Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Jamaica Blue Mountain - kávový klenot ze srdce Karibiku

Jamaica Blue Mountain – kávový klenot ze srdce Karibiku


Proč se Jamaica Blue Mountain řadí mezi ty nejdražší kávy na světě? Kde se v oblasti Karibiku vlastně vzala? Co jí činí tak jedinečnou a jak vlastně chutná?

Z Francie do Karibiku

Pokud byste hledali oblast, která je pro pěstování kávy lepší, hledali byste marně. Uvědomoval si to pravděpodobně i francouzský král Ludvík XV., který v roce 1723 odeslal do oblasti Karibiku tři kávové sazeničky.

O pět let později dostal jednu ze sazeniček darem guvernér Jamaiky, sir Nicholas Lawes, díky čemuž se na Jamaice za dlouhých 9 let mohla sklízet první úroda této speciální kávy. Historie kávové produkce na Jamaice byla odstartována.

Místo s ideálními podmínkami pro pěstování kávy

Jamajské Modré hory se nacházejí ve východní části ostrova mezi městy Kingstone (z jihu) a Port Antonio (ze severu). Vypínají se do výšky téměř 2300 metrů a patří mezi nejvyšší v oblasti Karibiku.

Jamaica Blue Mountain - kávový klenot ze srdce Karibiku
Káva Jamaica Blue Mountain je typická velkými bobulemi

Území kolem Modrých hor se vyznačuje vulkanickou půdou, což by mohlo znít spíše jako nevýhoda, ale díky sopečné erupci se do půdy dostalo vysoké množství minerálních látek, a ta je díky tomu extrémně úrodná.

Ostrovní podnebí je pro pěstování kávy druhu Arabica Typica výhodné. Díky příhodné poloze je území Modrých hor chladnější, než zbytek Jamaiky. Perfektní podmínky pro pěstování zajišťují také pravidelné srážky, které vytvářejí mlhu. Ta, společně s lesy, tvořícími 85% oblasti, chrání rostlinky kávovníku před sluncem.

Právě menší množství světla zpomaluje zrání kávových třešinek, což má pozitivní dopad na aroma a chuť kávy z Modrých hor.

Unikátní kombinace těchto faktorů tvoří doslova ideální prostředí pro pěstování kávovníku. Zrnka kávy jsou pak větší, než ta klasická a mají modrozelený nádech.

Jamaica Blue Mountain - kávový klenot ze srdce Karibiku
Zrnka kávy Jamaica Blue Mountain jsou na první pohled větší

Jak Jamaica Blue Mountain chutná

Právě chuť je to, co činí kávu Jamaica Blue Mountain jedinečnou – gurmáni z celého světa vyzdvihují její poměrně silné aroma, bohatou chuť a plné tělo se střední kyselostí. Někomu může vůně čerstvých zrn připomínat květy a chuť kávy kakaové boby.

Chuťově je káva natolik zajímavá, že o ní píše sir Ian Fleming, stvořitel Jamese Bonda, v knize Live And Let Die. Fleming v ní o kávě mluví jako o „nejlahodnější kávě na světě“ a lahůdku dopřává i agentovi s povolením zabíjet.

Extrakt z kávy se, společně s jamajským rumem, vanilkou a cukrem, používá při výrobě likéru nazvaného Tia Maria.

Jen jeden originál

Stejně jako např. u cibetkové kávy, si i Jamaičané svoje bohatství chrání. Jamaican Blue Mountain Coffee je celosvětově chráněná známka, kterou mohou být označeny jen a pouze kávy schválené Coffee Industry Board. Ten nejen že kontroluje kvalitu kávy, ale také certifikuje nové plantáže, radí zemědělcům s pěstováním, a také publikuje seznam podvodníků, kteří se na slavné značce kávy přiživují.

Aby káva mohla projít schválením komise zmíněné výše, musí vyrůstat v nadmořské výšce nad 1800 metrů ve farnostech Portland, St. Andrew, St. Mary a St. Thomas, což je oblast zahrnující zhruba 6000 hektarů, na kterých obdělává kávovou úrodu nad 25 000 drobných pěstitelů.

Jamaica Blue Mountain - kávový klenot ze srdce Karibiku
Modré hory na Jamaice poskytují ideální podmínky pro pěstování kávy

Kde kávu Jamaica Blue Mountain koupit?

Sehnat v České republice originál kávu Jamaica Blue Mountain je poměrně složité, protože téměř celá produkce (85% – 90%) směřuje do Japonska.

Navíc exportní roční produkce je poměrně malá. Méně než 1350 tun. Pro představu – Kolumbie stejné množství kávy v průměru vyexportuje za pouhé 3 hodiny.

Díky omezenému množství (a kvalitě kávy samozřejmě) dochází k vysoké poptávce, jež se projektuje na vysoké ceně. Kilogram kávy vyjde zhruba na 7 000 Kč.

Exkluzivitu kávy podtrhuje i skutečnost, že jako jediná na světě se „balí“ místo do jutových pytlů do dřevěných sudů. Každý sud určený k exportu musí projít podrobnou a časově náročnou kontrolou. To zajišťuje, že všechna káva, jež opustí ostrov, je nejvyšší kvality.

Kávu Jamaica Blue Mountain můžete nalézt v našem žebříčku 7 nejdražších káv světa.

Koupit kávu Jamaica Blue Mountain