Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Barista: Jak se jím stát a co tato profese obnáší?

Barista: Jak se jím stát a co tato profese obnáší?


Nad slovem barista se ještě před několika lety spousta lidí podivovala a pousmívala se nad ním. Dnes už je většině lidí jasné, že jde o kávového specialistu. Co všechno tato profese obnáší a jaké je k ní potřeba vzdělání?

S rozmachem kaváren a rostoucím počtem milovníků kvalitní kávy pronikla do českého prostředí také zcela nová pracovní pozice. Slovo barista původně pochází z italštiny, kde znamená víceméně to samé jako barman. V Itálii se totiž slovem bar označují kavárny, které servírují širokou škálu kávových nápojů a alkoholických i nealkoholických drinků. V českém prostředí však barista představuje doslova mistra v přípravě kávy.

Jak vypadá ideální barista?

V první řadě by mělo jít o komunikativní osobu, která se nebojí mluvit s lidmi. Barista by měl umět navázat se zákazníkem kontakt a doporučit mu ideální kávový nápoj podle zákazníkových preferencí. K tomu samozřejmě musí mít dostatek odborných znalostí.

Správný barista totiž jen nemačká tlačítka na přednastaveném kávovaru. Musí umět připravit každý kávový nápoj (všechny druhy kávy), podle toho pak umět správně namlít kávová zrna nebo také rozeznat různé odrůdy kávy a doporučit je ke vhodnému způsobu zpracování.

Některé totiž chutnají nejlépe v podobě filtrované kávy a na espresso se vůbec nehodí.  A konečně také může vzdělávat širokou veřejnost nebo další, méně zkušené kolegy o výběrové kávě a všech specifikách, která zpracování kávy přináší.

Barista připravuje filtrovanou kávu
Správný barista musí zvládat i přípravu filtrované kávy

Jak vypadá pracovní den baristy?

V tomto případě všechno hodně závisí na tom, zda pracuje barista v kavárně, kde střídají různé druhy zrnek, anebo někde, kde každý den zpracovávají stejný druh kávy. Pokud se totiž druhy střídají, musí barista vždy nejprve nastavit kávovar tak, aby z konkrétních kávových zrnek dostal jejich potenciál a co nejlépe vyladil chuť výsledného nápoje.

Kromě přípravy perfektního espressa by měl barista zvládat také dokonale našlehat mléko, s nímž pak pracuje při přípravě dalších nápojů na bázi espressa. S tím jde samozřejmě ruku v ruce také um zvaný latte art, kdy vám zkušený barista vytvoří pomocí mikropěny z mléka na nápoji úchvatné obrazce.

Latté art na šálku cappuccina
Latté art na cappuccinu by měl zkušený barista zvládnout

Po přípravě konkrétního nápoje i po celém dni stráveným za profesionálním kávovarem musí barista samozřejmě vyčistit a postarat se o stroj, který je jeho neodlučitelným společníkem. Měl by znát veškeré potřebné příslušenství a umět s ním správně zacházet.

Baristé také pořádají cupping, tedy řízenou degustaci vzorků kávy, nebo se účastní různých baristických soutěží.

Jaké má barista vzdělání?

V České republice zatím neexistuje škola, která by nabízela obor pro systematické vzdělávání baristů, jako je tomu například u číšníků. Pokud však patříte k milovníkům kávy, v chuťovém aromatu rozeznáte víc než jen hořkost nebo kyselost a přemýšlíte nad kariérou baristy, můžete se vydat cestou získání certifikátu.

Ten nabízí například Asociace pro speciální kávu (SCA: Speciality Coffee Association). Skuteční odborníci mohou absolvovat všech šest vzdělávacích modulů. Jde o moduly:

  1. Úvod do kávy
  2. Baristické dovednosti
  3. Zelená káva
  4. Vaření
  5. Pražení
  6. Senzorické dovednosti

Modul Baristické dovednosti se pak dělí do třech úrovní. Pokud chcete pracovat v týmu, kde kávě opravdu rozumí, měli byste i vy absolvovat minimálně středí úroveň. Naučíte se poznávat různé odrůdy kávy a jejich zpracování, pochopíte chemicko-technologickou část přípravy espressa a seznámíte se s prací s refraktometrem.

V nejvyšší úrovni pak můžete své znalosti rozšířit ještě o informace o vodě a jejím vlivu na chuť kávy.

Zkouška na konci každého modulu sestává z testu a praktické zkoušky, avšak není povinná. Záleží tedy jen na vás, zda chcete mít nabyté zkušenosti potvrzené certifikátem. Ten vám pak uznají i v zahraničí.

V rámci České republiky je možné absolvovat i rekvalifikační baristický kurz od Lázeňské kávy, který můžete absolvovat osobně v Luhačovicích. Ten je navíc akreditovaný MŠMT, takže všem absolventům otevírá dveře do světa profesionální přípravy kávy.

Pokud nemáte ambice absolvovat celý kurz, ale třeba jen chcete vylepšit to, jakým způsobem si připravujete kávu doma, můžete probrouzdat naší nabídkou baristických kurzů.

A konečně praxe. Ta je i v tomto případě neoddělitelnou součástí baristického života. Cvičení dělá mistry, tento obor nevyjímaje. Postupem času se barista takzvaně „propije“ k dokonale připravené kávě, v jejíž chuti rozezná i jemné nuance a dokáže s nimi dál pracovat.

Jako každé jiné odvětví se i to kávové neustále rozvíjí, takže pokud chce barista zůstat ve svém oboru mistrem, nesmí zanedbat průběžné rozšiřování svých obzorů.