Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Kávové třešinky

Arabica nebo robusta. V čem se liší a která je lepší?


Kávovníků je celá řada. Určitě znáte alespoň dva, a sice kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora). Kompletní výčet by obsahoval více než 100 dalších typů, ale nejzajímavější jsou právě tyto dva. Na následujících řádcích si popíšeme, v čem se liší. Rozebereme jejich chuť a množství kofeinu.

Co je dobré vědět o kávě

Než nám kávová zrna skončí ve mlýnku, je kávovník rostlina, která je rozšířená v celém subtropickém a tropickém pásmu. Řadí se mezi takzvané ovocné dřeviny a pěstuje se ve více než 70 zemích světa, tzn. Kávovém pásu. Pěstitelé kávy po celém světě se snaží tuto rostlinu neustále kultivovat aby byla odolnější vůči škůdcům a nesla lepší plody. Díky tomu máme neustále nové druhy vzniklé šlechtěním či křížením.

Arabica a Robusta se liší způsobem pěstování, chutí a tvarem zrnek. Rovněž i obsahem kofeinu. Milovníci kávy po celém světě vyzdvihují chuťově vlastnosti Arabiky, milovníci kofeinu zase zbožňují Robustu. Pro některé je zace ideální jejich směs, neboli blend.

Arabica nebo robusta. V čem se liší a která je lepší?
Ruční sběr kávových třešinek

Kávovník arabský – Arabica

Arabiku můžeme nalézt na místech s vyšší teplotou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale i v Africe. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii.

Arabica dnes tvoří asi 75% celosvětové produkce kávy. Pro svoji lahodnou chuť je velmi vyhledávanou komoditou. Obsahuje zhruba 2–3× méně kofeinu než robusta a její chuť je často popisována jako kyselá s bohatší chutí, ve které je možné cítit ovoce, čokoládu a květiny.

Pro pěstitele je arabica celkem náročná – svoji první úrodu může někdy poskytnout až po 6 letech. Vyhovuje jí mírnější klima, teploty okolo 20 stupňů, vysoká vlhkost a nadmořská výška 600 až 2000 metrů nad mořem. Plody Arabiky uzrávají až po 8 měsících a sklizeň probíhá pouze ručně, výběrovým česáním. Pokud nemáte ambice na obří úrodu a chcete kávovník vypěstovat doma, zase tak složité to není.

Kromě základní odrůdy Arabica Typica, známe např. i Arabicu Maragogype s největšími kávovými zrny na světě nebo Arabicu Geisha s nasládlou chutí a podkresem lesního ovoce.

Kávovník statný – Robusta

Robusta je doma v Asii a Jižní Americe.

Robusta pochází původem ze střední Afriky a společně s arabicou dnes tvoří asi 98% světové produkce. I přes její původ je ale dnes největším pěstitelem Coffea canephora Vietnam, kam byl tento druh přivezen francouzskými kolonisty v 19. století. Vietnamská produkce kávy není příliš kvalitní, ale už i tady spějí podmínky k lepšímu.

Arabica nebo robusta. V čem se liší a která je lepší?
Zrnka Arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, zrnka Robusty jsou kulatější.

Kávovník statný je oproti arabice pěstitelsky mnohem méně náročný. Roste v nižších nadmořských výškách a vyžaduje vyšší teploty, ale dorůstá až 13 metrů (odtud jeho název). První sklizně se mohou pěstitelé dočkat už po 2 letech. Rostlina není příliš choulostivá vůči nemocem a škůdcům, což způsobuje pravděpodobně její vysoký podíl kofeinu v zrnu (až 3%). Zrna robusty bývají oproti arabice drobnější a zaoblenější s rovnou rýhou uprostřed. Zbarvení robusty bývá světle zelené s nahnědlými či našedlými odstíny. Arabica má naopak světle zelená zrna s namodralým tónem a pokřivenou rýhou. I po upražení jsou od sebe zrna lehce rozeznatelná.

Káva připravená z robusty chutná nahořkle. Její chuť je nezaměnitelná a rozpozná ji i laik.

Koupit čerstvou kávu