Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Chemex s připraveným filtrem

Chemex – geniální baňka, ze které pil James Bond


Tuhle skleněnou baňku ve tvaru přesýpacích hodin v českých kavárnách moc často neuvidíte. A to je škoda, protože jde o perfektně jednoduchý a designově zajímavý přístrojek na přípravu výborné kávy.

Jak Chemex vypadá?

Ačkoliv by název mohl naznačovat spojení s chemií, nic víc než baňku s trychtýřem nečekejte. Nádobka z odolného borosilikátového skla je předělena dřevěnou úchytkou, jež je přepásána koženou šňůrkou

Do nejužší části se vkládá speciální filtrační papír, přes který se výsledná tekutina dostává do spodní části.

Chemex s připraveným filtrem
Vlévání vody z konvičky s labutím krkem do Chemexu

Proč Chemex?

Princip fungování je vlastně stejný, jako u ostatních kávovarů. Snažíte se horkou vodu protlačit přes kávu a uvolnit tak její aromatické složky do výsledného nálevu.

Jedinečnost tkví v jeho filtru, jehož kvalita významně ovlivňuje chuť kávy. Například kovové sítko French pressu sice propustí to, co má, ale bohužel i to, co nemá – chuťově nepříjemné usazeniny. A to i přesto, že kávu nameleme přímo pro french press (tedy na hrubé mletí), do kávy se nám vždy dostanou částečky kávového lógru a celkový zážitek z pití kávy může vzít za své.

Filtr je naproti tomu o třetinu silnější než klasické papírové filtry např. pro Hario V60. Pro jeho výrobu se používá speciální buničiny, jež perfektně filtruje usazeniny, ale zároveň propouští lahodné esenciální oleje. A to vše beze stopy papírové pachuti.

Designový symbol

Chemex (ještě jako prototyp) byl poprvé představen na Světové výstavě již v roce 1939 v New Yorku, a to Peterem Schlumbohmem, německým vynálezcem, který je znám pro svoji „syntézu logiky a šílenství„.

Vynález na sebe ihned upoutal pozornost, a to kvůli svému neotřelému zpracování, promyšlenému tvaru, ale také rovněž kvůli své cenové dostupnosti a jednoduchosti, s jakou se v něm káva dá připravit.

Protiklad skla a dřeva je rozhodně vizuálně zajímavý a Chemex se brzy stal více než zařízením na přípravu kávy. Stal se (podobně jako moka konvička Bialetti) ikonickým objektem své doby, jenž se dodnes prezentuje jako umělecký objekt a doplňuje například Muzeum moderního umění v New Yorku.

Psaly o něm také americké Timesy a svým promyšleným tvarem fascinuje i současné designéry.

Není divu, že se s ním můžeme setkat v nejrůznějších filmech a knihách. Za všechny můžeme zmínit film Rosmary má děťátko, ve kterém při jedné ze scén v kuchyni Chemex zahlédneme.

Stejně tak i v pilotním dílu (ale nejen v něm) seriálu Přátele, kde je Chemex rovněž k vidění.

Agenta s povolením zabíjet jsme tu již měli, a to v článku o kávě Jamaica Blue Moutain. Stvořitel Jamese Bonda a kávový nadšenec v jednom, Ian Fleming, vložil Chemex do své novely Srdečné pozdravy z Ruska.

Chemexu si všimněte například i ve filmu Interstellar, kde slouží jako jímací zařízení na vodu.

Jak v Chemexu připravit kávu

Stejně jako další přípravy typu pour-over (např. V60), vyžaduje i chemex při prolévání správnou teplotu, ale i správný směr a intenzitu.

To vám umožní konvička s hubicí ve tvaru labutího krku. Ústí konvičky totiž dovoluje kávu ve filtru prolévat pomalu a především rovnoměrně. Jako ideální se jeví Konvice Hario Buono.

Chemex - geniální baňka, ze které pil James Bond
Po odstranění filtru se baňka stane servírovací konvičkou.

Příprava je velice podobná jako pro Hario V60.

  1. Filtrační papír vložte do horní části a propláchněte horkou vodou. Ta zbaví filtr nepříjemné chuti a ohřeje nádobku.
  2. Filtr zasypte kvalitní namletou kávou, ideálně arabicou, namletou na středně hrubé namletí v poměru cca 60 gramů na 1 litr.
  3. Připravte si téměř vařící vodu (ideální teplota je kolem 90 °C) do konvice s hubící ve tvaru labutího krku.
  4. Trochu vody vlijte na kávu ve filtru a počkejte na bublinky a první prokapané kapky do spodní části.
  5. Následně prolijte kávu zbytkem horké vody a nechte překapat do spodní části nádoby.
  6. Filtrace kávy by neměla přesáhnout 5 minut.
  7. Před umytím nejprve odstraňte dřevěnou úchytku.
Koupit Chemex