Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Vyzkoušeli jsme: VacOne™ připraví cold brew za 4 minuty

Vyzkoušeli jsme: VacOne™ připraví cold brew za 4 minuty


Na kávové scéně se objevil další přenosný kávovar na přípravu filtrované kávy s názvem VacOne. Ten je zvláštní tím, že vodu kávou tlačí podtlakem. Tento princip by měl zvýrazňovat aroma a potlačovat nežádoucí hořkost a kyselost kávy. Navíc by měl zvládnout přípravu cold brew za zlomek času a na jedno nabití připravit až 150 šálků kávy. Pojďme se podívat, jak to dopadlo.

Precizní balení

Po objednání ze serveru Aromaniac.cz přišel VacOne neskutečně rychle, a to už druhý den po objednávce. Balení VacOne není co vytknout – krabice má perfektní design a je v ní vše perfektně zajištěno. Nehrozí tak, že vám po cestě někdo kávovar zničí.

Vyzkoušeli jsme: VacOne™ připraví cold brew za 4 minuty

Malé překvapení na úvod – krabice přišla s názvem FrankOne. To bylo původní jméno kávovaru, než se ho výrobce rozhodl přejmenovat. Jak je vysvětleno v průvodním dopise, aby se nemusly všechny krabice vyhodit, prodává se VacOne v původním obalu. Změna je tedy jen ve jméně na krabici. Vše ostatní je tak, jak má být. Tenhle přístup je rohodně šetrnější k přírodě a patří za něj palec nahoru.

VacOne pod lupou

Ještě než se podíváme na jednotlivé díly kávovaru, je potřeba zdůraznit, že VacOne vodu neohřívá. Pro přípravu kávy budete potřebovat rychlovarnou konvici (pokud tedy nebudete připravovat cold brew, kde stačí voda o pokojové teplotě).

To nejdůležitější v balení je modul ve tvaru válce s patentovanou technologií VacTec™. Právě ten je zodpovědný za extrakci kávy pomocí podtlaku. Válec pojme 400 ml vody a obsahuje baterii, která se dobíjí pomocí USB konektoru.

Do válce se vkládá omyvatelný kovový filtr, který můžete používat (na rozdíl třeba od filtrů u V60 nebo Chemexu) opakovatelně.

Válec s filtrem se pak postaví na skleněnou konvici, do které perfektně zapadne. Součástí balení je i plastová odměrka na cca 7 g kávy, míchátko, USB kabel pro nabíjení a plastová podložka pod sklenici.

Se vším všudy kávovar váží cca ¼ kg a rozměrově se podobá středně velké konvičce french pressu. Jeho váha a kompaktní rozměry 12×12×19 cm z něj dělají ideální cestovní kávovar všude tam, kde máte k dispozici horkou vodu.

Obsah balení VacOne

Příprava kávy

VacOne je navržen pro přípravu klasické překapávané kávy a cold brew. Na jeden cyklus připravíte až 350 ml kávy, což jsou zhruba dva šálky. Připravit s ním kávu je opravdu velice snadné.

  1. Nasaďte kávovar VacOne na skleněnou konvici tak, aby se těsnění nepokroutilo.
  2. Do horní části vložte filtr úchytkami vzhůru a jemně přitlačte.
  3. Zvolte množství a hrubost mletí kávy, teplotu, objem vody a dobu přípravy dle tabulky níže.
  4. Odměrkou naberte namletou kávu a nasypejte ji do nádoby s filtrem.
  5. Spusťte časomíru a pomalu do nádoby nalijte vodu, kterou jste po převření v konvici nechali ještě cca 2 minuty chladnout.
  6. Horkou kávu nechte odpočinout 0,5 minuty, cold brew 4 minuty.
  7. Zalitou kávu dobře zamíchejtezmáčkněte vrchní tlačítko. Tím spustíte proces, který vodu kávou protlačí do skleněné nádobky.
  8. Až všechna voda proteče, zmáčkněte tlačítko znovu. Tím proces zastavíte.
  9. Míchátkem odhrňte kávovou sedlinu, abyste narušili vakuum. Bez toho vám nepůjde skleněná konvice sundat.
  10. Servírujte do dvou šálků.
PřípravaHrubost mletíOdměrekVodaPříprava
Cold brewJemné namletí5Pokojová teplota po spodní rysku4 minuty
Horká kávaStředně jemné mletí3Horká po střední rysku0,5 minuty

Zmíněný postup ale není vytesán do kamene. VacOne je ideální pro kávové experimenty s množstvím vody, kávy, hrubostí mletí a dobou extrakce.

Samozřejmě pro nejlepší chuť doporučujeme mlít kávu těsně před přípravou na kvalitním mlýnku a použít výhradně filtrovanou vodu.

Nevýhody

  • Cena 2 990 Kč může být pro někoho moc
  • Kávovar neohřívá vodu
  • USB nabíječka není součástí balení

Výhody

  • Příprava cold brew zabere zlomek času
  • Lehký a přenosný. VacOne váží cca ¼ kg
  • Nejsou potřeba žádné filtry
  • VacOne umožní experimentovat s přípravou
  • Perfektní chuť výsledného šálku bez hořkých tónů
  • Na jedno nabití připraví cca 150 šálků (cca 75 cyklů. 1 cyklus = 2 šálky)
  • Snadno dostupné náhradní díly (ocelový filtr a skleněná konvice)

Co dělat, když …

Může se stát, že po stisknutí vrchního tlačítka motorek začne pracovat, ale káva dolů nepoteče. To může mít tři příčiny.

  1. Kávu jste namleli příliš jemně. Zkuste ji namlít na větší hrubost.
  2. VacOne je téměř vybitý (zvukově to nemusí jít poznat, ale už prostě nemá sílu). Stačí jej nabít a vše bude opět v pořádku.
  3. Káva se vám dostala pod sítko a zacpala výpusť, kterou má protékat. V tento moment je spodní část VacOne již pod tlakem, to znamená, že vám vrchní část přístroje nemusí jít sundat. Řešení je jednoduché – vypláchněte kávu tekoucí vodou, vezměte špendlík a výpusť zacpanou kávou jakoby propíchněte. Tlak se uvolní a vrchní část půjde oddělat od skleněné nádobky.

Verdikt

Kávovar VacOne nás přesvědčil o tom, že výsledná filtrovaná káva může být ještě jemnější a chutnější než třeba z AeroPressu nebo moka konvičky. Nemusíte platit další peníze za filtrační papíry. Navíc je VacOne krásně přenosný a na jedno nabití s ním víkend na chatě naprosto bezpečně zvládnete.

Jako naprosto revoluční hodnotíme přípravu ledové kávy cold brew, kde se doba potřebná na přípravu zredukovala z několika desítek hodin na pár minut při zachování perfektní chuti.

Koupit VacOne