Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Cold brew servírovaný ve sklenici

Cold brew – macerované kafe ve studené vodě


Když se řekne káva, většině se asi vybaví kouřící šálek horké tekutiny. V případě přípravy nazvané cold brew se ale místo horké vody používá voda studená. Proč je v poslední době cold brew tak populární a co od něj můžeme čekat?

Co je to cold brew?

Cold brew je metoda přípravy kávy, při které se pomletá káva maceruje minimálně 16 hodin, můžete ale vyzkoušet třeba i 24 hodin.

Mnozí tvrdí, že čím déle je káva macerovaná, tím více se rozvine chuť a aroma.

Benefity metody cold brew

Šálek kávy připravený bez horké vody macerací bude mít nižší aciditu a bude sladší. Nepotřebujete tak pro jeho přípravu elektřinu a pro lidi s citlivějším žaludkem nebude cold brew představovat problém se zažíváním.

Chuťově bude (oproti filtrované kávě) výraznější, trochu sladší a s ovocitou chutí. Ideální varianta pro ty, kteří se chtějí zchladit a frappé z instantní kávy jim prostě není dost dobré.

Navíc díky obsahu kofeinu se jedná o slušnou alternativu k energetickým nápojům, ovšem bez barviv, konzervantů a cukru.

Cold brew - macerované kafe ve studené vodě
Káva připravená metodou cold brew

Co je jednoznačný bonus přípravy kávy jako cold brew je doba, po kterou jej můžete mít v ledničce bez výrazné ztráty chuti. Někteří mluví až o 10 dnech při přípravě doma.

Pokud jste si cold brew koupili v kavárně nebo e-shopu, je velice pravděpodobné, že lahvička navíc prošla pasterizací, díky čemuž vydrží cold brew ještě mnohem déle. To je slušný rozdíl oproti např. espressu, kde chuť degraduje v rámci minut.

Jak na přípravu metodou cold brew

Připravit si metodou cold brew kávu je jednoduché. Nejsnazší je použít nádobu na french press. Na rozdíl od ostatních příprav nemusí být zrnka kávy úplně čerstvá.

  1. Zhruba 90 g kávy namleté na hrubo vsypte do konvičky na french press.
  2. Zalijte 1 l studené (ideálně filtrované) vody pokojové teploty.
  3. Konvičku pečlivě utěsněte třeba potravinářskou fólií.
  4. Umístěte přes noc do lednice (teplota 5°C).
  5. Sítkem french pressu kávu přefiltruje a podávejte

Výslednou kávu můžete podávat i naředěnou vodou. A pokud byste nestihli spotřebovat kávu ten samý den, vůbec to nevadí. Káva připravená jako cold brew vydrží dobrá až tři týdny.

Složitější varianta je použít filtrační látku. Z té vytvoříme jakýsi sáček, jenž naplníme kávou. Ten se opět umístí do studené vody a nechá přes noc v lednici. Výsledný extrakt pak přefiltrujeme skrze sítko nebo přes filtrační papír (podobně se připravuje také ledová varianta nápoje z kávových slupek s názvem cascara nebo šípkový čaj).

A to není vše, způsobů na přípravu kávy, která vás zchladí je celá řada. Za všechny můžeme zmínit třeba frappé nebo vietnamskou kávu na ledu.

Zmíněné varianty je dobré podávat s kostkami ledu, tu následující pravděpodobně ne.

Nitro Coffee

Na chemické soupravy jsme si díky vzhledu Vacuum potu již v kuchyni při přípravě kávy tak trochu zvykli, teď ale přichází hrátky s tekutým dusíkem. Kávu nazvanou Nitro Coffee připravíme stejně, jako kdybychom připravovali metodou cold brew, ovšem výslednou tekutinu navíc zchladíme dusíkem. Káva je pak krémovitá, s jemnou aciditou a se skvělým lavinovým efektem při čepování. Vše je pěkně vysvětleno ve videu níže.

Kam na cold brew

Cold brew si dnes dáte v každé lepší kavárně.