Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Latte art - umělecká dílka v šálku kávy

Latte art – umělecká dílka v šálku kávy


Určitě jste je viděli – povedené, anebo nepovedené. Řeč je o obrazcích a tvarech, které baristé tvoří do kávové pěny cappuccina, caffe latte a dalších nápojů, připravených z espressa a mléčné pěny.

Jaké jsou techniky kreslení a co všechno potřebujete, abyste se o vlastní tvorbu mohli pokusit sami?

Latte art - umělecká dílka v šálku kávy
Jeden z nejčastějších motivů – Srdíčko

Co je k latte art potřeba?

Celé umění je v tom správně nalít mléko s mikropěnou do espressa tak, aby na jeho kávové čepičce vytvořilo kýžený obrazec. Není to ale tak snadné. Aby se vše povedlo, potřebujete několik důležitých věcí.

1. Kávovar s tryskou

Kvalitní kávovar s parní tryskou je samozřejmě základ. Trysku najdete téměř vždy u profesionálních kávovarů. Někdy ji také můžete najít i na menším pákovém, automatickém nebo i kapslovém kávovaru.

Pokud na kávovaru není parní tryska, na šlehání mléka se dá použít napěňovač mléka. Ten je ale na přípravu latte art naprosto nevhodný.

2. Mléko

Vychlazené plnotučné mléko (obsah tuku 3,5%) je potřeba našlehat opravdu dobře, aby se vytvořila jemná a krémovitá mikropěna (microfoam) bez bublinek. Pokud mléko není správně našlehané, obrázek se prostě nepovede.

3. Konvička

Konvička přímo ovlivňuje kvalitu mikropěny. Pro optimální parametry mikropěny by měla být z nerezu a při šlehání studená. Ideální volbou by mohla být třeba konvička Lattiera Rhinowares Classic.

Konvičku před šleháním plňte vždy pouze do poloviny, dobře si tedy rozmyslete její velikost, ať kvůli jednomu šálku nemusíte vylévat zbylé mléko. Velice důležitý je i způsob nalévání mléka z konvičky.

4. Správná příprava espressa

Perfektně připravené espresso, s dokonalou cremou na povrchu. Někdy baristé používají dvojité espresso, aby dosáhli zvýraznění obrázku.

5. Šálek

Vhodný šálek, do kterého se latte art připravuje je také klíčový – jeho velikost a tvar. Do širokého šálku můžete snadněji vytvářet obrázky (motivy lze kombinovat a do jednoho šálku umístit motivů více).

6. Trpělivost

A to opravdu ve vrchovaté míře! Než se dostanete k ideálnímu tvaru (a ze srdíčka nebude brambora), uplyne Vaším dřezem opravdu hodně kávy a našlehaného mléka.

Techniky latte art

Latte art bychom mohli rozdělit na free pour – techniku, při které se pouze lije, nepoužívá se žádný nástroj, jen konvička a espresso. Touto technikou vznikají asi nejznámější obrazce, srdce a rosetta (kapradina). Srdce je asi nejjednodušší tvar a typický pro macchiato, rosettu zase většinou vidíte na caffe latte.

Naproti tomu technika etching dovoluje používání dřívka nebo špejle pro úpravu obrázku.

Samotný motiv je velice prchlivý – kávu je nutné servírovat prakticky ihned. Obrázek se totiž v kávě rychle mění a ztrácí ostré hrany, ovšem jelikož mléko prostupuje celou kávou, motiv vydrží při pití až do dna.

Jaké motivy na latté art?

Kreslí se nejrůznější obrazce – od květin, přes srdíčka, medvídky až po složitější abstraktní motivy, při kterých se dokonce kreslí polevou. Každý rok se v latté artu konají soutěže, na kterých je opravdu na co se koukat. Videa s těmi základními motivy níže Vám mohou pomoci při vlastní tvorbě.

Video návody na latte art

Srdíčko (Heart)

Na vytvoření srdíčka potřebujete nalévat mikropěnu trochu rychleji a do šálku, který se nehýbe. Šálek držte nakloněný a z výšky 5 cm přímo doprostřed lijte mléčnou pěnu. Jakmile je hladina v šálku zhruba 1 cm pod okrajem, konvičku přibližte blíže k šálku, který navíc nakloníte a přidáte najednou více pěny.

Rozetka/Kapradina (Rosetta)

Rozetku neboli kapradinu vytvoříte tak, že budete držet šálke s kávou rovně nebo mírně nahnutě k jedné straně. Zatímco přiléváte mlého, na opačné straně se začně díky náklonu vytvářez obrazec. Mikropěnu pak z konvičky přiléváte tak, že s ní pohybujete ze strany na stranu. V poslední části mlékem přetnete vzniklý obrazec, což vám jej přepůlí a dotvoří stonek kapradiny.

Tulipán (Tulip)

Kytička (Flower)

Kde je latte art k vidění?

Rozhodně ne v každé kavárně! V našich kavárnách s latté artem baristé stále ještě koketují. Někdy dostanete kávu s motivem srdíčka, ale tím to většinou končí. Na latte art se vyplatí chodit do prověřených kaváren (za konkrétními baristy) a sledovat internet.

V poslední době je také celá řada baristických kurzů, v rámci kterých se umění latte artu můžete naučit, a to od správné techniky šlehání mléka, přes správné nalévání, až po konkrétní postupy pro tvorbu jednotlivých obrázků.