Cascara: připravte si nápoj ze slupek kávových zrnek

Slupky, které obalují kávová zrnka, mohou být považovány za odpad, ale do koše rozhodně nepatří. Můžete si s nimi totiž připravit zdravý a chutný nápoj, který se pil v dobách, kdy pražení kávy ještě nikdo neznal. Jak cascara chutná, jak ji správně připravit a kde ji koupit?

Cascara a její historie

Káva se začala pražit až někdy v 15. století. Do té doby se pila údajně tak, že se připravovala podobně jako čaj. Nápoj cascara je tedy s velkou pravděpodobností ještě o několik století starší, než pití kávy tak, jak jej známe dnes. A rozhodně není jediným nápojem, který se připravuje z kávovníku. Například nápoj Amertassa je vlastně takový vývar z jeho usušených větviček.

Cascara - usušené kávové slupky

Cascara – usušené kávové slupky

Vlastnosti cascary

Podobně jako zelená káva obsahuje i cascara více vitamínů a antioxidatnů, které se při pražení ničí. Oproti zelené kávě ale cascara obsahuje kofeinu zhruba 2x až 4x méně. Pro některé nevýhoda, pro některé výhoda. Na pohled může cascara připomínat barvou sušené maso, tvarem kousky kůry a vůní pak rozinky.

Jak cascara chutná

Chuť výrazně ovlivňuje to, z jakého druhu kávovníku a jak se slupky získávají. Pokud se slupka odstraňuje strojově, chuť bere za své. Stroj nemůže nahradit přirozený proces suché metody, kdy se vlivem teploty zrnko ze slupky vyloupne samo.

Slupky, které obalují plod kávovníku, jsou nasládlé a chuťově může výsledný nápoj připomínat rooibos nebo čaj z šípků. Navíc s notnou dávkou kofeinu a podobně jako zelená káva i prospěšných antioxidantů. Právě kvůli těmto vlastnostem se z nich v minulosti připravoval nápoj, který chutnal jako čaj, ale povzbuzoval jako káva.

Cascara a její příprava

Příprava cascary je velice jednoduchá, nedá se na ní totiž téměř nic pokazit. Stopky a teploměr nepotřebujete, na přesné poměry můžete zapomenout. Všechny údaje níže berte pouze jako orientační. Pokud chcete intenzivnější chuť, můžete louhovat déle a přidat více cascary. Nebo naopak.

  1. Do 0,5 l vroucí vody vsypte cca 20 g cascary.
  2. Nechte 5-10 minut louhovat.
  3. Přes sítko přelijte do šálků.

Pro ideální chuť doporučujeme zalévat filtrovanou vodou. Do cascary se tradičně přidává skořice, zázvor, ale někdy také i muškátový oříšek. Ačkoliv je nápoj sám poměrně sladký, můžeme do něj přidat ještě med a citron.

Ledová cascara

V létě nám vychlazená cascara v kombinaci s ledem a pomerančovou nebo citronovou šťávou může pomoci vyhrát válku s horkem.

  1. 20 g cascary zalijte 0,5 l studené vody.
  2. Vložte do lednice a nechte 24 hodin odstát.
  3. Přes sítko přelijte do šálků.

Kde cascaru koupit

Příprava cascary byla donedávna známá pouze v oblastech Etiopie a Jemenu, v České republice ji stále objevujeme. V nabídkách kaváren se ale cascara objevuje stále častěji a dříve nebo později na ni narazíte.

Pokud byste si chtěli cascaru připravovat doma, není to problém. Stačí využít nabídku některého z tuzemských e-shopů a objednat si ji. 100 g balení je možné si objednat zhruba za 100 Kč. Poměrně vysoká cena je ovlivněna tím, že zpracování cascary může zničit byť jediná nezralá třešinka v dávce. I samotný proces zpracování je náročný a finančně nákladný, takže se mu věnuje jen pár farem a cascary je tak málo.