Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Kdy pít kávu? Ráno to rozhodně není

Kdy pít kávu? Ráno to rozhodně není


Vypnout budík, cestou do koupelny zapnout kávovar a poté usednout s šálkem voňavé kávy ke snídani. Poznáváte se v tomhle ranním scénáři? Pak patříte ke spoustě lidí, kteří chybně popíjejí kávu hned po probuzení. Kdy pít kávu? Kdy nastává ta ideální doba na první nebo poslední dávku kofeinu?

Kdy pít kávu? Ráno to rozhodně není

Zřejmě existují lidé, kteří kávu nemají rádi. Ale k těm my rozhodně nepatříme. Řadíme se spíš do skupiny těch, kteří by bez ní pravděpodobně ani nedokázali vyjít z domu, natož do práce.

Pro spoustu lidí představuje káva v mnoha variantách věrného společníka, který jim zvyšuje produktivitu během každodenního stresu. Češi nejčastěji pijí dvě tři kávy denně. Ne vždy ji však konzumují ve vhodnou denní dobu.

Bez ranní kávy ani ránu? Docela zbytečné

Mnozí požadují od kávy jediné: dobít energii. Ideálně okamžitě. Dost možná právě z tohoto důvodu se u kávovarů v kancelářských kuchyňkách tvoří fronty nejčastěji hned po příchodu do práce. Teprve s hrnkem usedají pracovníci k počítači, aby se pustili do nálože denních úkolů.

Někteří s kávou začínají ještě dříve a vysloveně ji „snídají“ ve formě bulletproof coffee. Kávu si doplňují MCT olejem a máslem.

Tip: Pro ty, kteří to s nakopnutím myslí opravdu vážně, je tu nejsilnější káva na světěBlack Insomnia s dvojnásobným množstvím kofeinu v šálku.

V roce 2013 však Steven Miller publikoval svou tezi, že na pití kávy existuje ideální čas. Tehdejší doktorand z postgraduálního studia na Geiesel School of Medicine v Dartmouthu tvrdil, že příjem kofeinu zásadně ovlivňuje hladina kortizolu v těle.

Kortizol se mimo jiné podílí také na schopnosti soustředit se. Tudíž je docela logické, že kávu bychom měli pít hlavně v době, kdy je hladina tohoto hormonu v těle nízká.

Ve chvíli, kdy je koncentrace tohoto stresového hormonu v těle vysoká, můžete si cestu ke kávovaru klidně ušetřit. Budete totiž dostatečně vzhůru a soustředění i bez kávy.

Podle britského výzkumného týmu z univerzity v Sheffieldu je hladina kortizolu u člověka vysoká hlavně ve třech denních časech, a to

  1. Ráno mezi 8:00 a 9:00
  2. V poledne mezi 12:00 a 13:00
  3. Večer v době mezi 17:30 až 18:30

Takže pokud pijete kávu hlavně kvůli tomu, abyste zvýšili svou energii, dle této teze nedává smysl připravovat si ji před devátou ranní. V této době jste totiž díky kortizolu od přírody dostatečně bdělí.

Kdy pít kávu pro povzbuzení? Naslouchejte svému tělu

Přesto se většina lidí cítí po ránu absolutně bez síly. Málokdo je od přírody ranní ptáče, a tak není divu, že jeho první kroky míří právě ke kávovaru.

Rytmus spánku a bdění se řídí vnitřními hodinami. Jenže ty jsou u každého člověka seštelovány individuálně. Proto je tak obtížné stanovit jednotný čas, kdy kávu ideálně vypít.

Abyste našli nejlepší dobu, kdy své tělo kávou povzbudit, naslouchejte mu. Přesto ale není úplně pravděpodobné, že byste našli konkrétní správný okamžik.

Lidé na kofein reagují velmi individuálně. To také vysvětluje to, proč si někteří vystačí s jedním šálkem denně a jiní se necítí uspokojení ani po sedmé kávě. Zpravidla to trvá 1545 minut, než tělo pocítí účinek kofeinu.

Každopádně pokud budeme předpokládat, že člověk vstává zhruba v šest hodin ráno, pak by si měl kávu pro zvýšení energie vychutnat mezi 9:3011:30. Poobědní káva pak přichází ideálně v čase mezi 13:3017. hodinou. V tento čas je totiž hladina kortizolu nejnižší.

Večerní káva neprospívá nikomu

Kofeinu byste se neměli vyhýbat jen bezprostředně po vstávání, ale také před spaním. Tato látka totiž zůstává a působí v těle až šest hodin poté, co si na kávě pochutnáte.

Pokud například vypijete kávu s 100 mg kofeinu v 10:00 dopoledne, budete mít ještě ve 22:00 večer v těle asi 25 mg aktivního kofeinu.

A pokud ji vypijete méně než šest hodin před spaním, můžete ztratit klidně i hodinu drahocenného spánku. Ideální čas na poslední šálek se proto odvíjí podle toho, kdy se chystáte do postele.

Jestliže i k večeru cítíte, že potřebujete povzbudit, raději než po kávě sáhněte tentokrát po zeleném čaji. Ten vám také dodá energii, avšak obsahuje o dost méně kofeinu než milovaná káva.

Pokud pro vás ale večerní káva představuje rituál, bez kterého nemůžete být, můžete vyzkoušet bezkofeinovou kávu.

Ta, kromě toho, že neobsahuje téměř žádný kofein, je své kofeinové sestře chuťově velice blízko.