Moka konvička Bialetti – jednoduchá příprava kávy ve stylu Art Deco

Historie konvičky Bialetti (bialetky) sahá do první poloviny dvacátého století, kdy si Alfonso Bialetti otevřel dílnu na hliníkové polotovary v severoitalském Crusinallu. V té době ještě určitě netušil, že jeho výrobek budou dodnes využívat miliony kafařů po celém světě.

Moka Express – konvička, kterou to začalo

Hliníkovou konvičku s označením Moka Express bylo možné v obchodech zakoupit již od roku 1933. Díky provedení ve stylu Art Deco se revolučním způsobem zapsala do světa domácí přípravy kávy – styl Art Deco totiž ve své době značil luxus a blahobyt, a konvička tak nabídla i estetickou hodnotu. Zároveň použití hliníku bylo ve své době chápáno jako symbol pokroku a nového, moderního způsobu stolování.
Konvička Aflonse Bialettiho vymrštila mezi přední výrobce italských kávovarů nejen díky designu, ale především díky jednoduchosti, s jakou tento kávovárek připravoval kávu.

Konvička Bialetti se specifickou patinou

Konvička Bialetti se specifickou patinou

Jednoduchý, přesto geniální princip přípravy kávy

Bialetka se skládá ze tří částí – z nádobky na vodu, zásobníku na kávu a samotné konvičky. Vše je vyrobeno z potravinářského hliníku, jenž díky skvělým teplovodivým vlastnostem rovnoměrně prohřeje vodu v nádobce. Voda pak po zahřání a natlakování „provře“ přes dávku kávy do vrchní části konvičky, ze které se pak vydobytá káva nalévá. Zajímavé je, že inspirací pro technické řešení konvičky byla trochu nečekaně pračka, resp. její velice „prehistorický“ model s košem na prádlo, přes který se nechala provřít mýdlová voda.

Poznávací značka – muž s knírkem

Alfonsův syn Renáto (o kterém bude ještě ve článku zmínka) se nechal inspirovat svým otcem a díky představě převedené Paulem Campanim do komiksové čmáranice vznikla postavička s knírkem, která zdviženým prstem objednává kávu. Fousatý mužíček se dokonce stal součástí ochranné známky firmy Bialetti a neodmyslitelným poznávacím znakem.

Fousatý panáček - poznávací znamení Bialetti

Fousatý panáček – poznávací znamení Bialetti

Bialetti v číslech

Od druhé poloviny dvacátého století bylo vyrobeno více než 300 milionů Bialetti konviček a kultovní model Moka Express se stal synonymem pro kombinaci užitné a estetické hodnoty. Nepřekvapí nás pak skutečnost, že 90% rodin v Itálii bialetku vlastnilo (díky čemuž je konvička zapsána i v Guinnessově knize rekordů).

Tak trochu silná káva …

Ve věku 93 let zemřel v únoru 2016 Renato Bialetti, syn „Kávového krále“, který po jeho smrti převzal rodinný podnik a vytvořil prosperující impérium (které ovšem roku 1986 prodal). Jeho poslední přání bylo vcelku netradiční – po zpopelnění být uložen do bialettky, což se mu splnilo. Internet poté zaplavily fotografie truchlící rodiny u oltáře, na kterém je vidět moka konvička posledního odpočinku pana Bialettiho s trochu netradičním obsahem.

Konvička, která změnila svět

Vynález konvičky Moka Express s trochou nadsázky přenesl espresso z kaváren do domů – jinými slovy, pokud jste v první polovině 20. století chtěli dobrou kávu, doma jste si ji prostě dát nemohli. Konvička Bialetti Vám tuto možnost poskytla v pohodlí obýváku a bez nutnosti baristických znalostí. Není divu, že bialetka z trhu postupně vytlačila své starší předchůdkyně – konvičky Napoletanu a Milanesu.

Možná Vás překvapí, že existuje i elektrická moka konvička, ke které nepotřebujete sporák. Konvičce s označením G.A.T. Gaia stačí pouze zásuvka na 220 V a můžete servírovat kvalitní šálek kávy třeba v hotelovém pokoji. Zajímavé je rovněž i to, že pod značkou Bialetti si dnes můžete koupit i french press.

Tipy pro přípravu kávy v konvičce Bialetti

  1. Pokud máte konvičku úplně novou, první 3-4 várky kávy vylijte. Zbavíte se tak nepříjemné plechové chuti.
  2. Vždy si pohlídejte, že máte konvičku pořádně utaženou. Pokud toto zanedbáte, mohlo by se stát, že konvička na rychlovarné desce nebo na sporáku spustí zběsilý kvapík a káva se závity probublá ven.
  3. Používejte ideálně kávu namletou na jemný stupeň hrubosti (používá se stejná hrubost jako pro přípravu ve French pressu). Příliš jemné namletí by totiž mohlo vést k ucpání filtru a ke zničení konvičky
  4. Zásobník na kávu poctivě napěchujte – chcete přeci pořádnou kávu a ne hruškovou vodu!
  5. Pohlídejte si, aby se voda ve spodní části konvičky nedotýkala nádobky s kávou. Hladina by neměla přesahovat místo, ve kterém je na vnější straně umístěn bezpečnostní ventil.
  6. Postavte na plotýnku nebo keramickou desku a nechte provřít (kdy konvičku odstavit poznáte podle charakteristického zvuku)
  7. Při nalévání horké kávy si dejte pozor. Mezi oběma díly konvičky může (pokud ji špatně utěsníte) vzniknout spára, odkud bude kapat vřelá voda.
  8. Po použití nemyjte konvičku saponátem, ale pouze teplou vodou. Mohli byste odstranit patinu konvičce, ale hlavně si zkazit na několik dalších várek chuť kávy saponátem.
  9. Patinu neodstraňujte a konvičku ničím nedřete. Patina ničemu nevadí a podle některých i zlepšuje chuť kávy.

Koupit konvičku Bialetti (více druhů)