Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Automatický kávovar Krups

Kávovary Krups: pro a proti, které musíte vědět než jej koupíte


Ať už jste kávový nadšenec, profesionál nebo zrovna vybíráte nový kávovar domů či do kanceláře, pravděpodobně už jste na kávovary Krups narazili.

Možná vás překvapí, že původní produkty této německé značky toho s kávou moc společného neměly. K výrobě automatických a profesionálních kávovarů a kávových mlýnků se společnost Krups dostala až mnohem později. 

A pokud vás historie kávovarů Krups nezajímá, přeskočte směle přímo na seznam pro a proti v tomto článku níže.

Od vah přes domácí spotřebiče až ke kávovarům

Společnost Krups, pojmenovaná po svém zakladateli Robertu Krupsovi, vznikla v  roce 1846 v německém Waldu. Vyráběla vysoce přesné váhy a této výroby se držela následujících 110 let.

Od roku 1951 se výroba začala postupně přesouvat k zákaznicky lukrativnějším výrobkům – domácím spotřebičům.

V roce 1956 představila společnost úplně první mlýnek na kávu KRUPS, který se záhy stal velkým hitem. Ani jejich slavný mixér 3Mix z roku 1959 nesměl chybět v žádné německé domácnosti té doby. Od něj byl už jen krůček k prvnímu elektrickému kávovaru ONKO, který byl od svého uvedení na trh v roce 1961 pod katalogovým názvem F468 dostupný až do roku 2014.

„Mým velkým přáním je dosáhnout u svých výrobků nejvyšší míry technické dokonalosti.“

Robert Krups

Kávový „zlatý věk“ společnosti nastal mezi lety 1980-1990, kdy se výrazně rozrostla a kávovary Krups v Německu tvořily okolo 40 % celkového obratu společnosti.

V roce 1991 spojila síly se společností Nestlé a vznikl velmi oblíbený kávovar Nespresso. Ke konci 90. let se ale dostala společnost do finančních problémů a musela uzavřít továrnu v Irsku. Záhy vyhlásila bankrot a důsledkem toho se roce 1999 stala součástí francouzské Groupe SEB, která se rozhodla z kávovarů Krups udělat prémiovou značku s nadčasovými designy.

V roce 2006 opět spojili síly se společností Nestlé a představili světu novinku – kávovar Nescafé Dolce Gusto. I ten se stal velmi brzy oblíbeným domácím pomocníkem při přípravě milované kávy. 

Co pod značkou Krups najdete dnes?

Značka Krups je i nadále částečně věrná svým kořenům a v současnosti najdeme v jejich celosvětovém sortimentu domácí spotřebiče jako jsou toustovače, vaflovače, ruční mixéry nebo rychlovarné konvice.

Z kávovarů jsou to pak automatické a pákové kávovary, překapávače a mlýnky na kávu, a také již zmiňované kapslové kávovary Nescafé Dolce Gusto a Nespresso.

K automatickým kávovarům si můžete navíc dokoupit i originální pěnič mléka, kterým přípravu domácí kávy posunete zase o kousek dál. 

Kávovary Krups: pro a proti, které musíte vědět než jej koupíte
Kávové kapsle pro Nescafé

Asi vás nepřekvapí, že sortiment se liší v rámci českého a zahraničního trhu. V České republice jsou k dostání pouze kávovary, mlýnky a příslušenství.

Pro a proti

Kávovary Krups patří mezi kvalitní produkty domů i do kanceláří a svého favorita si mezi nimi vybere určitě každý. Kapslové kávovary jsou z hlediska pořizovací ceny dostupnější, přesto ale musíte počítat s dodatečnými výdaji za nákup kapslí. Vyplatí se např. menším domácnostem nebo při příležitostném pití kávy.

V případě, že pořizujete kávovar do kanceláře, kde se denně vypije velké množství kávy, pravděpodobně radši zainvestujete do automatického kávovaru se zásobníkem na kávová zrna. Cenové rozpětí jednotlivých typů je opravdu rozmanité – můžete je standardně pořídit od cca 7 000,- Kč až po 25 000,- Kč, v závislosti na tom, co konkrétně od kávovaru očekáváte. 

Všechny kávovary Krups nabízejí kompaktní rozměry zabalené do stylového designu. I přes malé rozměry se pyšní nádobou na vodu s velkým objemem a možností připravit dva šálky současně. To oceníte hlavně v případě větších návštěv nebo při časté přípravě kávy. Uživatelé si také pochvalují i rychlost přípravy a přehledný displej. 

Ačkoli vám kávovar díky kompaktním rozměrům nezabere příliš mnoho místa, nese to s sebou i nevýhody. Jednou z nich je např. menší objem odpadního zásobníku na kávu i vodu (výrobce uvádí 9 šálků), kvůli čemuž musíte častěji nádobky vyprazdňovat a dávat si pozor, aby vám odpadní voda nepřetekla.

Další nevýhodou, která může být pro některé uživatele zásadní, je fakt, že pod trysku kávovaru se nevejdou vyšší sklenice (např. na latté). S přípravou latté a cappuccina souvisí i častější problémy s netěsnící nebo vypadávající tryskou na mléko, která je doručována společně s kávovarem. Tento problém ale lze vyřešit dokoupením jiné trysky z nabídky příslušenství. 

Automatické kávovary Krups mají vestavěný mlýnek, který umožní až 3 stupně hrubosti mletí. Jestliže už ale máte mlýnek doma a jste zvyklí na jiné stupně hrubosti, pravděpodobně budete zklamaní. Žádný z automatických kávovarů Krups nedokáže zpracovat již namletou kávu

Jednou z důležitých věcí, která se velmi často objevuje v uživatelských recenzích, a kterou byste před pořízením měli zvážit, je vyšší hlučnost oproti jiným značkám. 

Kávovary Krups mají vlastní automatické čištění a odvápňování, díky čemuž se dobře udržují. Pokud byste ale chtěli kávovar vyčistit opravdu důkladně, měli byste vědět, že z kávovaru nejde vyndat a manuálně vypláchnout spařovací jednotka. Lze ale dokoupit různé čisticí sady, které vám pomůžou udržovat kávovar v dobrém stavu. Při správné údržbě vám kávovar Krups vydrží až 10 let

Co by se vám mohlo líbitCo by vám nemuselo vyhovovat
moderní a stylový designvyšší hlučnost
jednoduché ovládánínáročnější manipulace s pěničem mléka
rychlost přípravy kávy včetně nahřátí vodyparní tryska není dostatečně flexibilní (lze vyklopit jen do malého úhlu)
velký objem nádoby na vodu (1,7-2,3 l dle typu)malý objem odpadního zásobníku na kávu i na vodu
nastavitelná síla kávytryska na mléko, která je součástí balení, často špatně těsní a musí se dokoupit nová
3 stupně hrubosti mletí kávynelze použít již namletou kávu
automatické čištění a odvápňováníspařovací jednotku kávovaru v případě potřeby nelze vyndat a manuálně vyčistit 
kompaktní rozměrynelze použít větší hrnky a vyšší sklenice na kávu (nedostatek prostoru pod tryskami)
možnost současně připravit dvě kávyněkteré modely nemají funkci samostatné horké vody (např. na čaj)
přehledný displej
kompatibilita s kapslemi Nespresso a Nescafé Dolce Gusto

U značky Krups můžete zakoupit kromě kávovaru i příslušenství. U elektrického mlýnku na kávu lze nastavit až 17 stupňů hrubosti mletí. To poskytuje obrovskou variabilitu v přípravě kávy různými metodami (např. chemex, french press, V60 atd.).

Různé typy hrubosti mletí
Různé typy hrubosti mletí

Navíc si můžete zvolit i množství šálků, které chcete z kávy připravit. Vyhnete se tak tomu, že umelete příliš mnoho. Mlecí kámen i nádobu na namletou kávu lze pohodlně vyjmout a vyčistit.

Pokud si pořídíte automatický pěnič mléka, počítejte s kvalitním materiálem s nepřilnavým povrchem, který usnadní každodenní čištění. Na jedno zmáčknutí si vykouzlíte bohatou mléčnou pěnu a nádobu pak snadno vymyjete.

Zajímavosti na závěr

Jste-li filmoví fanoušci, určitě vás zaujme, že mlýnek na kávu 223 Coffina Super se objevil ve filmu Vetřelec z roku 1979 jako součást výbavy lodi Nostromo. Mlýnek také „účinkoval“ ve filmu Zpátky do budoucnosti, kde pod názvem Mr. Fusion ztvárnil zdroj (přeměnou odpadků na energii) pro ikonický automobil DeLorean. 

Obecně se dá říct, že s výrobky značky Krups nesáhnete vedle, protože prakticky všechny kávovary si drží vysoké skóre spokojenosti na základě uživatelských recenzí. Zmiňované nevýhody jsou spíše otázkou osobních preferencí s ohledem na důvody, proč a kam kávovar pořizujete.