Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Vacuum pot - voda se nahřívá

Vacuum pot – baristická alchymie ve vaší kuchyni


Kahan malým plamínkem ohřívá vodu, která bublá v baňce upevněné na zvláštní konstrukci. Ne, nejedná se o výjev z hodiny lektvarů na škole čar a kouzel, ale o přípravu kávy ve vacuum potu, která je spíše než běžnou rutinou poutavým rituálem.

Jak vacuum pot funguje

Zjednodušeně můžeme říci, že při přípravě kávy jde vždy vlastně jen o to, prohnat horkou vodu přes kávu tak, aby ve výsledné tekutině nebyly nečistoty – to je princip french pressu, moka konvičky, aeropressu, veškerých automatických kávovarů a samozřejmě i vacuum potu.

Vacuum pot je tvořen dvěma skleněnými nádobami, které jsou spojeny trubicí s filtrem. Ve spodní nádobě se zahřívá voda, jež mění své skupenství z kapaliny na páru. Ta vzlíná skrze trubici a filtr do vrchní nádoby. V ní dochází k promíchání páry s jemně namletou kávou. Po zchlazení se pára změní zpět na kapalinu, ve spodní nádobě se vytvoří vakuum. To „vcucne“ všechnu tekutinu zpět do spodní nádoby. Všechen kal a kávové nečistoty jsou tedy bezpečně zamknuty nad filtrem, čistá káva připravena k servírování v nádobce spodní.

Vacuum pot - voda se nahřívá
Halogenový zářič může posloužit jako efektivní zdroj tepla, běžně se používá kahan

Historie

Historicky první krůčky udělal vacuum pot na počátku 19. století, kdy mu průmyslová revoluce poskytla ideální prostředí pro vznik – vynálezci a konstruktéři experimentují s vakuem a párou. A evidentně u toho prahli po šálku kvalitní kávy.

Průkopníkem se v roce 1840 stal přístroj s názvem The Napier Vacuum Machine, který sice poskytoval perfektní kvalitu kávy, byl ale pro každodenní používání prostě příliš složitý. V této době také vzniká množství zajímavých konceptů, ovšem ten nejzajímavější se objevil dva roky po Napierovi. V roce 1842  si Madame Vassieux z Lyonu nechala patentovat vlastní zařízení, nazvané French Balloon, tvořené dvěma skleněnými „balóny“ s kahanem.

Zleva: The Napier Vacuum Machine, French Balloon Madame Vassieux, současný vacuum pot od firmy Hario
Zleva: The Napier Vacuum Machine, French Balloon Madame Vassieux, současný vacuum pot od firmy Hario

Technologická vylepšení

Díky vysokým nárokům na materiály docházelo při přípravě kávy ve vacuum potu nezřídka k nehodám, kdy některá z nádobek tlak nebo teplotu nevydržela. Vznikaly tedy další varianty, mezi nimiž asi nejznámější, tzv. Vídeňský kávovar, který kopíroval Napierovu konstrukci, ale nádoby umístil horizontálně vedle sebe. Ty díky tomu mohly být vyrobeny z tepelně a tlakově odolnějšího materiálu, exploze se pak nekonaly.

Vídeňský kávovar byl také specifický tím, že automaticky (bez použití elektřiny) odstavil kahan po provření kávy, čímž se stal prvním automatickým kávovarem na světě. A ještě jedna zajímavost – právě na tomto kávovaru si Jack Nicolson nechá připravit šálek cibetkové kávy ve filmu The Bucket List z roku 2007.

Konečně!

Ale pořád to ještě nebylo ono. Vše se změnilo rokem 1915 díky přelomovému vynálezu borosilikátového skla s názvem Pyrex s lepšími tepelnými vlastnostmi. Model madam Vassieux byl pak vzkříšen sestrami Bridgesovými a jejich kávovarem s názvem Silex. Ten pak mohl na dalších padesát let hrát v přípravě kávy prim. Od současných vacuum potů bychom jej prakticky nerozpoznali. Silex z pomyslného trůnu vyhodily až moderní automatické kávovary a překapávače ke konci druhé poloviny století.

Renesance vacuum potů

Po delší odmlce vacuum poty v současné době zažívají svoji renesanci. Bude to asi nejen perfektní kvalitou vzniklé kávy, ale i velice poutavým vizuálním divadlem, které vacuum pot nabízí. V současné době vévodí trhu s vacuum poty Asie, konkrétně Japonské společnosti Hario a Yama, které se výroby vacuum potů chopily.

Postup přípravy

  1. Spodní nádobu naplňte ze 4/5 již vroucí vodu (ano, mohli byste ohřívat vodu pouze kahanem, ale to by trvalo opravdu hodně dlouho).
  2. Usaďte na hrdlo nádoby vrchní část s připevněným filtrem.
  3. Zapalte kahan pod nádobkou a čekejte, až voda provře do horní nádoby.
  4. Vsypte (hned po provření) středně jemně namletou kávu, promíchejte a nechte 1-2 minuty extrahovat.
  5. Oddělejte kahan (to povede k tomu, že káva bude „vcucnuta“ do spodní části přes filtr).
  6. Kávu servírujte pokud možno ihned (a pozor – manipulujete se sklem a horkou vodou, tak opatrně!).

Kolik stojí

Cena za model Hario Technica TCA-2 se pohybuje kolem 2000 Kč. Stačí už jen dokoupit líh do kahanu a můžete se do přípravy výborné kávy pustit. A upozornění na závěr – bavlněný filtr po čase přestane plnit svoji funkci. Nejlepší řešení je koupit adaptér na papírové filtry, jenž vám za necelých 500 Kč umožní používat papírové filtry. Ty se dají koupit v balení po 100 kusech za necelých 200 Kč.

Koupit vacuum pot (více druhů)