Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Jak pěstovat kávovník? Exotická rostlina u vás v pokoji

Jak pěstovat kávovník? Exotická rostlina u vás v pokoji


Jen tři roky vás dělí od toho mít vlastní „úrodu“ kávy. Během této doby navíc kávovník skvělé zdobí byt. Jeho pěstování navíc není tak složité, jak by se mohlo zdát.

Přečtěte si, jak jej pěstovat třeba v obýváku, kde sehnat semena a jak je správně zasadit. A v neposlední řadě – co dělat, když se něco pokazí.

Ještě předtím, než se podíváme jak pěstovat kávovník, pojďme se podívat na to, o jakou rostlinu vlastně jde. Kde ji najdeme, proč a co pro svůj růst potřebuje.

Co to je kávovník

Kávovník (lat. Coffea) řadíme mezi ovocné dřeviny, vyskytující se v podobě keře či nevysokého stromku. Je stálezelený, což znamená, že na zimu se nezbavuje listů. Jeho druhů je několik desítek, ten nejznámější je kávovník arabský (Coffea arabica).

Pokud bychom se pídili po tom, odkud pochází, došli bychom až do africké Etiopie a jejích horských lesů, kde keříky volně rostoucích kávovníků nalezneme i dnes.

Rostlině se výborně daří v subtropickém a tropickém pásmu, tzv. Kávovém pásu. Ten se nachází mezi obratníky raka a kozoroha a najdeme v něm státy Střední a Jižní Ameriky, Karibiku, rovníkové Afriky a Madagaskaru, Indie a jihovýchodní Asie.

Na tomto území má totiž kávovník ideální poměr vlhka a tepla. Nejvíce se mu daří v teplotě mezi 18 – 22 °C. V Kávovém pásu navíc teplota většinou neklesá pod 10 °C ani v noci. Kávovníku neprospívá přímé slunce. Farmáři tak rostliny musí schovávat do stínu banánovníků nebo kukuřice.

Všechny zmíněné faktory a mnohé další ovlivňují kvalitu výsledných plodů a tedy i chuť výsledného šálku espressa nebo filtrované kávy. Ty nazýváme kávové třešně. Jsou to malé kuličky červené nebo v některých případech i žluto-oranžové barvy, které dozrávají překvapivě dlouho – 9 až 14 měsíců.

Ty zemědělci sklízí třeba i několikrát ročně, záleží na poloze konkrétní plantáže. Obvykle každá třešinka obsahuje dvě, k sobě otočená, kávová zrna.

Kávové třešně
Kávové třešně

První úroda se obvykle zadaří po 3 až 4 letech. Díky své houževnatosti může kávovník plodit ještě dalších 50 let.

Zajímavostí je, že v jednu chvíli může mít rostlina květy a zralé i nezralé plody zároveň.

Jak pěstovat kávovník – krok za krokem

Kávovník je na pěstování opravdu nenáročný. Snese podmínky, které máte u vás doma, i když nebydlíte zrovna mezi obratníky raka a kozoroha. Nevadí mu sušší vzduch ani méně světla. Pokud budete postupovat podle následujících kroků, zanedlouho se z rostlinky můžete těšit i vy.

1. Obstarejte si semena kávovníku

Druhů kávovníků je celá řada. Nicméně nejsnadnější je dostat se k semenům kávovníku arabského, neboli arabiky. Semena musí být čerstvá. Káva totiž velice rychle ztrácí klíčivou schopnost a měsíc staré zrno můžete rovnou vyhodit.

Jak pěstovat kávovník
Průběh růstu sazeničky kávovníku

Rovněž musejí mít kolem sebe ochranný obal, tzn. endokarp, kterému se také někdy říká pergamen. Semena je možné si objednat on-line na některém z e-shopů, které je zašlou až domů.

Například 5 semen kávovníku arabského můžete koupit již za 59 Kč, případně je možné za podobnou částku koupit i semena kávovníku arabského zakrslého (nana).

Tip: Pokud si nevěříte nebo chcete mít jistotu, kupte si kávovník již vyklíčený. Jako ideální varianta se jeví vyklíčený kávovník v tzv. kokedamě – kouli tvořené zeminou a obalené mechem. Tu můžete pověsit za provázek nebo postavit na misku či kamínky. Kávovník v kokedamě se dá pořídit třeba na e-shopu Gardners.

Jak pěstovat kávovník? Exotická rostlina u vás v pokoji
Vyklíčený kávovník v kokedamě

2. Nechte semena naklíčit

Připravte si květináč s kyselejší půdou (pH 5–6,5) a vhodné místo, kde je stálá teplota kolem 20 stupňů a zároveň dostatečná vlhkost.

Umístěte do něj semena. Pohlídejte si ale, že v jednom květináči budete mít vždy vysazených maximálně 5 semen.

Zahrňte zeminou a umístěte třeba k topení. Nezapomínejte zalévat, zemina nikdy nesmí vyschnout.

Semena klíčí různě, nejčastěji mezi 3. – 6. týdnem po zasazení. Zhruba po 10 dnech jsou malé kávovníčky cca 4 cm vysoké se dvěma lístečky a můžeme je přesadit.

Udělejte tak do vlastních květináčů s průměrem 10 cm. V době růstu a tvorbě plodů je potřeba hnojit téměř každý den, a to ideálně přípravkem s vyšším obsahem dusíku, fosforu a draslíku.

Naklíčená semena kávovníku v malých květináčích
Naklíčená semena kávovníku v malých květináčích

3. Správně o kávovník pečujte

Každý rok přesaďte rostlinku do květináče s větším průměrem (+ 3 cm).

V létě je ideální rostlinku čas od času rosit a nevystavovat přímému slunci. Ideálně pak 1x za 14 dnů přidat trochu tekutého hnojiva.

V zimě zase omezte zalévání a chraňte před průvanem. Pokud v zimě kávovník umístíte poblíž topení, je ideální rosit jeho listy. Kvůli udržení vyšší vlhkosti i v suchém prostředí můžete květináč podložit větší miskou, kterou vystelete kamínky a zalijete vodou do výše kamínků. Voda se bude odpařovat a vytvářet tak vlhčí vzduch.

Kávovník dorůstá až 3 metrů. Při výšce 1 metru se už můžete těšit na plody. Ty se objevují po třech letech (mezi březnem a květnem) ve formě žlutobílých květů. Po odkvetení nechte kávovník oddechnout a omezte zalévání a hnojení. Za 9 až 14 měsíců po opadání dozrávají plody – třešinky. Ty obsahují dvě semena (kávová zrnka), která můžete opět zasadit a začít pěstovat další keříky. Případně – pokud máte keříků více – si připravit malou kávičku. Jen pro představu, pro přípravu jednoho šálku espressa (7 gramů) budete potřebovat zhruba 52 zrnek kávy, tedy plody 26 třešinek.

Co se může pokazit

Kávovník není moc náročný a pokazit se toho může poměrně málo. Vlastně stačí sledovat, o co si rostlinka říká a správně o ni pečovat.

Pokud kávovník svěsí listy, je potřeba jej zalít. Nejlepší je vzít celý květináč, vložit do většího květináče a pořádně prolít vodou. Kávovník můžete po půlhodině z velkého květináče vyndat.

Důležitá je i kvalita vody, kterou se zalévá. Samozřejmě, že je ideální použít přírodní dešťovou vodu, nicméně pro ty, kteří nemají barel dešťovky k dispozici, doporučujeme odstátou vodu z vodovodu. Proč odstátou? Rostliny špatně snáší chlor a další složky, které voda z kohoutku obsahuje. Nechte ji alespoň 24 hodin odstát na místě, kam nedopadají sluneční paprsky.

V případě, že listy kávovníku začnou žloutnout, pravděpodobně jste jej přelili, případně voda z květináče správně neodtéká a kořeny jsou nahnilé. Pokud rostlinku budete chtít zachránit, zhnilé kořeny odstraňte a přesaďte ji do nového květináče a správný odtok vody pohlídejte.

Přímé slunce kávovník nemá rád. Pokud tedy listy začnou usychat, postavte rostlinku dál od okna nebo zastiňte záclonou. Pokud listy začnou padat, možná máte kávovník vystaven průvanu, který rozhodně není pro rostlinku dobrý.

Pro hnojení nepoužívejte ptačí trus. Ten má vysoký obsah vápníku, což kávovníku neprospívá. Ideálním hnojivem jsou kávové slupky, ze kterých se ale v poslední době spíše vaří cascara.

Jak pěstovat kávovník? Exotická rostlina u vás v pokoji
Typický bílý květ kávovníku

Káva jako hnojivo

Díky svým jedinečným vlastnostem se zrnka kávy mohou použít jako hnojivo pro další rostliny, kterým prospívá kyselé prostředí (rajčata, růže, rododendron, azalky). Obsahují totiž dusík, fosfor, draslík, hořčík a měď. Tento koktejl můžete často najít v nejrůznějších hnojících směsích.

Káva v zemi rostliny nejen živí, ale také chrání. Pár kávových zrnek v hlíně spolehlivě odpudí slimáky a hlemýždě.