Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Bulletproof coffee

Znáte bulletproof coffee? Vyzkoušejte nápoj z kávy a tuků


Název bulletproof coffee by se do češtiny dal přeložit jako neprůstřelná káva. Někdy se můžeme setkat i s označením butter coffee (máslová káva) nebo keto coffee. Vždy ale půjde o vysoce kalorický nápoj, který zařazuje mnoho lidí po celém světě do svého jídelníčku jako tekutou snídani.

Od sportovců přes vyčerpané rodiče, až po aktivní byznysmeny – všichni si místo některého z chodů (nebo například při přerušovaném půstu) dopřávají tenhle kofeinový energiťák.

Z čeho se bulletproof coffee skládá a jak si ho správně připravit?

Experiment proměnil himalájský nápoj v celosvětový hit

Nápoj bulletproof coffee zpopularizoval americký biohacker Dave Aspery. Tomu údajně během jedné z jeho cest po Himálaji nabídli místní obyvatelé nápoj z jačího másla. Pozitivní účinky této směsi na něj zapůsobily natolik, že se po návratu ze svých cest rozhodl nápoj znovu vyrobit.

Po nějaké době experimentování přišel na to, že nápoj je nejúčinnější, pokud se vyšlehá do pěny kvalitní káva s přepuštěným máslem a MCT olejem.

Bulletproof coffee
Bulletproof coffee si připravíte z kvalitní kávy, másla a MCT oleje

Bulletproof coffee se tedy skládá z kávy a tuků. Důkladným našleháním směsi lze dosáhnout chuti podobné krémovému latté.

Výhody a účinky bulletproof coffee

Nejdůležitější složkou tohoto nápoje je MCT olej. Jedná se o formu tuku z triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (odtud MCT = medium chain triglycerides). Získává se z vysoce hodnotného kokosového oleje a tělu dodává okamžitou energii.

Takzvaná neprůstřelná káva vás tedy potěší hned dvojím účinkem: Jednak zlepší vaši pozornost a výkonnost, a navíc vám dodá kvalitní energii.

Kromě toho vás díky energetické hodnotě zasytí. Toho využívají zejména zastánci keto diety. Někteří dokonce považují tuto kávu za urychlovač ketózy.

Milovníci bulletproof coffee ji pijí většinou ráno, kdy jí nahrazují sacharidy, případně celou snídani. Jiní ji zase popíjejí během přerušovaného půstu, aby tělu dodali energii. Klasická porce 250 ml nápoje obsahuje asi 235 kcal.

Recept na bulletproof coffee

Příprava této kávy je velice jednoduchá, vystačíte si s kávovarem a mixérem. Měli byste však důsledně dbát na původ a kvalitu surovin, které k přípravě použijete.

Ideální je výběrová káva, přepuštěné máslo (tzv. Ghí) a přírodní MCT olej v biokvalitě.

Suroviny pro přípravu bulettproof coffee
Pro přípravu bulletproof coffee budete potřebovat přepuštěné máslo a MCT olej

Postup:

  1. Nejprve si připravte 250 ml kvalitní kávy, využít můžete například french press nebo jiný typ přípravy.
  2. Kávu nalijte do mixéru, přidejte 2 lžíce kvalitního přepuštěného másla (kvalitní české Ghí je možné koupit například na Alza.cz). Pokud patříte k vyznavačům veganství, jednoduše vyměňte klasické máslo za mandlové.
  3. Přidejte 2 lžíce MCT oleje v biokvalitě (např. 0,5 l láhev BIO MCT oleje k dispozici na Brainmarket).
  4. Všechny ingredience mixujte po dobu zhruba 20 sekund, dokud nezískají krémovou konzistenci.
  5. Vychutnejte si bulletproof a užijte si jeho účinky.
Bulletproof coffee může připomínat caffè latte
Bulletproof coffee může svojí konzistencí připomínat caffè latte

Těmto chybám se při přípravě vyhněte

Typickou chybou, kterou můžete při přípravě bulletproof udělat, je, že vyměníte MCT olej za klasický kokosový olej. Ten sice obsahuje také spoustu mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, ale většinu z nich tvoří kyselina laurová. Kdežto ve vysoce kvalitním MCT oleji se nachází pouze kyseliny kaprylová a kaprinová, obě v těle metabolizují rychleji.

Druhou chybou je podcenění mixéru, nebo dokonce jeho vynechání. Ten má důležitější význam, než by se na první pohled mohlo zdát. Nejenže díky němu vytvoříte krémovou konzistenci, ale šleháním vznikají také malé micely, které zvyšují vstřebávání antioxidantů v těle.

Pokud si běžnou kávu sladíte, v této se cukru raději vyhněte. Ten totiž vyvolává v těle uvolňování inzulínu, čímž blokuje ketogenní účinek nápoje. V případě nutnosti použijte malé množství erythritolu (přírodního cukru), který neobsahuje žádné kalorie.

Tip: Přírodní cukr erythritol má sladivost 70%, což je více, než u uměných sladidel. Nezpůsobuje zubní kaz, nepůsobí projímavě, a neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Jeho glykemický index je totiž 0.

A samozřejmě – použijte pro přípravu jen opravdu kvalitní a správně připravenou kávu. Mohlo by se zdát, že olej a máslo klasickou chuť kávy zničí a není tedy důvod se honit za kvalitou. Rozhodně to tak není. Pokud plánujete pít bulletproof coffee denně, nespokojte se s podřadnou kávou a vsaďte na prověřenou kvalitu. Za nějakou dobu budete schopni chuť kávy jednoznačně identifikovat a ocenit.

Tip: Bulletproof coffee si můžete připravit i s černým čajem. A když přidáte ještě skořici nebo neslazené kakao, rozhodně tím nic nezkazíte.