Jakou vodu do kávovaru – stačí ta z kohoutku?

Chuť kávy ovlivňuje spousta věcí. Samozřejmě je to kvalita kávy, její skladování, správné namletí a preciznost přípravy. Jak je to ale s vodou? Je potřeba si uvědomit, že v šálku je (kromě extraktu kávy) hlavně voda. A na její chuti záleží. Prostě a jednoduše – jakou vodu do kávovaru použít a nezničit kávovar ani chuť?

Jak nezabít chuť

Ať už patříte k těm, kterým z vodovodu teče voda kvalitní nebo méně, vždy je tam chlor. Tato chemikálie sice není pro člověka nebezpečná, ale chuť a aroma kávy zlikvidovat dovede. Ideálním řešením je prohnat vodu přes filtr, který chlor odstraní.

Běžná voda z kohoutku může zničit kávovar

Běžná voda z kohoutku může zničit kávovar

Pro ostatní typy přípravy kávy (moka konvička, french press, vacuum pot a další) nám nezbývá, než se spolehnout na filtrovací konvici. U konvice je navíc výhoda, že si z přefiltrované vody kromě kávy můžete uvařit, zalít čaj nebo kakao. Bez chloru bude vše chutnat lépe. Na výběr filtračních konvic se můžete podívat např. na Alzu. Nemusíte se bát ceny, více než 500 Kč nezaplatíte.

Pokud se chcete alespoň částečně zbavit chloru a nechcete pořizovat filtrační konvici, můžete vyzkoušet nechat vodu několik minut před konzumací odstát (ideálně v ledničce), případně do ní přidat pár kapek citronu. Zdlouhavým řešením je také vodu převařit.

Jak nezabít kávovar

Takzvaná tvrdá voda vám může pěkně znepříjemnit život. Možná jste si všimli, že se ve vaší rychlovarné konvici usazuje vodní kámen. Ten vzniká za přispění dvou látek – vápníku a hořčíku. Kromě toho, že spotřebič obalený šedým korálem nevypadá dobře, zkracuje se jeho životnost. Usazený vodní kámen v prostředí, kde se pracuje s vysokým tlakem, může způsobit zkrat elektrických obvodů kávovaru.

Díky nižší efektivitě vodním kamenem obalených topných těles se zvyšuje i spotřeba elektrická energie. Topné spirály se totiž zanášejí a nefungují tak, jak by měly.

Leckoho napadne, že kojenecká voda může být řešení a vlastně není ani moc drahá. Je to ale složitější. Kromě toho, že používat balenou vodu v plastových lahvích je neekologické a neekonomické, tyto vody většinou vápník a hořčík stejně obsahují a kávovar ničí stejně jako voda z kohoutku. Navíc z hlediska bakterií jsou na tom balené vody nesrovnatelně hůře. Více ve videu Velké nezávislé testy kohoutkové vody. Co doopravdy obsahuje?

Pokud kávovar už nějakou dobu používáte a vodu nezměkčujete, preventivně kávovar dekalcifikujte (ty chytřejší si o to řeknou sami). Pro elektrické kávovary můžete použít speciální odvápňovací kapsle. Pro rychlovarné konvice, moka konvičky atd. můžete použít směs citronu a octa, která vodní kámen spolehlivě odstraní. Některé automatické a profesionální kávovary mají filtr pro změkčení vody již v sobě.

Potřebujete filtr

Pokud se podíváme na mapu České republiky, stále nejdeme místa, kde se dlouhodobě nedaří tvrdost vody snížit. Kávovary tak v těchto místech tiše trpí. A nejen ony – asi je vám jasné, že trpí všechny spotřebiče, které pracují s vodou (pračky, žehličky, myčky, bojlery).

Pokud by vás zajímalo, jak je na tom vaše oblast s tvrdostí vody, můžete se podívat na mapu tvrdosti vody v České republice.

Jaká voda na výbornou kávu?

Jakou vodu do kávovaru? Na přípravu espressa v ideálním případě s hodnotou pH 7 (neutrální). Pokud bude hodnota vyšší než 8, na kávovaru se objeví koroze kovových materiálu. Pokud je vysoké pH zapříčiněno tvrdou vodou, přístroj se začne zavápňovat a káva bude nepříjemné hořká. Pokud bude pH nižží než 6,5, budete mít espresso kyselejší, než byste chtěli. Koroze potrubí a bojleru kávovaru se zrychlí.

Zkratkou TDS se označuje množství solí, minerálů a kovů rozpuštěných ve vodě. Voda na přípravu kávy by neměla mít hodnotu TDS vyšší než 150 ppm (což v praxi znamená, že těchto látek by v litru nemělo být více než 150 miligramů). Pokud bude TDS vyšší, prvky kávovaru, které jsou v kontaktu s vodou, začnou mineralizovat a chuť kávy to negativně ovlivní.

Tvrdost vody se stejně jako TDS měří v ppm. Pokud je voda tvrdší než 150 ppm, espresso bude hořké a kávovar se brzy zanese vodním kamenem. Naopak pokud bude voda měkkčí než 90 ppm, káva bude nepříjemně kyselá a kávovar bude rychleji korodovat.

Zakalená voda

Možná jste si všimli, že pokud nalijete vodu do skleničky nebo filtrovací konvice, je nějakou dobu zakalená. Není to ale špína nebo chlor, jedná se o vzduch, který za chvilku vyprchá a voda se pročistí.