Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

7 tipů, jak si připravit co možná nejsilnější (a zároveň nejchutnější) kávu

7 tipů, jak si připravit co možná nejsilnější (a zároveň nejchutnější) kávu


Ať už se potřebujete správně nastartovat před náročným dnem anebo si jej prostě jen o pár hodin prodloužit, těchto 7 tipů vám pomůže, abyste z šálku energii dávajícího nápoje vytěžili opravdu maximum.

Při naší honbě za sílou výsledného šálku nám půjde především o to, jak v něm mít co možná nejvíce kofeinu, ale nezapomeneme ani na chuť.

Než se pustíme na lov nejsilnější kávy, smeťme ze stolu některé druhy kávy, které jsou s mlékem (cappuccino, caffè latte a další). To totiž účinek kofeinu brzdí (zpomaluje jeho absorbci v krevním řečišti). Pokud vám tedy jde o okamžitou kofeinovou nálož, soustřeďte se na čisté espresso a jeho násobky (espresso doppio neboli douhle shot).

1. Vyberte tu správnou kávu

Druhů kávy je celá řada. Ty nejznámější jsou arabica a robusta. Liší se chutí, tvarem zrn, ale především množstvím kofeinu. Robusta má 2-3x více kofeinu než její sestra arabica, je méně náročná na pěstování a tím pádem i levnější. Pokud tedy chcete pořádně nakopnout, hledejte robustu. Podle mnohých ale není tak lahodná a jemná. Pro vyvážení chuti se začaly vytvářet směsi, neboli blendy, které obsahují kombinaci arabiky a robusty v určitém poměru.

7 tipů, jak si připravit co možná nejsilnější (a zároveň nejchutnější) kávu
Tmavá káva neznamená, že je silnější

Známé pravidlo, že čím tmavší, tím silnější neplatí. Pražení množství kofeinu v zrnkách kávy ovlivňuje jen minimálně (kofein je během pražení extrémně stabilní).

Pokud chcete na cestě za nejsilnějším šálkem kávy vykročit správně, můžete začít s nejsilnější kávou na světě, Black Insomnií, která si podílem kofeinu svůj titul zaslouží. Obsahuje totiž 140 mg kofeinu na hrnek (44 ml), takže se s ní musí opatrně. V České republice je naštěstí dostupná a zcela legální.

2. Namelte ji až doma

Mlít si kávu až doma je dobrým zvykem nejen pro ty, kteří chtějí silnou kávu. Pokud vás zajímá chuť a aroma (samozřejmě), kávu si nikdy nekupujte již předemletou. Proč? Káva totiž skvěle absorbuje vzduch a vlhkost. Už během jedné hodiny mletá káva začíná ztrácet svoje vlastnosti. Pořiďte si proto domů mlýnek na kávu a neriskujte to, že s chutí odejde i její síla.

7 tipů, jak si připravit co možná nejsilnější (a zároveň nejchutnější) kávu
Ruční mlýnek na kávu

Melte jen tolik, kolik jste schopni ihned spotřebovat. A pokud jste náhodou namleli více, skladujte ji správně. V tom může pomoci článek 6 tipů, jak skladovat kávu, aby zůstala čerstvá, který poradí, na co si dát pozor.

3. Namelte ji správně

Můžeme říci, že čím jemněji je káva pomleta, tím více chuti z ní dostaneme. Hrubost/jemnost mletí určuje to, jakým způsobem se chystáte kávu připravovat. Pro espresso zvolíte jemné mletí, pro Moka pot střední a pro french press meleme zhruba na velikost zrníček krystalového cukru. Pokud by vás tato problematika zajímala více, přečtěte si článek jak správně zvolit hrubost mletí kávy pro jednotlivé přípravy.

4. Správně ji připravte

Při přípravě espressa dbejte samozřejmě na přesný postup.

Pro přípravu nejsilnější filtrované kávy stačí dodržet pár věcí. Dbejte na správnou teplotu – většina způsobů příprav filtrované kávy pracuje s teplotou kolem 95ºC. Pokud ji přesáhnete, likvidujete kávu a ničíte tak chuť.

Pokud pro domácí přípravu nemáte rychlovarnou konvici s přesným ukazatelem teploty, stačí si zapamatovat, že po dosažení bodu varu stačí zhruba 20 vteřin počkat a teplota bude optimální.

5. Nenechte ji vychladnout

S pitím kávy rozhodně neváhejte, káva ztrácí s teplotou svoje chuťové vlastnosti. A pokud si ji chcete dát až za dvě hodiny a přihřát? Je to možné, ale na úkor chuti. Káva sice bude teplá, nicméně aromatické látky vezmou působením vzduchu za své. Některé zdroje uvádí, že káva již po 30 minutách nebude (ani po přihřání) už nikdy tak dobrá. A pokud kávu i přesto nechcete vylít? Ideální je ohřívat jí delší dobu na menší intenzitu.

6. Experimentujte s poměrem káva × voda

U přípravy typu espresso můžete experimentovat s množstvím kávy. Od 7 do 15 gramů je to stále espresso.

Na jeden šálek filtrované kávy o velikosti cca 250 ml je potřeba zhruba 15 gramů kávy, abychom ji mohli považovat za poměrně silnou. S tím se dá poměrně slušně experimentovat a množství kávy navyšovat dle libosti.

7. Vyzkoušejte různě druhy přípravy

Ačkoliv nemůžete dopustit na french press nebo moka pot, vyzkoušejte si pro srování třeba vacum press nebo V60. Možná, že chuťové vlastnosti budou lepší a káva třeba i vlivem jiného typu filtrování silnější.