Vietnamská káva má být silná a sladká. Jak ji správně připravit?

Ačkoliv Asie obecně patří k zemím, kde preferují čaj, za desítky let pěstování se káva (ca phé) stala stejně oblíbenou. A možná i oblíbenější. Jak si Vietnamskou kávu správně připravit a proč je silnější než káva, na kterou jsme zvyklí u nás?

Kdy se ve Vietnamu začala pěstovat káva

Pití kávy a její pěstování nemá ve Vietnamu dlouhou tradici. Zatímco celá Evropa už kávu znala prakticky od 16. století, Vietnamci si na prvním šálku kávy mohl pochutnat až zhruba o 3 století později, kdy byla přivezena francouzskými kolonialisty kolem roku 1870. Rozmach přišel ale až po roce 1975 s koncem války. Zdecimovaný Vietnam v pěstování kávy zahlédl příležitost, jak se z problémů vymanit a její pěstování začala podporovat vláda. Zemi zachvátila bezhlavá honba zemědělců za hnědými zrnky, jejíž negativní výsledky přetrvávají doposud – vyčerpaná půda, zhoršení životního prostředí díky používání hnojiv a další.

Z robusty na arabiku

Pěstitelé kávy si většinou vybírali druh kávy robusta, která sice není tak kvalitní jako arabica, na druhou stranu není náročná na pěstování a nabízí tak vyšší výnosy. A kromě toho obsahuje více kofeinu než arabika, a to až 3x. Jednoduchá kalkulace pěstitelů tak stojí za pověstnou silou vietnamské kávy, která vedla k tomu, že je Vietnam největším vývozcem robusty na světě a po Brazílii druhým největším vývozcem kávy vůbec.

Některé regiony Vietnamu jsou kávou vyhlášené. Například Buon Ma Thout, Tonkin, Annam či Lamdong. Oblasti na severu Jižního Vietnamu Dak Lak se dokonce říká Království kávy.

V současné době se Vietnam snaží z kvantity přesedlat na kvalitu – zemitou a hořkou robustu tak na plantážích pozvolna střídá jemnější arabica, které se, díky tomu, že se Vietnam nachází v kávovém pásu, velice dobře daří.

Jak si připravit Vietnamskou kávu doma

Příprava kávy je opravdu jednoduchá, káva se totiž filtruje přes speciální plechový cedník (phin) přes který se nechá překapat. Příprava je vlastně hodně podobná přípravě ve french pressu nebo překapávači.

Ledová káva připravena s pomocí phin filtru

Pokud chcete servírovat kávu opravdu tak, jak byste ji dostali ve Vietnamu, do šálku si před filtrací kávy nalijte pořádnou porci kondenzovaného mléka (pro Asii velice typické), která kávu správně osladí. A abyste viděli, kolik kávy už přes filtr překapalo, můžete místo klasického šálku použít sklenici.

  1. Do phin filtru vsypte 3 čajové lžičky středně namleté kávy (pro autenticitu zvolte třeba značku Trung Nguyen).
  2. Aby se káva rovnoměrně rozmístila ve filtru, poklepejte filtrem a přikryjte vrchním sítkem.
  3. Postavte filtr s kávou na dostatečně objemný šálek nebo sklenici.
  4. Zalijte 20 ml vařící vody pro zvlhčení kávy.
  5. Po 20 vteřinách nalejte vařící vodu do filtru až po okraj.
  6. Přiklopte víčko (které slouží i jako podšálek) a nechte zhruba 5 minut překapávat.

Ledová varianta

Pro horké letní dny je možné kávu nechat překapat do sklenice plné ledu a vytvořit si nápoj, který byste si ve Vietnamu objednali pod názvem Ca phésura da. Podnebí Vietnamu si o tuto přípravu přímo říká, ledově vychlazená káva vás může správně nakopnout před dalším cestováním ve vysokých teplotách.