Cold brew – macerované kafe ve studené vodě

Když se řekne káva, většině se asi vybaví kouřící šálek horké tekutiny. V případě přípravy nazvané cold brew se ale místo horké vody používá voda studená, ve které se káva maceruje třeba i několik hodin. V čem se liší chuťově a jak ji připravit?

Výhody metody Cold brew

Šálek kávy připravený bez horké vody macerací bude mít nižší aciditu a bude sladší. Chuťově bude (oproti filtrované kávě) výraznější, trochu sladší a s ovocitou chutí. Ideální varianta pro ty, kteří se chtějí zchladit a frappé z instantní kávy jim prostě není dost dobré. Navíc díky obsahu kofeinu se jedná o slušnou alternativu k energetickým nápojům, ovšem bez barviv, konzervantů a cukru.

Káva připravená metodou cold brew
Káva připravená metodou cold brew

Jak na přípravu metodou Cold brew

Připravit si metodou cold brew kávu je jednoduché. Nejsnazší je použít nádobu na french press. Na rozdíl od ostatních příprav nemusí být zrnka kávy úplně čerstvá.

  1. Zhruba 90 g kávy namleté na hrubo vsypte do konvičky na french press.
  2. Zalijte 1 l studené (ideálně filtrované) vody pokojové teploty.
  3. Konvičku pečlivě utěsněte třeba potravinářskou fólií.
  4. Umístěte přes noc do lednice (teplota 5°C).
  5. Sítkem french pressu kávu přefiltruje a podávejte

Výslednou kávu můžete podávat i naředěnou vodou. A pokud byste nestihli spotřebovat kávu ten samý den, vůbec to nevadí. Káva připravená jako cold brew vydrží dobrá až tři týdny.

Složitější varianta je použít filtrační látku. Z té vytvoříme jakýsi sáček, jenž naplníme kávou. Ten se opět umístí do studené vody a nechá přes noc v lednici. Výsledný extrakt pak přefiltrujeme skrze sítko nebo přes filtrační papír (podobně se připravuje také ledová varianta nápoje z kávových slupek s názvem cascara).

Obě varianty je dobré podávat s kostkami ledu, tu následující pravděpodobně ne.

Nitro Coffee

Na chemické soupravy jsme si díky vzhledu Vacuum potu již v kuchyni při přípravě kávy tak trochu zvykli, teď ale přichází hrátky s tekutým dusíkem. Kávu nazvanou Nitro Coffee připravíme stejně, jako kdybychom připravovali metodou cold brew, ovšem výslednou tekutinu navíc zchladíme dusíkem. Káva je pak krémovitá, s jemnou aciditou a se skvělým lavinovým efektem při čepování. Vše je pěkně vysvětleno ve videu níže.

Kam na Cold brew

Ne moc daleko – stačí pár kliknutí myši a trocha trpělivosti, pražští Coltbrew lahvovou kávu dodají až do domu. Ještě lepší varianta je připravit si cold brew doma, a to třeba s využitím sady Kilner, kterou na Alza.cz koupíte za cca 900 Kč.

Koupit sadu na přípravu cold brew (Alza.cz)