukojetí z masivního dřeva. Plastu se pokud možno vyhněte.

Kde jej koupit?

Pro přípravu espressa doma vám bude stačit základní tamper, který např. na české Alze koupíte zhruba za 500 Kč.

Pokud řešíte tamper do kavárny, nebo vám už základní tamper nestačí, můžete se podívat na e-shop Lázeňská káva, který nabízí profesionální tampery (ceny začínají zhruba na 800 Kč).

Jak správně používat tamper

Než začnete se samotným pěchováním, musíte kávu rovnoměrně rozmístit po sítku. To provedete mírným poklepáním portafiltrem o tvrdý povrch, někomu postačí kuchyňská linka, pracovní deska nebo stůl, odborníci používají gumovou podložku pod tamper. Případně můžete prstem poklepat přímo na portafiltr, nebo zvolit kombinaci obou metod.

Pak už přichází na řadu samotné stlačení. Pokud máte pochybnosti, jak velkou sílu vyvinout, mějte na paměti, že méně je více. Celou rukou obejměte rukojeť tamperu tak, aby se horní část palce a ukazováčku opřela o základnu. Poté na spodní část rovnoměrně zatlačte celou rukou, především však právě opřeným palcem a ukazováčkem.