Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Cupping u vás doma: 5 kroků kávové degustace

Cupping u vás doma: 5 kroků kávové degustace


Mnoho lidí si myslí, že cupping je takové luxusně vyhlížející ochutnávání kávy pro lidi, kteří kávě rozumí a nebo si to o sobě alespoň myslí.

Ve skutečnosti ale dokáže cupping i naprostým laikům poodhalit jednotlivé nuance kvalitních káv a třeba i díky tomu jim usnadní nákup další kávy na každodenní pití.

V tomto dnešním článku vás provedeme cuppingem od začátku až do konce a poradíme vám, jak si ho uspořádat třeba se svými známými u vás doma. 

Co je cupping vlastně zač? 

Pokud by mezi vámi náhodou byl někdo, kdo cupping ještě nestihl zaregistrovat, hodí se i určité vysvětlení. Obvykle bývá tento proces definován jako degustace různorodých vzorků kávy.

Od jakékoliv jiné degustace se ale cupping liší tím, že má přesně daná pravidla pro to, aby mohl být prováděný kdekoliv na světě a za všech okolností přinášel relevantní výsledky.

Přesně kvůli těmto účelům pak profesionální ochutnavači využívají standardizované pomůcky jako cuppingový formulář a každý šálek pak hodnotí příslušným počtem bodů podle přesně dané stupnice.

Cupping u vás doma: 5 kroků kávové degustace
Káva se při cuppingu hodnotí do cuppingového formuláře

V domácích podmínkách samozřejmě můžete hodnotit jakkoliv se vám zlíbí, třeba na stupnici od jedné do deseti.

Cupping krok za krokem 

Jak jsme již naznačili, cupping má pevně předepsaná pravidla a pokud si ho chcete opravdu užít, je na místě před degustací nekouřit, nepít alkohol, nečistit si zuby ani nejíst aromatické potraviny, které by narušily výsledné vnímání kávy.

Teď už se ale můžeme dostat k samotnému procesu cuppingu.

1. Kupte kvalitní kávu 

Koupí několika vzorků kvalitní kávy to všechno jenom začíná. Kávu můžete vybírat náhodně bez předchozích zkušeností, nebo se třeba inspirovat nezávislými srovnáními nejlepších káv.

Ať už preferujete kteroukoliv z variant, pamatujte si, že káva by měla být vždy čerstvá – ideální je připravovat kávu 1 až 2 týdny po upražení zelených zrn.

2. Kávu namelte na střední hrubost

Samotnou kávu je ideální namlít na střední hrubost (na obrázku níže „Moka pot a V60“). K tomu se hodí použít některé z osvědčených ručních mlýnků s nastavitelnými mlecími kameny.

Cupping u vás doma: 5 kroků kávové degustace

Pokud se vám ale do mlýnku investovat nechce a nepovažujete se za kdo ví jaké kávové odborníky, prostě a jednoduše si kupte již předem namletou kávu. Počítejte ale s tím, že taková ztrácí o něco rychleji svoji čerstvost. 

3. Namletou kávu umístěte do šálků a zalijte vodou

Máte kávu namletou? Super, tak teď přichází na řadu to nejtěžší. Je totiž potřeba odměřit 8,5 gramu kávy na 150 ml vody.

Kávu proto odvažte a potřebné množství dejte do čistého hrnečku. O tom, jak vybrat správné nádobí na kávu jsme psali i v našem samostatném článku.

Mezitím se s ní můžete lehce seznámit – zjistěte, jak kávová zrna voní, co vám připomínají a jaký na vás káva dělá dojem. 

4. Zalít a hlídat

Jakmile je káva v šálcích, je na čase ji zalít. Na kávu vždy používejte vodu o teplotě 95 stupňů, vroucí voda by mohla chuť ovlivnit negativně, chladnější by naopak neumožnila úplné rozvinutí chuťových vlastností.

Tip: Pro cupping odborníci většinou používají vodu filtrovanou, ale laikům postačí i obyčejná pitná voda.

Až kávu zalijete, je důležité hlídat čas. První úkol před vámi bude stát 3 minuty po zalití, kdy je třeba opatrně pomocí dvou čajových lžiček sebrat pěnu z povrchu kávy.

Teď už zbývá jen čekat dalších 8 minut, dokud káva nezchladne. 

Cupping u vás doma: 5 kroků kávové degustace
Sběr pěny z povrchu káv

5. Jde se ochutnávat!

Samotné ochutnávání už je naprostá hračka. Vezměte si čistou lžíci, naberte trošku kávy a nebojte se usrkávat, protože díky tomu se káva rozprostře napříč chuťovými pohárky a vy budete lépe vnímat jednotlivé chuťové vlastnosti.

Mezi ochutnáváním jednotlivých vzorků vždy důkladně opláchněte lžičku a nezapomeňte si dělat poznámky o tom, jak vám káva chutnala.

Jakmile bude po všem, je dobré zbývající kávová zrna umístit do kvalitních dóz na kávu, které lépe uchovají chuť i aroma kávy. 

Ale já na cupping nemám buňky!

Pokud o cuppingu čtete poprvé, dost možná si říkáte, že na něj prostě a jednoduše nemáte chuťové buňky. I když si to myslíte, opak může být pravdou a i tohle se dá natrénovat.

Ze všeho nejdůležitější je celou degustaci vyzkoušet. Pro začátek se zkuste zamyslet nad naprosto základními vlastnostmi kávy a odpovězte si na následujících pět otázek:

  1. Připadá mi káva spíše kyselá, nebo hořká?
  2. Cítím v ní spíše tóny čokolády, nebo nějakého ovoce?
  3. Chutná mi káva, nebo ne?
  4. Jaké ve mě vyvolává pocity při pití? 
  5. A co dozvuky po spolknutí kávy?

No a to je všechno. Když si u každého vzorku zkusíte odpovědět na výše uvedené otázky, uvidíte, že dáte dohromady pořádné množství informací, které pak budete moci porovnávat se svými přáteli. 

Co si z dnešního článku odnést? 

Ač je cupping jakousi odbornou degustací s pevně danými pravidly, můžete si jej bez obav vyzkoušet i v pohodlí domova. Stačí k tomu káva, voda, hrníčky a spolehlivý mlýnek.

A i kdybyste měli pocit, že kávě nerozumíte, stále vám zůstane spousta kvalitní zrnkové kávy, kterou budete moct vypít později tak, jak ji máte rádi.