Hario V60 dripper – jak v něm připravit výbornou kávu
- 9 prosince, 2022
- Příprava kávy
Jedna z nejoblíbenějších metod pro přípravu kávy – dripper s označením V60 od japonské firmy Hario. Původně skleněná nádobka ve tvaru kužele patří mezi ty nejsnadnější způsoby, jak si celkem rychle připravit výbornou kávu. Jak a kde V60 dripper vznikl? Jak funguje a jak v něm připravit kávu? A co znamená číslo 60 v jeho názvu?
Historie Hario V60 dripperu
Japonská firma Hario začala v Tokiu v roce 1921 jako průmyslový výrobce skla (Hario v překladu znamená král skla). Postupem času se firma začala více a více orientovat na potravinářský průmysl, což vyvrcholilo v roce 1980 prototypem „vé šedesátky“ od Tsuruoka Sana. Ten se snažil reagovat na problém při přípravě kávy – v tehdy nejrozšířenějším Nel dripu si příprava kávy vyžadovala zručnost, trpělivost a hlavně zkušenost. Dripper V60 to měl navždy změnit.
Na svoje (znovu) objevení si však musel dripper počkat, a to až do roku 2004. Oproti svému pradědečkovi doznal některých důležitých změn – má větší otvor uprostřed a upravené žebrování drážek. A proč obsahuje číslici ve svém názvu? Je to jednoduché – označuje úhel, který svírá papírový filtr v nádobce.
Starý známý princip
Zase jde o to stejné – prohnat vodu kávou a bez sedliny ji dostat do šálku v perfektní kvalitě. Podobně jako u chemexu se káva filtruje přes speciální papírový filtr (v případě Hario V60 je ale filtr tenčí).
Ačkoliv je původní Hario V60 vyrobený ze skla, později se začalo experimentovat i s dalšími materiály. Výsledkem čehož si dnes můžete koupit dripper keramický, měděný a i levný plastový. V současné době se s výrobky firmy Hario můžete setkat ve více než 70 zemích světa.
Nalévat konvičkou
Při přípravě kávy ve V60 (stejně jako u dalších pour-over metod, kdy se voda přes kávu přelévá) záleží na přesnosti. Vodu je nutné do kávy lít o správné teplotě, správným směrem a intenzitou. Abyste měli plnou kontrolu nad těmito faktory, doporučujeme použít konvičku s hubicí ve tvaru labutího krku. Ta umožní prolévat kávu ve filtru pomalu a především rovnoměrně. Jako ideální se jeví Konvice Hario Buono.
Jedničku nebo dvojku?
V čem je rozdíl mezi drippery označenými jako V 60 #1 a V 60 #2? Je to snadné – jednička je menší. Pořiďte si ji, pokud si kávu vaříte většinou jen pro sebe. Nádobka plastového dripperu Hario V60 #1 pojme 250 ml kávy a plastový se dá koupit od 199 Kč.
Dvojku si dopřejte, pokud kávu častěji pijete s přáteli nebo rodinou. Pojme až 450 ml kávy, pohodlně z ní tedy obsloužíte až 3 lidi. V60 #2 koupíte zhruba za 250 Kč.
K oběma jsou potřeba filtry a pozor – nejsou stejné. Pro jedničku si kupte filtry s označením V60 #1, pro dvojku pak filtry V60 #2.
Přehledně
Pokud uvažujete o koupit Hario dripperu, tabulka níže prozradí, na kolik V60 přijde.
Typ | Množství kávy | Cena | Filtry |
---|---|---|---|
V60 #1 | 250 ml (ze 17 g) | od 139 Kč | od 100 Kč / 100 ks |
V60 #2 | 450 ml (ze 30 g) | od 149 Kč | od 100 Kč / 100 ks |
Příprava kávy v Hario V60
- Připravte si kvalitní namletou kávu (pro typ #1 17 gramů, pro typ #2 30 gramů).
- Kávu namelte na jemnější mletí než pro french press (středně hrubé mletí).
- Důkladně promyjte papírový filtr (papírovou chuť nechcete) a umístěte do trychtýře.
- Vsypte kávu od V60.
- Nachystejte si téměř vřelou vodou, ideálně kolem 90˚C (pokud nemáte teploměr, nechte převřelou konvici půl minuty odstát).
- Přelévejte pomalu vodou z konvičky s hubicí ve tvaru labutího krku, a to krouživými pohyby směrem ke středu filtru (pro typ #1 250 ml vody, pro typ #2 450 ml).
- Počkejte zhruba 3 minuty a servírujte.
- Skleněnou i plastovou variantu je možné umýt v myčce.