Cold brew – macerované kafe ve studené vodě

Když se řekne káva, většině se asi vybaví kouřící šálek horké tekutiny. V případě přípravy nazvané cold brew se ale místo horké vody používá voda studená, ve které se káva maceruje třeba i několik hodin. V čem se liší chuťově a jak ji připravit?

Výhody metody Cold brew

Šálek kávy připravený bez horké vody macerací bude mít nižší aciditu a bude sladší. Chuťově bude (oproti filtrované kávě) výraznější, trochu sladší a s ovocitou chutí. Ideální varianta pro ty, kteří se chtějí zchladit a frappé z instantní kávy jim prostě není dost dobré. Navíc díky obsahu kofeinu se jedná o slušnou alternativu k energetickým nápojům, ovšem bez barviv, konzervantů a cukru.

Káva připravená metodou cold brew

Káva připravená metodou cold brew

Jak na přípravu metodou Cold brew

Nejsnazší je použít french press – káva se jednoduše zalije studenou vodou a umístí přes noc do lednice (konvičku pečlivě utěsněte třeba potravinářskou fólií, aby káva nenačichla). Druhý den se sítkem káva přefiltruje a můžeme servírovat.

Složitější varianta je použít filtrační látku. Z té vytvoříme jakýsi sáček, jenž naplníme kávou. Ten se opět umístí do studené vody a nechá přes noc v lednici. Výsledný extrakt pak přefiltrujeme skrze sítko nebo přes filtrační papír.

Obě varianty je dobré podávat s kostkami ledu, tu následující pravděpodobně ne.

Nitro Coffee

Na chemické soupravy jsme si díky vzhledu Vacuum potu již v kuchyni při přípravě kávy tak trochu zvykli, teď ale přichází hrátky s tekutým dusíkem. Kávu nazvanou Nitro Coffee připravíme stejně, jako kdybychom připravovali metodou cold brew, ovšem výslednou tekutinu navíc zchladíme dusíkem. Káva je pak krémovitá, nasládlá a se skvělým lavinovým efektem při čepování. Vše je pěkně vysvětleno ve videu níže.

Kam na Cold brew

Ne moc daleko – stačí pár kliknutí myši a trocha trpělivosti, pražští Coltbrew lahvovou kávu dodají až do domu.