Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Obsah kofeinu v kávě. Která příprava ho obsahuje nejvíce?

Obsah kofeinu v kávě. Která příprava ho obsahuje nejvíce?


Představte si, že máte před sebou ještě několik hodin, kdy se potřebujete soustředit. Vaše tělo už ale pouhou vůlí přesvědčit nejde, oči těžknou a brada klesá. V těchto chvílích se můžete obrátit na nejrozšířenější stimulant na světě. Kofein, který tělo dovede ošálit.

Najdete jej v kávě. Jasně, to není nic nového. Není ale káva jako káva. Na čem závisí, jaký obsah kofeinu v kávě dostanete?

Obsah kofeinu v kávě

Obsah kofeinu v kávě ovlivňují 4 věci – druh kávy, způsob pražení, typ přípravy a samozřejmě množství, které vypijete.

Pojďme se na to podívat detailněji. Začněme orientačním množstvím kofeinu v jednotlivých kávových nápojích. Tabulka níže zohledňuje množství, v jakém se konkrétní typ nápoje běžně konzumuje. Pro lepší představu proto také přepočítáváme množství kofeinu vždy na 100 ml (poslední sloupec).

Druh kávy

Prvním faktorem ovlivňujícím množství kofeinu je druh kávy. Vy určitě znáte alespoň dva – arabiku (kávovník arabský) a robustu (kávovník statný). Druhů je ale mnohem více. My vám však popíšeme tyto dva, jejichž zrnka rozeznáte pouhým okem.

Obsah kofeinu v kávě ovlivňuje i její druh
Zrnka Arabiky (vlevo) jsou spíše oválná, zrnka Robusty jsou kulatější.

Arabika oproti robustě obsahuje v závislosti na druhu 2–3× méně kofeinu. Pokud tedy stojíte o opravdu silnou kávu, zvolit robustu je určitě dobrý start.

Pokud chcete jít v honbě za kofeinem ještě dál, můžete si koupit Black Insomnii, která se pyšní titulem nejsilnější kávy na světě. Má 2× více kofeinu než klasický shot běžného espressa z arabiky. Pokud k tomu dodržíte ještě 7 tipů, jak si připravit co možná nejsilnější kávu, výsledek je zaručen a den se vám protáhne o hezkých pár hodin.

Způsob pražení

Možná jste slyšeli rozšířený mýtus, který říká, že káva pražená na tmavší pražení obsahuje více kofeinu než světle pražená káva. Není tomu tak, ačkoliv má tento mýtus logické kořeny.

Kromě barvy se totiž zrnka kávy téměř nemění. Světlé i tmavé pražení mají za výsledek zrnko kávy se zhruba stejným obsahem kofeinu. Způsob pražení, respektive jeho délka, obsah kofeinu ovlivňuje opravdu jen nepatrně.

Obsah kofeinu v kávě. Která příprava ho obsahuje nejvíce?
Pražení kávy ovlivňuje množství kofeinu jen málo

Můžeme tedy říci, že kofeinu mají zrna po obou způsobech pražení stejně? Ano i ne.

Situace se totiž malinko komplikuje v momentě, kdy se začneme pídit po množství kofeinu v určitém množství kávových zrnek. Pro měření totiž můžeme zvolit dva způsoby, na odměrky a podle váhy.

Čím déle kávová zrna budeme pražit, tím budou lehčí, ale na druhou stranu se (podobně jako při pražení pop-cornu), zvětší objemově. Co to znamená? Pokud bychom zvolili první způsob, měření odměrkou, světle pražená káva by obsahovala více kofeinu – do odměrky se vejde více zrnek, protože jsou menší.

Nicméně, pokud budeme měřit podle váhy, naopak tmavší pražení nabídne trochu více kofeinu ve výsledném šálku – tmavě pražená zrna jsou lehčí, bude jich tam více.

Obsah kofeinu v kávě. Která příprava ho obsahuje nejvíce?
Vážení kávových zrnek

Typ přípravy

Pro přípravu kávy můžeme zvolit celou řadu metod. Každá z nich je specifická a ovlivňuje to, kolik kofeinu nám nakonec ve výsledném šálku skončí.

Jak je vidět v tabulce v úvodu, jiné množství kofeinu dostaneme z šálku espressa, jiné nám dodá filtrovaná káva. Pod označením „filtrovaná káva“ rozumíme třeba přípravu kávy pomocí moka konvičky, V60, french pressu a dalších alternativních metod.

Klíčovým prvkem v rámci přípravy je i správné namletí kávy. Když ji totiž namelete špatně, nevyužijete plně kofeinový potenciál. Vždy si tedy pohlídejte správnou hrubost mletí kávy podle způsobu přípravy. Pomoci by vám v tom mohl obrázek níže.

Obsah kofeinu v kávě. Která příprava ho obsahuje nejvíce?

Množství

Opět se podívejte na úvodní tabulku. Na první pohled to vypadá, že filtrovaná káva co do množství kofeinu jednoznačně vede. Vždyť má téměř 3× více kofeinu v šálku než espresso, že?

Tabulka ale přepočítává kofein na množství, ve kterém se nápoj běžně servíruje. Mnohem koncentrovanější espresso má tak kofeinu jednoznačně více.

Jen pro porovnání se podívejme na to, kolik kofeinu bychom dostali z espressa, které bychom si udělali v množství běžném pro filtrovanou kávu (zhruba 5 šálků espressa).

PřípravaMnožství (v ml)Kofein v šálku
Filtrovaná káva236210 mg
Espresso236413 mg

Takovéto množství kofeinu není pro člověka zdravé. Vědci se shodují, že denní limit kofeinu pro zdravého člověka je 400 mg. Pokud tento limit přesáhnete, riskujete bolest hlavy, podrážděnost a nervozitu.

Pokud vypijete cca 4 šálky espressa denně a v limitu jste se našli, vězte, že kofein najdeme i v dalších nápojích a potravinách, které vás už možná za limit posouvají. Jedná se o zelený a černý čaj (a všechny jeho varianty, např. masala), kolové a energetické nápoje. Trochu překvapivě najdeme kofein i v čokoládě.

Nemusíte ale zoufat. Řešení přemíry kofeinu naleznete v bezkofeinové kávě. Ta obsahuje téměř nulové množství kofeinu, ale přitom výborně chutná. Mnozí ji od klasické kofeinové kávy ani nerozpoznají.

Pokud bezkofeinová káva nepřipadá v úvahu, můžete zkusit ristretto („menší espresso“, někdy také nesprávně označováno jako piccolo). Jeho extrakce trvá cca 15 vteřin s tím, že kofein se do šálku dostává až od 11. vteřiny. Šálek tedy bude mít jen naprosté minimum kofeinu.