Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Nalévání horké vody do V60ky

Hario V60 dripper – jak v něm připravit výbornou kávu


Jedna z nejoblíbenějších metod pro přípravu kávy – dripper s označením V60 od japonské firmy Hario. Původně skleněná nádobka ve tvaru kužele patří mezi ty nejsnadnější způsoby, jak si celkem rychle připravit výbornou kávu. Jak a kde V60 dripper vznikl? Jak funguje a jak v něm připravit kávu? A co znamená číslo 60 v jeho názvu?

Historie Hario V60 dripperu

Japonská firma Hario začala v Tokiu v roce 1921 jako průmyslový výrobce skla (Hario v překladu znamená král skla). Postupem času se firma začala více a více orientovat na potravinářský průmysl, což vyvrcholilo v roce 1980 prototypem „vé šedesátky“ od Tsuruoka Sana. Ten se snažil reagovat na problém při přípravě kávy –  v tehdy nejrozšířenějším Nel dripu si příprava kávy vyžadovala zručnost, trpělivost a hlavně zkušenost. Dripper V60 to měl navždy změnit.

Na svoje (znovu) objevení si však musel dripper počkat, a to až do roku 2004. Oproti svému pradědečkovi doznal některých důležitých změn –  má větší otvor uprostřed a upravené žebrování drážek. A proč obsahuje číslici ve svém názvu? Je to jednoduché – označuje úhel, který svírá papírový filtr v nádobce.

Starý známý princip

Zase jde o to stejné – prohnat vodu kávou a bez sedliny ji dostat do šálku v perfektní kvalitě. Podobně jako u chemexu se káva filtruje přes speciální papírový filtr (v případě Hario V60 je ale filtr tenčí).

Ačkoliv je původní Hario V60 vyrobený ze skla, později se začalo experimentovat i s dalšími materiály. Výsledkem čehož si dnes můžete koupit dripper keramický, měděný a i levný plastový. V současné době se s výrobky firmy Hario můžete setkat ve více než 70 zemích světa.

Nalévání horké vody do V60ky
Nalévání horké vody do V60ky

Nalévat konvičkou

Při přípravě kávy ve V60 (stejně jako u dalších pour-over metod, kdy se voda přes kávu přelévá) záleží na přesnosti. Vodu je nutné do kávy lít o správné teplotě, správným směrem a intenzitou. Abyste měli plnou kontrolu nad těmito faktory, doporučujeme použít konvičku s hubicí ve tvaru labutího krku. Ta umožní prolévat kávu ve filtru pomalu a především rovnoměrně. Jako ideální se jeví Konvice Hario Buono.

Jedničku nebo dvojku?

V čem je rozdíl mezi drippery označenými jako V 60 #1 a V 60 #2? Je to snadné – jednička je menší. Pořiďte si ji, pokud si kávu vaříte většinou jen pro sebe. Nádobka plastového dripperu Hario V60 #1 pojme 250 ml kávy a plastový se dá koupit od 199 Kč.

Dvojku si dopřejte, pokud kávu častěji pijete s přáteli nebo rodinou. Pojme až 450 ml kávy, pohodlně z ní tedy obsloužíte až 3 lidi. V60 #2 koupíte zhruba za 250 Kč.

K oběma jsou potřeba filtry a pozor – nejsou stejné. Pro jedničku si kupte filtry s označením V60 #1, pro dvojku pak filtry V60 #2.

Přehledně

Pokud uvažujete o koupit Hario dripperu, tabulka níže prozradí, na kolik V60 přijde.

Typ Množství kávy Cena Filtry
V60 #1 250 ml (ze 17 g)od 139 Kčod 100 Kč / 100 ks
V60 #2450 ml (ze 30 g)od 149 Kčod 100 Kč / 100 ks

Příprava kávy v Hario V60

  1. Připravte si kvalitní namletou kávu (pro typ #1 17 gramů, pro typ #2 30 gramů).
  2. Kávu namelte na jemnější mletí než pro french press (středně hrubé mletí).
  3. Důkladně promyjte papírový filtr (papírovou chuť nechcete) a umístěte do trychtýře.
  4. Vsypte kávu od V60.
  5. Nachystejte si téměř vřelou vodou, ideálně kolem 90˚C (pokud nemáte teploměr, nechte převřelou konvici půl minuty odstát).
  6. Přelévejte pomalu vodou z konvičky s hubicí ve tvaru labutího krku, a to krouživými pohyby směrem ke středu filtru (pro typ #1 250 ml vody, pro typ #2 450 ml).
  7. Počkejte zhruba 3 minuty a servírujte.
  8. Skleněnou i plastovou variantu je možné umýt v myčce.
Koupit Hario V60 dripper