Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Pákový kávovar: 5 věcí, které si pohlídejte při jeho výběru

Pákový kávovar: 5 věcí, které si pohlídejte při jeho výběru


Pro mnohé z nás ranní káva určuje, jakým směrem se bude ubírat jejich den. Ať už jsme vstali levou nebo pravou nohou, všichni kávu chceme takovou, aby nás nejen nakopla, ale hlavně – aby chutnala. A k tomu potřebujeme (světe div se) kvalitní kávovar. Tento článek se věnuje výběru těch pákových.

Detail na pákový kávovar
Detail na pákový kávovar

Jeho výběr se nevyplatí podcenit. Přeci jen, nejedná se o úplně levný spotřebič a navíc nás káva z něj může provázet i několik dalších let.

Podle jakých parametrů se v nekončeném seznamu pákových kávovarů zorientovat? Nejprve ale jedna teoretická otázka …

Potřebujete vůbec pákový kávovar?

Ne vážně, potřebujete? Někdo si totiž perfektně vystačí s přípravou filtrované kávy, a to v moka konvičce, french pressu nebo třeba chemexu. Jsou i tací, kteří tvrdí, že některé druhy kávy se hodí právě a jen „na filtr“.

Někdo by zase mohl namítnout, že s pákovým kávovarem je moc práce a radši sáhne po automatickém kávovaru nebo tom kapslovém.

Dobře, zpět k tématu. Chcete pákový kávovar a chcete espresso a nápoje založené na jeho bázi. Podle čeho si tedy pákový kávovar vybrat?

Může vám pomoci to, co všechno je potřeba splnit, abychom dostali „to pravé“ espresso a ne jeho napodobeninu vzniklou špatnou přípravou. To dostaneme, pokud ze 7 gramů správně pomleté kávy na espresso, konstantním tlakem 8-10 barů protlačíme vodu o teplotě kolem 90 °C. Pravé espresso vytéká zhruba ¼ minuty a obsahuje přesně 30 ml výsledné tekutiny.

1. Dostatečný bojler

Bez bojleru to není kávovar. Z něj se totiž čerpá horká voda, která nám pak skrze „páku“ extrahuje do šálku kávu. Bojler ale využijeme i při šlehání mléčné pěny párou nebo při přípravě čaje či čokolády.

Zaměřte se tedy nejprve na to, aby bojler měl dostatčený objem. Zohledněte, jestli budete přípravovat jednu nebo dvacet káv po sobě.

S bojlerem ještě souvisí to, jestli je kávovar vybaven PID systémem. Ten zajišťuje, že

  1. teplota vody bude vždy optimální pro přípravu espressa,
  2. teplota vody nebude kolísat.

2. Kvalitní čerpadlo

Ptáte se, proč espresso u známých z kávovaru chutná jinak (pravděpodobně hůře) než od baristy ve vaší kavárně? Samozřejmě, důvodů může být celá řada, ale s největší pravděpodobností jde o tlak.

Při přípravě espressa je to (jak už bylo zmíněno výše) stěžejní věc. Tlak musí být kolem 9 barů a to konstantně! A právě to, jestli bude tlak konstatní zajišťuje čerpadlo.

Pokud vybíráte pákový kávovar domů, pravděpodobně se setkáte s vibračním čerpadlem, které je technologicky méně náročné na výrobu (a proto levnější). Se stabilním tlakem ale nepočítejte. 9 barů vibrační čerpadlo dosáhne jen v určité fázi přípravy. Tlak pak zase klesne.

U profesionálních kávovarů určených do kaváren se setkáváme s čerpadlem rotačním. Ten udrží tlak konstantní, ale zaplatíte si. Přesněji – za pákový kávovar s rotačním čerpadlem okolo 50 tisíc. Co tedy s tím?

Současná vibrační čerpadla doznávají velkých technologických změn a je proto možné, že vám káva bude vyhovovat.

Doporučujeme si tedy kávovar před koupí vyzkoušet. To většina dobrých prodejců kávovarů umožňuje. V prodejně vám připraví espresso a naservírují. Sami se pak můžete rozhodnout.

3. Dostatečná velikost zásobníku na vodu

Chystáte se pít kávu doma ve dvou nebo je vás na něj v kanceláři čtyřicet? Pokud se chcete vyhnout neustálému doplňování vody, pohlídejte si dostatečný objem zásobníku.

Některé kávovary mají přípojku umožňující se napojit přímo do vodovodního řádu. Je jich ale poměrně málo a jsou spíše určeny pro kavárny, kde se servíruje ve velkém.

4. Mléčná tryska nesmí chybět?

Chromovaná parní tryska je většinou součástí pákového kávovaru. Liší se tvarem a délkou dle výrobce kávovaru. Stejně jako u bodu č. 2 platí, že je nejlepší si práci s tryskou před koupí důkladně vyzkoušet. A opět – dobří prodejci vám umožní se s tryskou seznámit.

Pákový kávovar: 5 věcí, které si pohlídejte při jeho výběru
Tryska na mléčnou pěnu

5. Pákový kávovar s mlýnkem nebo bez?

Čerstvě a správně umletá káva je klíčovým parametrem pro lahodný šálek. Zapomeňte na kávu předem namletou v prodejně/pražírně. Nemletá zrnka totiž rychle oxidují a chuť trpí, a to i když se skladuje správně.

U některých pákových kávovarů je jejich součástí i mlýnek. Z pohledu zabraného místa je takové kombo výhodou. Na druhou stranu mlýnek ale většinou není moc kvalitní a hlavně, v případě neopravitelné poruchy kávovaru nebo mlýnku, vlastně ztrácíte zařízení obě.

Řešení je např. samostatný elektrický nebo manuální mlýnek. Při jeho výběru ale nezapomínejte na to, že pro espresso je nutné, aby mletí bylo opravdu jemné. A pro experimentování s chutí, kdy ovlivňujete extrakci právě změnou hrubosti, potřebujete posouvat hrubost v mikrometrických stupních. Tyto mlýnky se někdy označují jako „espresso mlýnky“ a poznáte je mimo jiné podle ceny.

Nejlepší pákový kávovar?

Ten neexistuje. Existuje jen ten, který bude vyhovovat nejlépe vašim požadavkům. Shrňme si to. Abyste věděli, na co se při výběru soustředit, zodpovězte si tyto otázky:

  1. Potřebujete vůbec pákový kávovar? 🙂
  2. Má bojler dostatečný objem pro vaše potřeby?
  3. Jaký typ čerpadla kávovar má? Pokud rotační, nestačil by mi levnější kávovar s vibračním čerpadlem?
  4. Mohu si kávovar předem vyzkoušet?
  5. Je kávovar vybaven PID systémem?
  6. Chci kávovar s parní tryskou? Pokud ano, mohu si ji předem vyzkoušet?
  7. Chci kombinaci kávovar a mlýnek nebo počítám s koupí mlýnku zvlášť?