Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Džezva - nezaměnitelná konvička s tepanými motivy

Džezva aneb turecká nádobka na kávu černou jako noc


Bez tlaku, bez filtrace. I tak lze dosáhnout kvalitní kávy s nádobkou zvanou džezva, pravděpodobně nejstarší metodou pro přípravu kávy na světě. Jak si kávu v džezvě připravit a na co si dát pozor?

Turecký artikl

Džezvě (cezve) se také někdy říká ibrik (Řecko, USA, Austrálie), původ má v Turecku, kde bychom si kávu z džezvy mohli pravděpodobně objednat již v 15. století. Dnes si na kávě z ní pochutnáme v lepších kavárnách po celém světě.

Džezva - nezaměnitelná konvička s tepanými motivy
Džezva – nezaměnitelná konvička s tepanými motivy

Džezva není turek

V rámci České republiky se nám při slovech turecká káva většinou vybaví zuby plné přeluhovaného lógru a pití nepřilíš kvalitní kávy, zalité vřelou vodou. Toto ale od džezvy rozhodně nečekejte. V džezvě se totiž káva nespařuje vařící vodou a nenechává se stát (tím pádem se z kávy neextrahují nežádoucí látky). Jedná se o přípravu kávy, při které se sedlina od extraktu neodděluje filtrací ani provřením, ale opatrným naléváním. Tato skutečnost výslednému šálku propůjčuje opravdu nakopávací charakter co se kofeinu týče. Káva z džezvy má svoji jedinečnou chuť a aroma, dle některých srovnatelných s chutí espressa.

Kovová nádoba ve tvaru baňky

Džezva vypadá trochu jako Erlenmeyerova baňka, vyrobena z kovu (ty nejvzácnější dokonce ze stříbra nebo zlata) nebo nerezu a někdy pokryta tepanými motivy. Uvnitř je většinou pocínovaná. Vrchní část nádobky je opatřena límcem, kam může káva „vyběhnout“ během přípravy aniž by přetekla. Nechybí ani dlouhá rukojeť, abychom se při nalévání nepopálili a zobáčkové ústí pro pohodlnější nalévání. Džezvu je možné koupit v různých velikostech, nejčastěji pro přípravu 4, 6 nebo 12 šálků kávy.

Kávová kultura

Na rozdíl od ostatních domácích příprav kávy se příprava kávy z džezvy vlastně vůbec nezměnila. Kávu si připravíte úplně stejně jako beduíni před stovkami let. Místo rozžhaveného popela a písku bude plotýnka, zbytek je stejný. Neodmyslitelnou součástí kávy je cukr, turecká káva jednoduše musí být sladká.

Do turecké kávy cukr patří. A patří ho tam hodně, ideálně třtinový.
Do turecké kávy cukr patří. A patří ho tam hodně, ideálně třtinového.

Pití kávy je v arabských zemích hluboce spjato s kulturou. Posedávání v kavárnách bylo a je doménou bohatých a vzdělaných mužů. Odmítnout pozvání je dnes, stejně jako před stovkami let,  považováno za neslušné. Mezi hostem a číšníkem platí, že dokud host pije, káva se nalévá. Číšník přestane až v momentě, kdy host otočí šálek dnem vzhůru.

Zajímavý je také turecký svatební zvyk, kdy ženichovi rodiče musí navštívit rodiče nevěsty a přijít si pro jejich požehnání. Během návštěvy musí pro hosty nastávající nevěsta připravit právě tureckou kávu. Pro zpevnění charakteru ale ženichovi místo cukru přidá do šálku sůl. Pokud patok bez reptání vypije, má to být znamení ženichovi dobré povahy a trpělivosti.

Dalším zajímavým zvykem, ve kterém turecká káva hraje roli, je věštění z její sedliny. Ze symbolů, které lógr vytvoří, se pak předpovídá osud toho, kdo kávu vypil.

Příprava kávy v džezvě

Příprava kávy v džezvě by měl být rituál. Ideální je džezvu vkládat do rozžhaveného písku nebo žhavého popela. Pro ty, kteří doma sálajícím pískem neoplývají, máme dobrou zprávu. Plotýnka sporáku funguje taky. Pokud chcete kávu sladit, je potřeba cukr přidat před vařením kávy (a třeba jej nechat zkaramelizovat s trochou vody jako na videu níže).

  1. Ideální kávou je v tomto případě směs Arabiky s Robustou. Robusta se nám postará o lepší pěnu.
  2. Dodržte poměr kávy vůči vodě – 7 gr / 100 ml.
  3. Do džezvy sypte kávu velice jemně namletou, asi jako hladká mouka. Zajistíte tak její ideální extrakci.
  4. Zhruba ze 2/3 nádobku naplňte studenou vodou.
  5. Postavte na oheň a čekejte, dokud káva nevytvoří na svém povrchu krustu. A hlavně nikam nechoďte, půjde o vtěřiny.
  6. Kávu odstavte ve chvíli, kdy začně pěnit, což většinou zabere pár vteřin.
  7. Kávu sklepněte, aby klesla pěna a opakujte 2x bod č.6. Nenechte ale nápoj projít varem.
  8. Servírujte do předehřátých šálků a pokud možno bez lógru. Ten by se měl zachytit v ústí nádobky.

Co dál?

Pro zpestření je možné kávu ještě posypat mletým kardamomem nebo chilli. Někdy se přidává i prášek čokolády nebo vanilky.

Koupit džezvu (více velikostí)