Podle čeho si vybrat překapávač na kávu?

Kávu je možné připravit nejrůznějšími způsoby. Překapávání (někdy také filtrování) je jedním z nich. V kvalitě si nezadá ani s espressem a některým kávám dovolí dokonce lépe vyniknout. Překapávač na kávu můžete koupit za dvě stovky nebo i několik tisíc. V čem jsou rozdíly a na jakém principu fungují?

Jak překapávače fungují

Velice jednoduše – jde pouze o to, aby se horká voda prodrala skrze namletou kávu a s sebou vzala to, co má, skrze filtr do šálku. Samotný proces filtrace je spojen s Němkou Melittou Bentzovou, její filtry pod značkou Melitta koupíte i dnes. Renesanci překapávané kávy sledujeme u firmy Hario, jejíž Hario V60 se stal ikonickým výrobkem. Kávu z V60ky si vychutnáte ve všech lepších kavárnách jako alternativu za espresso.

Káva v papírovém filtru

Káva v papírovém filtru

Někteří pěstitelé uvádějí, že jejich káva se chuťově nejlépe rozvine tehdy, je-li je připravená právě jako překapávaná. Příklad toho je jedna z nejdražších káv světa, klenot Jamaica Blue Mountain, pro jejíž přípravu se doporučuje právě metoda překapání.

Obecně můžeme překapávěče dělit na manuální a elektrické.

Manuální překapávače

Do této kategorie řadíme všechna zařízení na přípravu kávy, která nechají kávu překapat pouze s pomocí fyziky. Stačí nalít vodu o teplotě 93 stupňů Celsia a čekat, až voda přes filtr proteče.

Titulem Šlechtic mezi překapávači se s trochou nadsázky může pyšnit takzvaný Karlovarský příbor. Ten je specifický tím, že je celý z porcelánu, a to včetně filtru. Kromě chuťových buněk tedy bude porcelánová konvička lahodit i vašemu oku. Pořídíte jej i dnes, a to zhruba za 3 000 Kč.

Do této kategorie patří také Hario V60, Chemex a samozřejmě i Vacuum pot. V poslední době se také můžeme setkat s macerováním kávy metodou Cold brew.

Sklenice s kávou připravenou metodou cold brew

Sklenice s kávou připravenou metodou cold brew

A kolik stojí? Kromě značky a patentu zaplatíte především za použitý materiál. Sklo, ocel a porcelán bude vždy dražší než umělá hmota. Dobře je to vidět na překapávači Hario V60. Plastová variantu pořídíte již od 199 Kč, zatímco ocelová varianta V60 přijde i na 1099 Kč.

Výhody Nevýhody
Nízká cena za šálek Chuť papíru
Jednoduchá obsluha Nutnost kupovat filtry

Tipy na přípravu

Příprava překapávané kávy je vlastně stejná, jako pro Chemex.

  1. Voda pro přípravu nesmí být tvrdá. Ideální je filtr, přes který vodu proženete.
  2. Pokud používáte papírový filtr, před jeho použitím jej propláchněte horkou vodou.
  3. Káva musí být samozřejmě čerstvá a ideálně jednodruhová. Ideální poměr kávy na 1 litr je 60 gramů.
  4. Káva musí být správně pomletá ve správném mlýnku. Moc hrubá vytvoří nechutný patok, jemná (pokud vůbec něco proteče) taky.
  5. Voda, kterou budeme přes kávu pouštět, by měla mít teplotu 93 stupňů Celsia.
  6. Voda by měla být v nálevce zhruba 30 vtěřin (až uvidíte, že unikají bublinky). Pak krouživým pohybem vodu lijte dál.

Elektrické překapávače

Oproti těm manuálním elektrickému překapávači můžeme svěřit ohřátí vody. Ta následně prokape přes kávu v násypce přes filtr do šálku. Většina překapávačů se také stará o to, aby byla voda v konvici neustále teplá. Tento komfort nás ale bude něco stát – kávovar Bonavita BV1500TS na 5 šálků nás vyjde na 4249 Kč.

Někteří automatickým překapávačům vyčítají to, že berou zbytečně moc elektrické energie a tím, že je vše automatické, nemůžete regulovat vlastně nic. Vše plně svěřujete do rukou automatu, což se nemusí vyplatit. Na druhou stranu máte na jedno stisknutí výbornou kávu ve velkém množství.

Výhody Nevýhody
Hodně kávy Pořizovací náklady
Stále teplé Vyšší náklady na elektřinu