Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

4 nejrozšířenější mýty o kávě s mlékem

4 nejrozšířenější mýty o kávě s mlékem


Sotva se uklidnily boje o to, jestli je káva zdravá, máme tu další. Mléko a káva tvoří nerozlučnou dvojici minimálně jedno století. Milovníci kávy se rozdělili na dva zarputilé tábory. Jedni si kávu bez mléka neumí představit, druzí mají zase za to, že kávě ničí chuť a dělá ji nezdravou. První začínají den s šálkem cappuccina, macchiata nebo flat white. Ti druzí zase zbožňují kávu černou jako noc.

Pojďme se oprostit od chuťových preferencí, protože kolik lidí, tolik chutí. Zaměřme se na to, co se dá objektivně posoudit. Rozebereme si tedy 4 nejrozšířenější mýty o kávě s mlékem a pokusme se oba znepřátelené tábory usmířit.

Mléko do kávy
Mléko v kávě dělí milovníky kávy na dva tábory

Mýtus 1: Káva s mlékem není dobrá na lačný žaludek

Pomyšlení na šálek kávy je pro mnohé z nás jedinou příčinou, která nás spolehlivě dostane ráno z postele včas. Jak ale ranní potřebu kávy zvládá náš prázdný trávicí trakt a který způsob konzumace je k němu vlídnější?  

Každý desátý Čech podle průzkumů po ukončení růstu vypíná enzym laktázy, která má za úkol štěpit mléčné cukry, tedy laktózu. Stále častěji se také objevuje přímá alergie na bílkovinu kravského mléka. Tyto problémy většinou nezpozorujeme na konzumaci zpracované laktózy v sýrech či jogurtech, ale spíše na samotném mléce, kterým si zjemňujeme kávu. A takto servírovaná káva poránu na prázdný a citlivý trávicí systém dokáže konzumenta s těmito problémy nepříjemně potrápit.

Co však způsobuje skutečný problém? Káva nebo mléko? Naproti tomu totiž jiní citlivější jedinci mohou po černé kávě na lačno pocítit obtíže jako je pálení žáhy nebo křeč v žaludku. Tu má na svědomí kyselina chlorovodíková, kterou začne žaludek v očekávání potravy uvolňovat. Pokud se mu však s kofeinem potrava nedostane, nepříjemné překyselení je nasnadě. Ne nadarmo nám babičky radili, abychom pálivou žáhu zapíjeli mlékem – pokud totiž netrpíte zmíněnou nesnášenlivostí, může trocha mléka v kávě právě od těchto problémů ulevit.

Vědecky nebyla u zdravých jedinců prokázána žádná souvislost mezi pitím kávy s mlékem a trávicími obtížemi. Pokud tedy po kávě s mlékem problémy zaznamenáte, mohlo by se jednat o zatím latentní intoleranci laktózy. I tak můžete zkusit nahradit mléko dnes už snadno dostupným mlékem bezlaktózovým. Žaludek vám bude vděčný a oblíbené chuti se nemusíte zříkat.

Pokud trpíte intolerancí laktózy, existují alternativy mléka, které šálek kávy také zjemní. Podobnou chuť ani konzistenci ale nečekejte. Jsou to tyto:

  1. Mandlové mléko
  2. Rýžové mléko
  3. Sójové mléko
  4. Kokosové mléko
  5. Ovesné mléko

Mýtus 2: Káva s mlékem způsobuje rakovinu

Strašák rakoviny uvrhl v některých výzkumech stín i na kávu s mlékem, zejména pak v souvislosti s rakovinu slinivky. Žádná souvislost mezi konzumací kávy a zvýšeným rizikem rakovinového bujení však nebyla prokázána.

Skutečné a prokazatelné riziko představuje pro slinivku kouření, které kávový rituál některých klasiků ještě stále doprovází.

Dalším případným rizikovým faktorem může být teplota konzumovaných tekutin. Pitím nápojů s teplotou nad 65° totiž můžeme poškozovat jícen. Přidáním mléka proto můžeme teplotu kávy okamžitě snížit a jícen tak lépe chránit.

A co na to tedy žlučník a slinivka? K naší útěše jsou vyvráceny domněnky o kávě a rakovině, a naopak byly prokázány pozitivní vlivy na prevenci celé řady jiných onemocnění jako jsou kardiovaskulární choroby nebo diabetes druhého typu.

Ani přítomnost mléka v kávě není v tomto ohledu prokazatelně škodlivá. Na pozoru by se měli mít jen ti, kteří již nějakým typem onemocnění slinivky či žlučníku trpí. Pokud je totiž funkce slinivky snížená, produkuje pak méně enzymů trypsinu a lipázy, které se podílí na štěpení mléčného cukru i bílkoviny. Oslabený žlučník zase může reagovat na živočišný tuk v mléce. Nedostatek žluči a trávicích enzymů pak může mít za následek zatížení dvanáctníku a dále ve střevě způsobit nadýmání či zácpu. Jste-li však zdraví, samotného poškození žlučníku či slinivky popíjením kávy s mlékem se obávat nemusíte.

Mýtus 3: Káva s mlékem snižuje účinky kofeinu

Jedním z mýtů je také tvrzení, že mléko potlačuje účinky kofeinu. Pravdou ale je, že samotné mléko tak mocné není. Mléko pouze přispívá k pomalejšímu nástupu účinků kofeinu a jejich pozvolnějšímu odbourávání tím, že mléčný tuk na žaludeční sliznici zpomaluje vyprazdňování žaludku. Proto je pak kofeinový „náběh“ plynulejší. Děje se tak ale úplně stejně i v případě, že si k samotné černé kávě dopřejeme třeba zákusek.

Pokud tedy potřebujete okamžitě nakopnout dávkou kofeinu v extrémnějším množství (např. s pomocí nejsilnější kávy na světě Black Insomnia), mléko si do šálku nepřidávejte.

Mýtus 4: Mléko v kávě likviduje antioxidanty

Káva patří mezi nejvýznamější zdroje antioxidantů. Ty neutralizují volné radikály a oddalují stárnutí díky fenolům, jako je např. kyselina chlorogenová. Ta je v hojné míře zastoupena jak v pražené, tak i zelené kávě. Ta má i další nesporná pozitiva – po jejím užití dochází ke snižování krevního tlaku, působí jako antioxidant a napomáhá ke zlepšení činnosti mozku.

Vlevo pražená zrnka, vpravo nepražená, zelená káva
Vlevo pražená zrnka, vpravo nepražená, zelená káva

Aby káva o antioxidanty nepřišla, je nutné dodžet správný postup při pražení kávy. Nesprávným postupem lze antioxidační látky v kávě stoprocentně zničit. Vhodné je lehké až střední pražení.

Jak je to tedy s antioxidanty v konfrontaci s mlékem? Bylo zjištěno, že mléčná bílkovina se váže na antioxidanty a tím může snižovat jejich vstřebatelnost. Ale žádný strach, tato vazba se v procesu trávení rozpadá, takže by mléko na využitelnost antioxidantů ve výsledku nemělo mít zásadní vliv.

Pozor byste měli dávat při konzumaci kávy pražené na tmavé pražení. Ta nejen že ztrácí zmíněné antioxidanty, ale může obsahovat karcinogenní látky.

4 nejrozšířenější mýty o kávě s mlékem
Tmavě pražená káva (v pravé části) může obsahovat karcinogenní látky

Mléko do kávy ano nebo ne?

Je to vlastně velice snadné. Pokud se nemusíte omezovat kvůli zdravotním obtížím, můžete s klidem zůstat na té straně kávové společnosti, která je vám bližší. Chuť samotné kávy si bezesporu vychutnáte jedině v její černé správně připravené podobě.

Ať už preferujete černou kávu nebo její mléčné varianty, konzumace kávy je spojena především se zdravotními benefity. Pokud denně vypijete do 4 šálků kávy (do 408 mg kofeinu), snižujete riziko úmrtí na srdeční choroby ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepijí. Navíc – podle posledních výzkumů je kofein prevencí proti Alzheimerově chorobě, kterou dokáže do jisté míry i léčit.