Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Jak vybrat kávovar?


Chcete si doma dopřát kávu v perfektní kvalitě, ale netušíte, jaký způsob přípravy zvolit? Přemýšlíte, jestli pořídit kapslový kávovar, pákový nebo automatický? Podle čeho vybírat? A nestačil by třeba překapávač nebo něco na přípravu filtrované kávy?

Jakou pijete kávu?

Hned na začátku vybírání je dobré se zamyslet, jestli opravdu potřebujete na doma chuťové kvality espressa. Filtrovaná káva např. z french pressu nebo moka konvičky může být mnohdy lepší a levnější, než z méně kvalitního automatického kávovaru.

Jednou z možností je příprava kávy v moka konvičce.
Jednou z možností je příprava kávy v moka konvičce.

Na druhou stranu, pokud vám chutná cappuccino nebo caffè latte, potřebujete přístroj, který je toho schopný. A to výše zmíněné typy opravdu nejsou. Navíc z nich nedostanete větší množstí kávy za krátkou dobu.

Kávovary na kapsle

Tyto přístroje jsou poměrně levné a velice jednoduché na ovládání a údržbu, ovšem pozor! Zaplatíte si je při jejich používání. Kapsle totiž nejsou nijak levné a šálek kávy vyjde většinou nad 9 Kč. To se může zdát jako zanedbatelná částka, ovšem při každodenním používání to v rozpočtu poznáte – 3 šálky denně pro dva lidi vyjdou měsíčně zhruba na 1600 Kč. U většiny kávovarů se koupí specifické značky vlastně zavazujete k tomu, že budete odebírat právě jejich kapsle (tedy kromě kávovarů od firem Dolce Gusto a Nespresso, které je možné plnit i kapslemi jiných výrobců). Kávovar je tedy POUZE na kapsle, klasickou mletou kávu si v nich nepřipravíte.

Podobně, jako u automatických a pákových kávovarů, se i u kapslových můžeme setkat s parní tryskou, která umožňuje připravit mléčnou pěnu.

V poslední době se také mluví o tom, že kapsle jsou téměř nerecyklovatelné a zatěžují naši planetu. Vynálezce kávových kapslí John Sylvan se dokonce nedávno nechal slyšet, že svého vynálezu lituje. Pokud už kávovar na kapsle máte, přečtěte si, co udělat s použitou kapslí.

Pákové kávovary

Pákový kávovar nabízí prostor pro experimenty s přípravou kávy. Máte s ním totiž možnost (na rozdíl od kapslového a automatického kávovaru) ovlivnit chuť. Není to ale úplně zadarmo. Kvalita kávy z pákového kávovaru je totiž výrazně ovlivněná obsluhou – na stejném kávovaru tak mohou být připraveny dva kvalitativně naprosto odlišné šálky. Ve hře je totiž (kromě kvality samotné kávy) také její množství, kvalita namletí, poctivost upěchování, tvrdost vody, tlak kávovaru a spousta dalších faktorů.

Při výběru pákového kávovaru si pohlídejte, aby byl schopný vyvinout tlak alespoň 9 barů (ideální pro espresso) a byl schopný ohřát vodu na tu správnou teplotu. Tyto dvě veličiny zásadně ovlivňují výslednou chuť šálku a levnější kávovary (cca pod 5 000 Kč) mají s těmito parametry problém. Právě tlak by navíc při spařování kávy neměl klesat.

Tyto kávovary jsou většinou vybaveny parní tryskou pro přípravu mléčné pěny pro latté art. Kvalita pěny závisí na kvalitě kávovaru a jeho trysky. Také musíte počítat s trochu náročnější údržbou.

Méně kvalitní kávovary nechají tlak vystoupat v první fázi přípravy, následně jej pustí dolů. Kvalita kávy tak trpí.

Detail na pákový kávovar
Detail na pákový kávovar

Aby výčet byl úplný, není možné nezmínit profesionální kávovary, které jsou určeny pro kavárny. K těm se ale běžný smrtelník většinou nedostane. Jejich cena se pohybuje v rozmezí 50 000 – 300 000 Kč. Tyto přístroje v sobě většinou nemají zabudovaný zásobník na kávu a ani mlýnek. Čištění vyžaduje praxi a příprava někoho, kdo se vyzná.

Pokud nevypijete více než 4 šálky kávy, jste v pohodě.

Automatické kávovary

Asi nejpohodlnější varianta přípravy espressa. To dostanete většinou pouhým stisknutím jednoho tlačítka, vše se děje zcela automaticky – káva se namele, upěchuje a spaří. Pak si kávovar sám odstraní odpad a když je potřeba, pročistí se, nebo si o to alespoň řekne prostřednictvím displaye.

Ideální je do míst, kde se káva pije opravdu ve velkém (kanceláře, recepce, provozy, atd.). U těchto kávovarů si pohlídejte, aby bylo možné nastavit výšku výpusti kávy (ten zobáček, ze kterého teče káva do šálku), vyhnete se pak problémům s velikostí šálků, které pod nenastavitelnou výpust nemusí jít umístit. Téměř každý kávovar tohoto druhu je vybaven parní tryskou (pro přípravu mléčné pěny).

Vybrat kávovar