Arabica nebo robusta?

Jedná se o druhy kávy, tedy přesněji řečeno o druky kávovníku, z jejichž semen se káva vyrábí – Kávovník arabský (Coffea arabica) a Kávovník statný (Coffea canephora). Kávovníky se poté ještě dělí na jednotlivé odrůdy, které většinou nesou jméno místa, kde byly vypěstovány. Tyto odrůdy se prodávají koncovému zákazníkovi samostatně nebo v různých směsích.

Co je dobré vědět o kávě

Než nám kávová zrna skončí ve mlýnku, je kávovník rostlina, která je velice rozšířená, a to především v celém subtropickém a tropickém pásmu. Řadí se mezi takzvané ovocné dřeviny a pěstuje se ve více než 70 zemích světa, tzn. kávovém pásu. Pěstitelé kávy po celém světě se snaží tuto rostlinu neustále kultivovat aby byla odolnější vůči škůdcům a nesla lepší plody.

Kávové třešinky

Kávové třešinky

Druhy kávy

Na světě jich existuje spousta, ale vy znáte asi ty nejznámějších – Arabiku a Robustu. Arabiku můžeme nalézt na místech s vyšší teplotou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale i v Africe. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii. Naproti tomu Robusta je doma v Asii a Jižní Americe. Nicméně na kvalitu kávy má také vliv způsob, jakým se káva sklízí – ručně trhané kávové bobule budou pravděpodobně tvořit druh Arabika, zatímco Robusta bude tvořena kávou, která byla sklízena stroji. Více informací o sklizni kávy si můžete přečíst v článku Kde roste a jak se sklízí káva.

Kávovník arabský – Arabica

Arabica dnes tvoří asi 75% celosvětové produkce kávy. Pro svoji lahodnou chuť je velmi vyhledávanou komoditou. Obsahuje méně kofeinu než robusta (asi 1,5%) a její chuť je méně či více kysele zabarvená. Chuťové vlastnosti také ovlivňují další faktory, jako například pražení či samotná příprava kávy.

Pro pěstitele je arabica celkem náročná – svoji první úrodu může někdy poskytnout až po 6 letech. Vyhovuje jí mírnější klima, teploty okolo 20 stupňů, vysoká vlhkost a nadmořská výška 600 až 2000 metrů nad mořem. Plody Kávovníku arabského uzrávají až po 8 měsících a sklizeň probíhá pouze ručně, výběrovým česáním.

Typů arabiky je mnoho – díky vzrůstající oblibě roste i počet jejích druhů vzniklých šlechtěním či křížením. Kromě základní odrůdy Arabica Typica, známe např. i Arabicu Maragogype s největšími kávovými zrny na světě nebo Arabicu Geisha s nasládlou chutí a podkresem lesního ovoce.

Kávovník statný – Robusta

Robusta pochází původem ze střední Afriky a společně s arabicou dnes tvoří asi 98% světové produkce. I přes její původ je ale dnes největším pěstitelem Coffea canephora Vietnam, kam byl tento druh přivezen francouzskými kolonisty v 19. století. Vietnamská produkce kávy není příliš kvalitní, ale už i tady spějí podmínky k lepšímu.

Kávovník statný je oproti arabice pěstitelsky mnohem méně náročný. Roste v nižších nadmořských výškách a vyžaduje vyšší teploty, ale dorůstá až 13 metrů (odtud jeho název). První sklizně se mohou pěstitelé dočkat už po 2 letech. Rostlina není příliš choulostivá vůči nemocem a škůdcům, což způsobuje pravděpodobně její vysoký podíl kofeinu v zrnu (až 3%). Zrna robusty bývají oproti arabice drobnější a zaoblenější s rovnou rýhou uprostřed. Zbarvení robusty bývá světle zelené s nahnědlými či našedlými odstíny. Arabica má naopak světle zelená zrna s namodralým tónem a pokřivenou rýhou. I po upražení jsou od sebe zrna lehce rozeznatelná.

Rozdílnost kávových zrnek

Rozdílnost kávových zrnek

Káva připravená z robusty chutná nahořkle. Její chuť je nezaměnitelná a rozpozná ji i laik díky její odlišné chemické struktuře.

Kávovník liberijský

Pro úplnost uveďme ještě Kávovník liberijský (Coffea liberica). Tato rostlina dorůstá do velkých výšek – až 20 m. Zrna jsou ale nekvalitní, a tak není příliš pěstitelsky zajímavý.

Autor: Kateřina Tomanová

Koupit čerstvou kávu