Aeropress – nováček při přípravě kvalitní kávy

Zvláštně vypadající přístroj z polykarbonátu je na trhu benjamínkem. Vyvinut byl totiž poměrně nedávno, v roce 2005. A od té doby se těší nebývalému zájmu milovníků kvalitní kávy po celém světě. V čem je aeropress zvláštní a jedinečný? A jak se káva z něho připravuje?

Jak aeropress funguje?

Aeropress je vlastně velice jednoduchý přístrojek, využívající fyzikálních zákonů. Dva plastové válce, ten první ukončený gumovým pístem naprosto přesně zapadá do druhého. Při tlačení tak vzniká podobný efekt jako v injekční stříkačce – voda je tlačena přes kávu do šálku.

Součástí balení je většinou i bohaté příslušenství

Součástí balení je většinou i bohaté příslušenství

Bráška french pressu a dripperu

Aeropress se řadí mezi alternativní přípravy kávy společně se sourozenci french pressem a dripperem, s jejichž pomocí připravíte prakticky kdekoliv kávu s téměř srovnatelnými kvalitami, jako má espresso. Aeropress spojuje vlastnosti obou svých sourozenců – z frenchpressu si aeropress vypůjčil píst a filtr, z dripperu pak fakt, že se nasazuje přímo na šálek a využívá (většinou papírové) filtry.

Celé to trvá jen pár vteřin. Aeropress se nasadí na šálek filtrem dolů. Papírový nebo kovový filtr se zasype mletou kávou (namletou na střední hrubost) a zalije horkou vodou a promíchá. Pak už přichází do hry gravitace, která se společně s tlakem vzduchu (proto název aero – vzduch) a vhodnou dobou extrakce postará o kvalitní šálek černého zlata. Postup přípravy krok za krokem uvádíme níže.

Jak káva z aeropressu chutná

Chuť kávy bychom mohli přirovnat ke kávě z french pressu – má plnější tělo a silnější chuť. Navíc díky rychlé extrakci kávy (1 – 2 minuty) se do výsledného šálku nedostane tolik kofeinu. Můžeme jí tedy vypít bez výčitek více. Což je pro vyznavače rituálních káviček při práci velice dobře.

Příprava krok za krokem

    1. Upevněte filtr na dolní část aeropressu. Ideální je jej před umístěním důkladně propláchnout. Zamezíte tak nepříjemné „papírové“ pachuti, který filtr může předat.
    2. Nasypte kávu namletou na střední hrubost (na jeden šálek budete potřebovat zhruba 12g kávy) a zalijte horkou vodou (80-85 stupňů Celsia).
    3. Asi 10 vteřin míchejte tak, aby se na povrchu netvořila krusta.
    4. Na horní část aeropressu poté nasaďte píst (část s gumovou koncovkou) a jemně zatlačte. Tlak se za chvilku postará o to, že káva začne stékat přes filtr do šálku. Dejte si pozor, aby se píst nedostal do kontaktu s kávou (mezi hladinou vody a pístem musí zůstat vzduchová kapsa), mohlo by se stát, že byste do šálku dostaly i sedliny, které v něm mít rozhodně nechcete.
    5. Za půl minuty by měla být voda „přetlačena“ do šálku a je hotovo. Podávat by se měla takto přefiltrovaná káva při teplotě 55 stupňů Celsia.

Videonávod

Cena aeropressu

Je možné koupit aeropress kolem 800 Kč, a to většinou i s náhradními filtry, násypkou a míchátky. Filtry samotné stojí do 150 Kč za balení, ve kterém je 350 kusů. Přístrojek je schopný připravit 4 šálky kávy na jednu filtraci.
Koupit aeropress