Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?


Ať už si připravujete kávu v moka konvičce, french pressu, vacuum potu nebo chemexu, správná hrubost namletých zrnek je něco, co by vás mělo zajímat. Pokud totiž kávu pomelete špatně, je úplně jedno, že jste použili kvalitní arabiku. Chuť výsledného šálku jednoduše vezme za své. Tento článek nabízí praktické informace i fotky, podle kterých se můžete při mletí orientovat.

Proč by nás měla zajímat hrubost kávy?

Během mletí kávových zrn dochází k narušování kávových buňek, ze kterých se uvolňují aromatické oleje. Ty jsou zodpovědné za to, že káva chutná a voní. Hrubost mletí nás zajímá proto, že čím hrubší mletí, tím delší by měla být extrakce kávy, naopak čím jemnější, tím kratší doba extrakce. Jako krásný kontrast může sloužit mletí na přípravu cold brew (extra hrubé), kdy se káva luhuje ve vodě několik hodin. Naproti tomu espresso (jemné mletí), se extrahuje několik vteřin.

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?
Hrubost mletí kávy je klíčová pro správnou přípravu

Co když je káva namletá špatně?

Výsledky špatného mletí jsou v podstatě dva. Pokud jsou zrna pro přípravu příliš hrubá, extrakce bude nedostatečná. Káva tedy nezíská tu správnou chuť a aroma. Naopak přiliš jemné mletí bude mít za následek, že výsledný šálek bude extrémně silný a s nepříjemnou chutí.

Následující řádky jsou věnovány jednotlivým druhům mletí, od nejhrubšího po nejjemnější.

Extra hrubé mletí

Káva pomletá extra hrubě nám může připomínat mořskou sůl. Namleté kousky zrnek jsou větší než 1 mm. Toto mletí se doporučuje např. u přípravy kávy cold brew, kde se káva nechá ve studené vodě extrahovat několik hodin.

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?

Velmi hrubé mletí

Takto namletá káva se hodí pro přípravu ve french pressu, kde je nutná dostatečná hrubost pro to, aby sítko french pressu zachytilo všechnu kávu. Jednotlivé kousky namleté kávy jsou velké zhruba jako zrnka krystalového cukru.

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?

Hrubé mletí

Podobně jako u předchozí hrubosti, i tady nám jde o to, aby při filtraci nepropadávala zrníčka přes filtr. Tuto hrubost zvolte při přípravě kávy v Chemexu, Vacuum potu nebo Hario V60. Namletá zrnka jsou velikostně zhruba jako krupicový cukr.

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?

Střední mletí

Střední mletí je ideální pro moka konvičku. Pokud totiž namelete kávu moc jemně, ucpete tím trysku a zacpete proud kávy při převřívání přes sítko konvičky. Toto mletí může připomínat hrubou mouku.

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?

Jemné mletí

Jemné mletí zvolíte pro přípravu espressa (s normálním, nepřetlakovým sítkem). Pokud namelete kávu příliš jemně, chuťově se vám nápoj „odvděčí“ hořkou chutí. Extrakce bude totiž pomalá a káva se při extrakci přepálí. Naopak hrubější mletí extrakci zrychlí a vytvoří šálek mdlé chuti a bez cremy. Velikostně bycho mohli přirovnat zrnka takto namleté kávy k polohrubé mouce.

Jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy?

Extra jemné mletí

Nejjemnější mletí vyžaduje příprava kávy v turecké džezvě. Káva je namleta tak jemně, že připomíná moučkový cukr a dokonce se i podobně spojuje v drobné hrudky.

Nastavujeme mlýnek

Ať už máte mlýnek ruční nebo elektrický, u obou je možné nastavit hrubost mletí. U ručního mlýnku hrubost mletí regulujete přitáhnutím (jemnější mletí) nebo odtáhnutím (hrubší mletí) mlecích kamenů. Výhodou ručních mlýnků je jejich nízká cena a jednoduchá údržba. Naopak nevýhodou je, že si při přípravě většího množství kávy pěkně zatočíte.

U elektrického mlýnku se hrubost mletí nastavuje většinou speciální páčkou nebo u těch modernějších nastavením na displeji. Mletí na elektrickém mlýnku je rychlé. Na druhou stranu jejich údržba je náročnější, jsou dost hlučné a pokud chcete opravdu kvalitní mlýnek s neplastovým tělem, sáhnete si do peněženky. Pokud chcete více informací, přečtěte si článek, který poradí podle čeho si vybrat mlýnek na kávu.

Neexistuje jedna správná hrubost

Melete kávu pro váš french press na jinou hrubost než na obrázku výše? Nesouhlasíte s jemností kávy pro moka konvičku? Je to možné a asi máte pravdu. Správná hrubost pro jednotlivé typy přípravy není nikde předepsaná, nemá žádná přesná pravidla. Můžeme se tedy orientovat podle časem prověřených postupů a rad. Nicméně stejně jako u mnoha dalších věcí platí, že záleží především na vás a vaší chuti.