Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Cappuccina s latté artem

Není hrnek jako hrnek aneb jak vybrat správné nádobí na kávu? 


Také se vám doma v kuchyňské skříňce vrší jeden hrnek vtipnější než druhý, ale když přijde na espresso, nemáte si ho do čeho připravit? Nedej bože, když si návštěva vyžádá latte macchiato. Jaké nádobí na kávu zvolit, abyste si ji vychutnali stejně jako v kavárně? 

Turek nebo rozpustná káva sice chutnají z hrnku s reklamním logem i z obřího kýble s fotkou dětí nebo hlásajícího „Nejlepší manžel“, jenže u pravého espressa nebo cappuccina už to tak jednoduché není. Přestože se někteří nechtějí svého oblíbence roky vzdát, naše argumenty přesvědčí i zaryté milovnice cibuláků po babičce. 

Materiál uchovává chuť i vůni 

Fanoušci oroseného půllitru plného piva vždy kafrají, když jim oblíbený mok na festivalu nebo ve stánku u vody natočí do plastového kelímku. Nádobí zkrátka tvoří součást kultury, pivní i té kávové. Kromě toho použitý materiál ovlivňuje chuť i vůni servírované kávy. 

Zkušený barista nejčastěji sáhne po šálcích z porcelánu. Ten se totiž velice jednoduše nahřívá a zároveň dobře drží teplotu. Vy si tak každý doušek své kávy vychutnáte příjemně teplý. Jistě jste si také všimli, že takové hrnky nebývají žádné padavky. Jejich stěna je silná klidně i 5 mm, což přispívá právě k zachování teploty nápoje. 

Dva porcelánové šálky s cappuccinem

V některých kavárnách upřednostňují keramiku. Zejména pro nepřeberné množství tvarů i designu, které keramické hrnky nabízejí. Na rozdíl od porcelánu však bývá keramické nádobí křehké. Také nevede teplo tak dobře jako porcelán.

Keramický šálek s espressem postavený na stole
Keramické šálky jsou poměrně hřehké

A navíc pokud keramický hrnek nechrání glazura, kyselé látky v kávě snadno naruší jeho strukturu. Jako památku za sebou pak zanechávají nepěkné mapy a hrnek působí nemytě

Některé druhy kávových nápojů by se měly servírovat zásadně do skla. Nejčastěji se jedná o hity jako latte macchiato nebo flat white. Zejména u latte macchiata tak vynikne dokonalé oddělení jednotlivých vrstev.

Není hrnek jako hrnek aneb jak vybrat správné nádobí na kávu? 
Flat white se připravuje zásadně do sklenice

Sklenice na kávu vybírejte jednoznačně silnostěnné. Předejdete tím jejich prasknutí při nalití teplého mléka nebo espressa.  

Tvar působí na teplotu kávy 

Na hrnky se většinou zejména dámy nadšeně vrhají díky jejich designu. Jenže při výběru šálků na espresso i cappuccino byste se měli kromě materiálu orientovat i podle tvaru.

Ideální je tvar kónický, tedy takový, kdy je hrnek vespod užší a směrem nahoru se rozšiřuje. Oblíbený latte art na cappuccinu vynikne lépe v šálku s širokým vrškem.  

Tento tvar ale hlavně přispívá ke správnému rozvinutí všech chuťových i aromatických akordů. Silné, zaoblené dno pomáhá pak udržet lahodnou cremu, kterou na espressu tolik zbožňujeme.  

Proč mám ten hrnek poloprázdný? 

A nyní už se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, co vnímáme při pití kávy všichni – objem šálku či sklenice. Češi byli dlouhá léta zvyklí na velké hrnky plné černé tekutiny. S nástupem baristů a rozvojem kavárenské kultury v Česku si proto často ťukali na čelo, když jim číšník přinesl klasické espresso. Oni chtěli přece „kafe“!

V dnešní době tyto zastánce starých časů nejčastěji uspokojí hrnek americana, případně lunga. Jedná se totiž o espresso doplněné velkým množstvím vody.  

V čem servírovat espresso nebo flat white? 

Stejně jako svíčková nebo vídeňský řízek však mají i jednotlivé nápoje z kávy jasně danou recepturu. Právě díky ní si uchovávají svou jedinečnost a lidé je milují. K receptuře patří kromě množství kávy a vody i správně zvolené nádobí odpovídající konkrétnímu nápoji

Espresso 

  • porcelánový/keramický šálek kónického tvaru 
  • objem 60 ml 

Dvojité espresso/lungo 

  • porcelánový/keramický šálek kónického tvaru 
  • objem 100–120 ml 

Cappuccino 

  • porcelánový/keramický šálek kónického tvaru 
  • objem 150 ml 

Flat white 

  • silnostěnná sklenice, případně porcelánový/keramický šálek kónického tvaru 
  • objem 180 ml 

Latte macchiato  

  • silnostěnná sklenice 
  • objem 330 ml 

Caffe lattè 

  • silnostěnný skleněný šálek 
  • objem 280 ml