Příprava kávy

Zajímalo vás někdy, jak funguje vacuum pot nebo moka konvička? Jak optimálně skladovat kávu, aby nevyčichla? Na jakou hrubost se mele káva určená pro french press nebo jak fungují překapávače?

Konvice na kávu – v čem se liší a podle čeho vybírat?

Připravovat kávu je možné různě, třeba s pomocí konvice na kávu. Jak se zorientovat v nejrůznějších typech, v čem se liší a kolik za ně zaplatíte?

Jakou vodu do kávovaru – stačí ta z kohoutku?

Kvalitu vaší kávy ovlivňuje spousta věcí. Samozřejmě je to kvalita kávy, její skladování, správné namletí a preciznost přípravy. Jak je to ale s vodou? Prostě a jednoduše – jakou vodu do kávovaru použít a nezničit kávovar ani chuť?

Džezva aneb turecká nádobka na kávu černou jako noc

Bez tlaku, bez filtrace. I tak lze dosáhnout kvalitní kávy s nádobkou zvanou džezva, pravděpodobně nejstarší metodou pro přípravu kávy na světě. Jak si kávu v džezvě připravit a na co si dát pozor?

Podle čeho si vybrat překapávač na kávu?

Kávu je možné připravit nejrůznějšími způsoby. Překapávání je jedním z nich. V kvalitě si zadá s espressem, výsledná káva je trochu jiná. Překapávač na kávu můžete koupit za dvě stovky nebo i několik tisíc. V čem jsou rozdíly?

Kupovat zrnkovou kávu nebo si ji nechat pomlít?

Má smysl kupovat zrnkovou kávu nebo je lepší si ji nechat pomlít? Co je lepší pro chuť výsledné kávy a jak zachovat její čerstvost?

5 věcí, které musíte vědět o espressu

Co musí splňovat kávový nápoj, abychom jej mohli označit jako espresso? Je toho poměrně hodně. A tím pádem je i hodně co pokazit.

Hario V60 dripper – jak v něm připravit výbornou kávu

Původně skleněná nádobka ve tvaru kužele patří mezi ty nejsnadnější způsoby, jak si celkem rychle připravit výbornou kávu. Jak a kde V60 dripper vznikl? Jak funguje a jak v něm připravit kávu? A co znamená číslo 60 v jeho názvu?

Chemex – geniální baňka, ze které pil James Bond

Tuhle skleněnou baňku ve tvaru přesýpacích hodin v českých kavárnách moc často neuvidíte. Přitom jde o perfektně jednoduchý a designově zajímavý přístrojek na přípravu výborné kávy.

Cold brew – macerované kafe ve studené vodě

V případě přípravy nazvané cold brew se ale místo horké vody používá voda studená, ve které se káva maceruje třeba i několik hodin. V čem je tato příprava unikátní a jak se liší chuťově?

Vacuum pot – baristická alchymie ve vaší kuchyni

Kahan malým plamínkem ohřívá vodu, jenž bublá v baňce upevněné na zvláštní konstrukci. Ne, nejedná se o výjev z hodiny lektvarů na škole v Bradavicích, ale o přípravu kávy ve vacuum potu.