Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Dopřejte si kvalitní kávu i na cestách aneb vybíráme cestovní kávovar nejen do auta

Dopřejte si kvalitní kávu i na cestách aneb vybíráme cestovní kávovar nejen do auta


Dovolená bez výborné kávy není váš šálek čaje? Nechcete dělat kompromisy ani v místech, kde se k dobrému šálku prostě není šance dostat? Pojďme se podívat, podle čeho vybrat cestovní kávovar. Na cestách ji totiž nemusí být lehké připravit. Většinou nám totiž schází buď vřelá voda anebo tlak.

Následující článek je rozdělený na tři kategorie, obsahující jednotlivé cestovní kávovary podle toho, kam se nejvíce hodí – do auta, na chatu a do přírody.

cestovní kávovar v autě
Šálek výborné kávy je nejlepším společníkem na cesty

Do auta

Existují cestovní kávovary, které se perfektně hodí do auta. Jsou lehké, kompaktní a jsou tak akorát na 2 porce espressa. Kýžený tlak pro správnou extrakci se u nich dosahuje buď pomocí speciální pumpičky nebo přetlačením pístu. Pokaždé ale budou potřeba vaše ruce.

Až na jednu výjimku, všechny v tabulce níže zmíněné kávovary mají velkou nevýhodu – neohřejí vodu. To může být na cestách trochu problém. Nejen, že může být problematické se k vařící vodě dostat, ale samotná manipulace ve stísněné kabině auta může být i nebezpečná.

Řešení nabízí Handpresso Auto Hybrid, které jako jediné ohřev vody z 12V autozásuvky zajistí. Tento přístrojek má ještě navíc na rukojeti zabudován malý tlakoměr, který ukazuje, kdy je Handpresso Auto Hybrid natlakováno na potřebných 16 barů. Za tento komfort si ale řidiči zaplatí, a to částkou téměř 5 000 Kč, což z něj dělá „cenového vítěze“ tabulky níže. Ta uvádí všechny typy cestovních kávovarů, které připraví espresso a zároveň je najdete na českých e-shopech.

TypMnožství (ml)CenaOhřev vodyKávaKde koupit
Handpresso Wild Hybrid503 070 KčNeMletá / PODYMall.cz
Handpresso Auto Hybrid 534 710 KčAnoMletá / PODYMall.cz
Wacaco Nanopresso80 1 799 KčNeMletáMall.cz
STARESSO SP-20050-801 399 KčNeMletá / NespressoMall.cz
Cafflano KOMPRESSO30-501 351 KčNeMletáMall.cz

Předtím, než si některý z kávovarů na dlouhé cesty pořídíte, je tu ještě jedna otázka, kterou si musíte položit. V jaké „formě“ budete do kávovaru kávu dávat. Jde totiž o to, že např. pro přípravu kávy v Cafflano KOMPRESSO je možné použít pouze namletou kávu. To může být slušná otrava a solidní risk. Rozsypanou kávu z interiéru auta budete vymetat týdny.

Jako ideální se proto jeví použití tzv. PODů, což jsou kulaté „polštářky“, ve kterých je optimální množství namleté kávy. Kvůli uchování čerstvosti kávy je nevíc každý POD vakuově uzavřen, aby se zamezilo přístupu vzduchu, který by kávu chuťově znehodnotil. Pokud se nechcete k PODům zavázat, u kávovarů značky Handpresso hledejte označení Hybrid, označující možnost použití jak PODů, tak mleté kávy.

Všechny zmíněné kávovary mají ale ještě jednu nevýhodu. Pokud cestujete autem, dva shoty espressa stačí pro řidiče a spolujezdce. Představte si ale, že máte pohostit více lidí. Půjde to, ale nebude to pohodlné. Potřebujete něco, co zvládne připravit více kávy najednou a bez kompromisu to bohužel nepůjde.

Na chatu

Tím kompromisem je skutečnost, že už se nebude jednat o espresso. Pořád ale dostanete perfektní filtrovanou kávu, za kterou se při servírování nebudete muset stydět. A připravíte jí prostě mnohem více. Pomoci mohou tři níže zmíněné kávovary, které s vámi zvládnou cestovat.

1. V60

Jako první je tu V60. Super skladný „trychtýř“, ke kterému je potřeba jen papírový filtr a horká voda. Množství kávy, kterou V60 připraví je na vás, nejste limitovaní ničím jiným než tím, kolik kávy a vody na přípravu máte. Tlak prostě neřešíte, gravitace vám pomůže horkou vodu dostat skrz kávu a papírový filtr do nádobky vespod.

Nalévání horké vody do V60ky
Nalévání horké vody do V60ky

2. French Press

Další variantou může být klasický french press. Stačí do konvičky dát kávu, zalít horkou vodou a po pár minutách extrakce kávy stlačit píst. Ten oddělí výsledný nálev od sedliny a může se servírovat. Oproti předchozí variantě přípravy ve V60 nemusíte řešit výměny filtrů při každém servírování.

Dopřejte si kvalitní kávu i na cestách aneb vybíráme cestovní kávovar nejen do auta
Nalévání kávy z french pressu

Na cestování s french pressem ale pozor. Drtivá většina french press konviček je totiž vyrobena ze skla. To se nám ale při cestování moc nehodí. Naštěstí ale existují i varianty, které jsou místo skla vyrobeny z leštěného nerezu. Perfektní zástupce zmíněné kategorie je Kitchen Craft Le’Xpress Single, který je prakticky nerozbitný a navíc skvěle vypadá.

3. Moka konvička

Jako další vhodný cestovní kávovar se jeví i moka konvička. V této ikonické nádobce se nechá voda provřít skrze namletou kávu. Díky tomu, že je konvička vyrobena z hliníku, je téměř nemožné ji zničit a výsledná káva je svojí chutí naprosto perfektní.

Do přírody

Nechcete se vzdát svého šálku ani v horách, kde se každý gram nesený v batohu na zádech počítá? Pokud s sebou nechcete tahat balíčky Nescafé 2v1 nebo si v horách připravovat českého „turka“, máte stále ještě možnost užít si šálek výborné kávy.

Sice to už nebude espresso, ale kvalitní káva to bude. Řeč je o filtrované kávě, kterou dostanete buď z Coffeebreweru nebo z balení Drip it. Obě přípravy potřebují jen horkou vodu, zbytek je součástí balení. Pojďme se na obě přípravy podívat trochu více.

1. Coffeebrewer Grower’s Cup

Jde o papírový sáček s platovým filtrem uvnitř, ze kterého po nalití horké vody dostanete 300 ml kvalitní kávy. Díky tomu, že je balení jen o trochu menší než formát A5, vleze se kamkoliv a nezabere místo. Sáček je uvnitř obalen vrstvou polyetylenu, který brání průsaku a drží teplo.

Dopřejte si kvalitní kávu i na cestách aneb vybíráme cestovní kávovar nejen do auta
Balení Coffeebrewer Grower’s Cup

Jen pro představu, Coffeebrewer Grower’s Cup při venkovní teplotě 15 stupňů zvládl uchovat kávu teplou po dobu asi 0,5 hodiny. Na každém balení je uveden původ kávy a návod na přípravu.

Tento cestovní kávovar pracuje na jednoduchém principu. Ve vrchní části je kapsa s namletou kávou. Do ní se nalije horká voda, ve které se káva 5-7 extrahuje. Ve spodní části balení je pak filtr, který oddělí kávu od nálevu. Ten pak naléváme do šálku pomocí malé plastové hubice.

2. Drip it

Oproti Coffeebreweru je Drip it ještě trochu skladnější. Z jednoho sáčku navíc dostanete až 0,8 l skvělé kávy. Balení Drip it je veliké asi jako trochu větší krabička čaje. V balení najdete 15 sáčků s výběrovou kávou uvnitř. Ty jsou hermeticky uzavřené a předtím navíc naplněné dusíkem, aby se zamezilo oxidaci kávy.

Dopřejte si kvalitní kávu i na cestách aneb vybíráme cestovní kávovar nejen do auta

Příprava je velice snadná. Po otevření balení vyndáte sáček, roztrhnete jeho vrchní část a pomocí speciálních papírových pacek (na obrázku níže) umístíte nad šálek za jeho okraje. Pak už stačí kávu prolít horkou vodou a nechat překapat.