Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Snídat kávu se nemusí vyplatit

Ranní káva se může vymstít!


Káva nás drží v průběhu dne na nohou, ale proč? Co se vlastně s naším tělem děje po ranním šálku? Pojďme se vydat do útrob našeho mozku a prozkoumat, jaké chemické reakce stojí za odloženou únavou. Dozvíte se také, v čem je kofein podobný kokainu a proč bychom měli kávu na čas zcela vynechat.

Oklamte mozek a obalamuťte molekuly únavy!

Adenosin (ADO) – tato molekula stojí za tím, že se nám klíží oči, zhoršuje artikulace a snižuje celková použitelnost. Čím více adenosinu v těle máme, tím ospaleji se cítíme. Kofein je díky svému molekulárnímu tvaru schopný náš mozek oklamat – vlastně se vydává za adenosin a v mozku zacpe receptory pro něj určené. Tím je vlastně vyřadí a zamezí opravdovému adenosinu přístup. Celý proces ve výsledku zamezuje dalšímu tvoření adenosinu a tím brání v ospalosti. Bohužel – jen krátkodobě.

Snídat kávu se nemusí vyplatit

Snídat kávu se nemusí vyplatit

Nutnost stále větších dávek

Náš mozek není hloupý a tento trik brzy odhalí. Reaguje tak, že si jednoduše vytvoří další receptory, aby adenosin měl kam dosednout – jenže problém: více receptorů vytváří další místa pro adenosin, a ta se prostě musejí zaplnit. Zapříčiní to, že musíme pít více kávy, aby kofein mohl zacpat další receptory. Jinak řečeno – abychom dosáhli stejného účinku, musíme pít stále více kávy. V tomto ohledu se káva chová velice podobně jako některé drogy – je nutné stále zvyšovat dávky a v případě nedostatku kofeinu v ní obsaženém, vznikají slabé abstinenční příznaky – naše tělo si na kofein jednoduše zvykne.

Kávu je dobré na čas vynechat

Díky tomu, že si naše tělo na kofeinové dávky navykne, je dobré kávu na nějaký čas „vysadit“, začít vstávat bez černého povzbuzovadla a obnovit tak správné fungování receptorů. Pro ty, kteří toho schopni nejsou, na závěr trochu pozitivní informace – káva není jen povzbuzovač těla, ale i ducha – kofein zvyšuje hladinu adrenalinu a zlepšuje náladu. Dělá to velice podobně, jako to dělá třeba kokain. Takže při častém a pravidelném pití kávy sice budete unavení, ale v perfektní náladě!