Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Káva v papírovém filtru

Podle čeho si vybrat překapávač na kávu?


Kávu je možné připravit nejrůznějšími způsoby. Překapávání (někdy také filtrování) je jedním z nich. V kvalitě si podle mnohých nezadá s espressem a některým kávám dovolí lépe vyniknout. Překapávač (anglicky dripper) na kávu můžete koupit za dvě stovky nebo i několik tisíc. V čem jsou rozdíly a na jakém principu fungují?

Jak překapávače fungují

Velice jednoduše. Jde pouze o to, aby se horká voda prodrala skrze namletou kávu a s sebou vzala to, co má, skrze filtr do šálku. Podobný princip se využívá při přípravě espressa, kde se ale místo gravitace využívá tlaku. Samotný proces filtrace je spojen s Němkou Melittou Bentzovou, její filtry pod značkou Melitta koupíte i dnes.

Renesanci překapávané kávy sledujeme u firmy Hario, jejíž Hario V60 se stal ikonickým výrobkem pro současné kávomilce. Kávu z V60ky si vychutnáte ve všech lepších kavárnách jako alternativu k espressu.

Chemex s připraveným filtrem
Chemex s připraveným filtrem

Jak káva z překapávače chutná

Někteří pěstitelé uvádějí, že jejich káva se chuťově nejlépe rozvine pouze tehdy, je-li je připravená právě jako překapávaná. Příkladem toho je jedna z nejdražších káv světa, klenot karibiku Jamaica Blue Mountain, pro jejíž přípravu se doporučuje právě metoda překapání. Jsou i tací, kteří si kávu v překapávači chystají proto, že espresso je na ně prostě příliš silné.

Jaké jsou druhy překapávačů

Obecně můžeme překapávače rozdělit do dvou skupin: manuální a elektrické. Oba typy mají své klady a zápory.

Manuální překapávače

Do této kategorie řadíme všechna zařízení na přípravu kávy, která nechají kávu překapat pouze s pomocí gravitace. Stačí nalít vodu o teplotě 93 stupňů Celsia a čekat, až voda přes filtr proteče.

Do této kategorie patří také Hario V60, Chemex a samozřejmě i Vacuum pot. V poslední době se také můžeme setkat s macerováním kávy metodou Cold brew.

A kolik stojí? Kromě značky a patentu zaplatíte především za použitý materiál. Sklo, ocel a porcelán bude vždy dražší než umělá hmota. Dobře je to vidět na překapávači Hario V60. Plastová variantu pořídíte již od 199 Kč, zatímco ocelová varianta V60 přijde na něco okolo 1 000 Kč.

Titulem Šlechtic mezi překapávači se s trochou nadsázky může pyšnit takzvaný Karlovarský příbor. Ten je specifický tím, že je celý z porcelánu, a to včetně filtru. Kromě chuťových buněk tedy bude porcelánová konvička lahodit i vašemu oku. Pořídíte jej i dnes, a to zhruba za 3 000 Kč.

Podle čeho si vybrat překapávač na kávu?
Sklenice s cold brew

Tipy na přípravu

Příprava překapávané kávy je vlastně stejná, jako pro Chemex.

  1. Voda pro přípravu nesmí být tvrdá. Ideální je filtr, přes který vodu proženete.
  2. Pokud používáte papírový filtr, před jeho použitím jej propláchněte horkou vodou.
  3. Káva musí být samozřejmě čerstvá a ideálně jednodruhová. Ideální poměr kávy na 125 ml je 7 gramů.
  4. Káva musí být správně pomletá ve správném mlýnku. Moc hrubá vytvoří nechutný patok, jemná (pokud vůbec něco proteče) taky.
  5. Voda, kterou budeme přes kávu pouštět, by měla mít teplotu 93 stupňů Celsia.
  6. Voda by měla být v nálevce zhruba 30 vtěřin (až uvidíte, že unikají bublinky). Pak krouživým pohybem vodu lijte dál.

Elektrické překapávače

Oproti těm manuálním elektrickému překapávači můžeme svěřit ohřátí vody. Ta následně prokape přes kávu v násypce přes (většinou plastový) filtr do šálku. Většina překapávačů se také stará o to, aby byla voda v konvici neustále teplá.

Někteří automatickým překapávačům vyčítají to, že berou zbytečně moc elektrické energie (novější překapávače se po určité době nečinnosti automaticky vypnou) a tím, že je vše automatické, nemůžete regulovat vlastně nic. Vše plně svěřujete do rukou automatu, což se nemusí vyplatit. Na druhou stranu máte na jedno stisknutí výbornou kávu ve velkém množství, která se navíc nemusí servírovat okamžitě. Rovněž nemusíte kupovat papírové filtry.

Co si před koupí pohlídat

Zkuste si nejprve odpovědět na dvě otázky – kolik kávy vlastně vypijete a jak často kávu pijete. Pokud pijete kávy hodně a v průběhu celého dne, pravděpodobně zvolíte elektrický překapávač, který kávu udržuje čerstvou a ve velkém množství.