Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Káva a její účinky na zdraví. Kdy pomáhá a kdy ne?

Káva a její účinky na zdraví. Kdy pomáhá a kdy ne?


Kolem pití kávy se vytvořila řada nesprávných názorů, mýtů a legend. Někdo kávu zatracuje s tím, že nadýmá a dehydruje. Někdo ji naopak opěvuje a vyzdvihuje její hubnoucí a léčivé účinky.

Jak je to ale doopravdy – je káva zdravá? A pokud ano, kolik jí můžu vypít maximálně? V jakých dávkách je kofein škodlivý a dá se na něm vypěstovat závislost? Kdy rozhodně kávu nepít a kdy naopak ano? Pomáhá káva při hubnutí nebo při sportu? A co nastávající maminky?

V článku níže najdete jen a pouze ověřená fakta s odkazy na zdroje (většinou anglicky). Pojďme ale popořádku …

Káva v číslech

Asi není překvapením, že káva (společně s čajem) dominuje celosvětovým žebříčkům oblíbenosti teplých nápojů. Statistiky říkají, že na každého Čecha připadá 2-3 kilogramy kávy, což reprezentuje asi 400 šálků espressa ročně. Tedy každý den alespoň jedno.

Tři čtvrtiny populace si kávu dopřává, a tak by bylo skvělé vědět, v čem nám káva pomáhá nebo nepomáhá, na co si dát pozor a kolik jí vlastně můžeme vypít. Hned na začátku je dobré zmínit, že konzumace kávy je spojena především se zdravotními benefity.

Pokud nevypijete více než 4 šálky kávy, jste v pohodě.
Pokud nevypijete více než 4 šálky kávy, jste v pohodě.

Kofein

Káva obsahuje kofein – žádná novinka. Kofein sám o sobě není zdraví škodlivý, pouze brání spánku a zvyšuje naši schopnost soustředit se (více o účincích kávy v článku Ranní káva se může vymstít). Stimulačních účinků kofeinu si samozřejmě všimla i medicína, a tak se s kofeinem můžeme setkat v celé řádě léků.

Stejně jako u všeho ostatního i při konzumaci kofeinu platí zlaté – všeho moc škodí. Ano, pokud vypijete 100 šálků (35 ml) kávy připravené jako espresso, umřete. Podle vědců je totiž smrtelná dávka kofeinu 10 g. Jistě uznáte, že vypít tolik šálků je nadlidský výkon a smrt z kávy tak prostě nastat nemůže.

Pokud byste chtěli pokoušet svoje fyzické hranice, existují speciální kávy, které mají kofeinu násobně více. A to díky většímu podílu robusty ve směsi. Robusta totiž obsahuje až 3x větší množství kofeinu než arabika. V České republice si dokonce můžete koupit nejsilnější kávu na světě z názvem Black Insomnia.

Někdy je možné se dočíst o tom, že kofein může přivodit infarkt. Další Nesmysl. Je to dokonce naopak. Je prokázáno, že pokud pijete denně do 4 šálků kávy (do 408 mg kofeinu), snižujete riziko úmrtí na srdeční choroby ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepijí.

Balení kávy Black Insomnia má 2x více kofeinu než klasické espresso
Balení kávy Black Insomnia má 2x více kofeinu než klasické espresso

Závislost na kávě

Ano, káva (konkrétněji kofein) působí velice podobně jako droga. A jako na každou drogu se dá vypěstovat závislost. Kromě toho se díky kofeinu i zvyšuje krevní tlak. Pokud budeme kávu pít jen abychom se zbavili pocitu únavy, může se stát, že se dostaneme do začarovaného kruhu – do normálu Vás dostane jen „vyprošťovací“ šálek kávy.

Káva a dehydratace

Ano, káva dehydratuje, ale ne zase tak moc. Je prokázáno, že pokud vypijete do 5 šálků kávy denně (420 mg), nemáte problém (Ruxton 2008).

Káva na hubnutí

Dá se při pití kávy zhubnout? Rozhodně – kofein se nepřidává do spalovačů tuku pro nic za nic, klinická studie ukázala, že právě kofein pomáhá dopravovat mastné kyseliny k pracujícím svalům.

Specialitou je tzv. zelená káva, jenž díky tomu, že neprošla procesem pražení, obsahuje fenolické sloučeniny, které se v přírodě vyskytují ve slupkách ovoce a v redukci váhy prý pomáhají. Při koupi zelené kávy je ale vždy potřeba si pohlídat spolehlivost prodejce a kvalitu produktu.

Vlevo pražená zrnka, vpravo nepražená, zelená káva
Vlevo pražená zrnka, vpravo nepražená, zelená káva

Káva a sport

Vypadá to, že sportovci by energii dávající nápoj pít měli – káva prý zvyšuje výkonnost až o 12% a podle některých také snižuje svalovou únavu. Před intenzivním cvičením někteří dokonce doporučují velice silné espresso, jenž v tomto případě nahrazuje nepřírodní spalovače tuku.

Zajímavé jsou i studie z poslední doby, jenž naznačují, že kofein má vliv na tvorbu mužského hormonu, testosteronu.

Káva a mateřství

Asi žádná maminka nechce, aby se vlivem kofeinu z jejího ještě nenarozeného nebo čerstvě narozeného dítka stal rotující uzlíček plný energie. Není ale potřeba se kávě vyhýbat úplně.

Stačí, pokud denní dávku kofeinu udržíte pod 150 mg v těhotenství a pod 200 mg při kojení. To představuje zhruba 3 šálky na den. Maminky, které nechtějí riskovat, mohou na chvíli vyzkoušet bezkofeinovou kávu nebo některé další alternativy, jako je karo nebo melta.

Káva a rakovina

Jednou za čas se objeví zpráva, která kávu nařkne z toho, že její konzumací se zvyšuje riziko rakoviny. Není to tak – v roce 2016 provedla lékařská instituce IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) průzkum, ve kterém zkoumali možnou souvislost mezi pitím kávy a rakoviny.

Vědci hodnotili dle dostupných studiích na buněčných kulturách, na pokusných zvířatech a zohlednily i dlouhodobé studie velkých skupin lidí. Výzkumy instituce nepotvrdily kávu jako karcinogen.

Studie rovněž ukázala, že pití kávy nezpůsobuji ani rakovinu prsu, slinivky břišní nebo prostaty. Zajímavé je, že například u rakoviny jater nebo rakoviny výstelky dělohy se ukázalo, že káva riziko těchto onemocnění snižuje. U některých typů rakoviny se riziko snížilo až o 18%.

Káva s mlékem

Podle některých zdrojů je káva s mlékem zdrojem rakoviny a dalších problémů. To je ale nesmysl. A potvrzuje to Světová zdravotnická organizace i Úřad pro kontrolu potravin. Ty se opírají o klinické studie, které žádný negativní vliv mléka v kávě nepotvrdily.

Káva a její účinky na zdraví. Kdy pomáhá a kdy ne?
Mléko v kávě nemá žádný negativní vliv na lidské zdraví

Káva jako lék

Podle posledních výzkumů je kofein výborná prevence proti Alzheimerově chorobě, kterou dokáže do jisté míry i léčit. Jako nesmyslné se ukázala i doporučení, aby se kávě vyhýbali lidé se slabým srdcem nebo vysokým tlakem.

Studie dokázaly, že běžná konzumace kávy srdci neškodí. Káva nesporně obsahuje antioxidanty, které jsou našemu zdraví prospěšné. Rovněž snižuje riziko cukrovky II. typu.

Kdy se kávě vyhýbat

Kávě je lepší se vyhnout pouze pokud:

  1. Jste nechali kávu dlouhou louhovat v šálku (např. u českého turka nebo při přípravě ve french pressu).
  2. Máte citlivý žaludek, který Vám po každém šálku připomene, že je na něj káva prostě trochu moc.
  3. Trpíte kvasinkovou infekcí. A to kdekoliv v těle. Kofein kvasinkám pomáhá při množení, což rozhodně nechcete.

Pijte kvalitní kávu, správně připravenou

Závěrem je potřeba říci, že je velký rozdíl, jestli vypijete 10 šálků nejlevnější a pěkně uleželé instantní kávy nebo 10 šálků čerstvě a správně připraveného espressa z profesionálního kávovaru.

Těch prvních deset může mít až 2x více kofeinu. Navíc instantní káva bývá v drtivé většině z méně kvalitních zrn s možností kontaminace chemikáliemi.

Rozhodně nepodceňujte také kvalitu vody, ze které kávu připravujete. Samozřejmě, že v ní přítomný chlór ovlivní její výslednou chuť. A to není vše. Ve vodě (v závislosti na tom, kde bydlíte) mohu být i další nežádoucí látky, jako např. těžké kovy a bakterie z vodovodního řádu.

Řešením je filtrace vody. Filtrovat můžete pomocí vodovodního filtru, ale snazší je si pořídit filtrační konvici. Ta vyjde na pár set a v chuti výsledného šálku to určitě poznáte. Káva bude jemnější a bez nepříjemné chemické chuti.

Nedělejte kompromisy, zdraví máte totiž jen jedno. Vždy dbejte na správnou přípravu kávy – používejte jen kvalitní kávu a vodu.