Jak vybrat kávovar?

Za posledního půlstoletí doznala příprava kávy velkých změn a kvalitní šálek espressa si můžeme užít i doma. Jak si ale vybrat z nepřeberného množství kávovarů, překapávačů a konviček? A potřebujete vlastně vůbec automatický kávovar? Pokud ano, tak jaký bude nejlépe vyhovovat? Je totiž jasné, že pouze kvalitní káva dobrý šálek nezaručí.

Kolik kávy vypijete, aneb potřebujete vůbec kávovar?

Jak vybrat kávovar? Potřebujete jej ale vlastně? Hned na začátku vybírání je dobré se zamyslet, kolik kávy vlastně vypijete. Na základě toho se rozhodněte, zdali má vůbec smysl  kávovar pořizovat. Na menší množství kávy (cca do 6 šálků) bude stačit třeba obyčejný french press nebo moka konvička. Stejně dobře poslouží i vacuum pot nebo aeropress. Tyto varianty jsou proti automatickým kávovarům o poznání levnější a kvalita výsledného šálku téměř srovnatelná s chutí espressa. Pokud víte, že kávy budete potřebovat hodně a trváte na pravém espressu, čtěte dále.

Jednou z možností je příprava kávy v moka konvičce.

Jednou z možností je příprava kávy v moka konvičce.

Jak vybrat kávovar?

Pojďme se nyní zaměřit na jednotlivé kávovary a rozebrat si jejich výhody a nevýhody.

Kávovary na kapsle

Tyto přístroje jsou poměrně levné, ovšem pozor! Zaplatíte si je při jejich používání. Kapsle totiž nejsou nijak levné a šálek kávy vyjde většinou nad 5 Kč (což se může zdát jako zanedbatelná částka, ovšem při každodenním používání to v rozpočtu poznáte – 3 šálky denně pro dva lidi vyjdou měsíčně zhruba na 900 Kč). U většiny kávovarů se koupí specifické značky vlastně zavazujete k tomu, že budete odebírat právě jejich kapsle (tedy kromě kávovarů od firem Dolce Gusto a Nespresso, které je možné plnit i kapslemi jiných výrobců). Kávovar je tedy POUZE na kapsle, klasickou mletou kávu si v nich nepřipravíte. Podobně, jako u automatických a pákových kávovarů, se i u kapslových můžeme setkat s parní tryskou, která umožňuje připravit mléčnou pěnu.

Výhody Nevýhody
Rychlost přípravy Kvalita výsledného šálku
Jednoduchá údržba Vysoká cena za šálek
Nenáročná příprava Nepoužitelné pro mletou kávu

Pákové kávovary

Tento druh kávovaru nemá zásobník na kávu. Při každém šálku kávy je tedy nutné napěchovat sítko namletou kávou. Sítko (vlastně taková malá nerezová nádobka s několika dírkami) je umístěno v páce, portafiltru, která se umisťuje před výpusť vody. Ta se pak přes kávu v sítku jakoby „protlačí“ (podobného principu využívá např. bialetka) do šálku. Kávovary jsou většinou vybaveny parní tryskou pro přípravu mléčné pěny, jejíž kvalita je odvislá od kvality stroje.

Detail na pákový kávovar

Detail na pákový kávovar

Pokud máte ambice kreslit do kávy obrázky latte art, našlehaná pěna (mikropěna) by měla být opravdu jemná a kvalitní! Kvalita kávy z pákového kávovaru je ovšem dramaticky odvislá od obsluhy – na stejném kávovaru tak mohou být připraveny dva kvalitativně naprosto odlišné šálky. Ve hře je totiž (kromě kvality samotné kávy) také její množství, kvalita namletí, poctivost upěchování, tvrdost vody, tlak kávovaru a spousta dalších faktorů.

Výhody Nevýhody
Snadná údržba Náročnější na přípravu
Nízká cena za šálek Potřeba vlastního mlýnku

Automatické kávovary

Asi nejpohodlnější (ale zároveň nejdražší) varianta přípravy espressa. To dostanete většinou pouhým stisknutím jednoho tlačítka, vše se děje zcela automaticky – od namletí kávy, upěchování, přes proces spaření až po samočištění.

Ideální je do míst, kde se káva pije opravdu ve velkém (kanceláře, provozy, atd.). U těchto kávovarů si pohlídejte, aby bylo možné nastavit výšku výpusti kávy (ten zobáček, ze kterého teče káva do šálku), vyhnete se pak problémům s velikostí šálků, které pod nenastavitelnou výpusť nemusí jít umístit. Téměř každý kávovar tohoto druhu je vybaven parní tryskou (pro přípravu mléčné pěny) a vyhřívanou deskou pro předehřátí šálků, do kterých budete kávu servírovat. Předehřívá se kvůli tomu, aby káva chladla pomaleji a zachovala si tak co nejdéle optimální chuťovou kvalitu.

Výhody Nevýhody
Rychlost Náročnější na údržbu
Kvalita šálku Cena
Vybrat kávovar