Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Zrnková káva a mletá káva

Zrnková káva: 4 tipy pro její správný výběr


Představte si, že stojíte před regálem plným voňavých balíčků a přemýšlíte, jaká zrnková káva se s vámi vrátí domů. Následující 4 tipy vám pomohou se při výběru zorientovat a na první pokus koupit přesně tu, která je pro vás ideální.

1. Vybírejte kvalitní zrnkovou kávu

Zní to banálně, ale výběr kvalitní zrnkové kávy je prvním a nejdůležitějším krokem na cestě za výborným šálkem.

Pokud to s kávou myslíte vážně, vyhněte se tzv. komoditní kávě. To je ta, kterou najdete v regálu nejbližšího supermarketu. Její protipól pak představuje tzv. výběrová káva.

Proč je ta výběrová zrnková káva kvalitnější? Sehrává zde roli celá řada faktorů.

Jedním z nich je určitě způsob, jakým se kávové třešně sbírají. Komoditní káva se sbírá v drtivé většině za použití strojů. Ty při sběru ignorují kvalitu sbíraných plodů. To znamená, že sbírají i nezralé a nebo nahnilé kávové třešně.

Zrnková káva: 4 tipy pro její správný výběr
Strojový sběr kávy

To se projeví při pražení, protože nezralé třešně nemají tolik cukru, který by zkaramelizoval. Jeho nedostatek negativně ovlivní velikosti zrnek, barvu, chuť a také vůni.

Nahnilá zrnka pak mohou obsahovat toxické plísně, které sice upražením svoji toxicitu ztrácí, nicméně jejich výskyt negativně ovlivňuje chuť.

Další nevýhodou strojového sběru je, že výsledný sběr může obsahovat větvičky a kamínky, které mohou při mletí poškodit mlecí kameny mlýnku. A to rozhodně nechcete, pokud máte kvalitní mlýnek, jehož oprava může stát tisíce.

Komoditní kávu můžete také spolehlivě poznat podle toho, že je přepražená (hořká a jakoby zuhelnatělá). Tmavé pražení totiž maskuje nerovnosti a nedokonalosti chuti. Přepálená káva vytvoří jednotný „spálený“ profil, který zneutralizuje všechny zajímavé chutě a vůně. Vizuálně je pak takováto zrnková káva velice tmavá, leská a mastná.

U výběrové kávy je vše jinak. Pěstuje se na plantážích, kde je keřům kávovníku dopřána patřičná péče a při sběru se dbá na kvalitu, nikoliv kvantitu.

Sbírají se pouze zralé a kvalitní kávové třešně druhu arabika, a to výhradně ručně. Sběrači tedy při sběru plody vybírají, odtud tedy označení výběrová káva.

Sběračka na kávové plantáži
Ruční sběr kávových třešní

2. Vybírejte čerstvou zrnkovou kávu

Proč by měla být zrnková (a ne ta mletá) káva vaší první volbou? Zjednodušeně řečeno, káva chutná a voní díky olejům a cukrům, které se v zrnkách nacházejí. Tyto látky se při pražení uvolňují a k naší smůle se velice rychle začnou na vzduchu rozpadat.

O co nám tedy jde? Je to jednoduché – připravit kávu v době, kdy oleje v kávě ještě jsou a neurychlovat jejich rozpad mletím. Melte ji tedy až těsně před přípravou.

Zrnková káva: 4 tipy pro její správný výběr
Kupujte pouze zrnkovou kávu. Po umletí totiž okamžitě degraduje chuť

To ale není vše. To, že je káva zrnková vám její čerstvost nezaručí. A tu chcete vždy, protože jen z kávy, která byla upražena maximálně 15 dní zpět dostanete ideální šálek. V tom pomůže datum pražení na etiketě. To najdete na každém balení zrnkové kávy z pražírny, kde se praží výběrová káva.

Pokud objednáváte kávu online a datum pražení u ní není uvedeno, nemějte strach. Prodejci výběrové kávy vědí, kdy je jejich káva nejlepší. Tomu pak přizpůsobí její odeslání, a to tak, aby u vás doma byla vždy v ideální formě.

Na obalech komoditní kávy byste údaj o pražení hledali marně. Tyto kávy nabízejí pouze informaci o expiraci a ta je vám při honbě za čerstvou kávou celkem k ničemu. U kávy, která v regálu prodejny odpočívala více než rok většina chutí již dávno vzala za své.

To bohužel platí i pro výběrovou kávu. Čas je v tomto případě stejně neúprosný. Sebelepší výběrová káva po delší době prostě dobrá nebude.

Obecně platí, že zelená káva, před pražením vydrží měsíce. Káva, která již prošla pražením týdny a již pomletá hodiny.

Některé zdroje také hovoří o Pravidlu 15 (Rule of Fifteens). To říká, že káva před pražením vydrží 15 měsíců, po pražení 15 dní, po namletí 15 minut a po přípravě jako espresso 15 vteřin. Možná to není úplně přesné, ale dobře se to pamatuje.

StavJak dlouho vydrží?
Zelená zrnková káva15 měsíců
Upražená zrnková káva15 dní
Namletá káva15 minut
Připravená káva (espresso)15 sekund

Samozřejmě, že vše závisí také na samotném skladování kávy. Pokud umístíme kávu do vlhkého prostředí a umožníme přístup vzduchu a slunečního svitu, je celkem jedno, že je čerstvá. Chuť jsme zničili, káva zvětrala.

Balení zrnkové kávy by navíc mělo být vybaveno jednostranně propustným ventilem. Ten umožňuje, aby se mohly plyny, uvolňující se z kávy po pražení, dostat ven. Žádný vzduch ale nepropustí dovnitř. V takovémto balení může káva přežít čerstvá i několik měsíců.

3. Na balení hledejte úplné informace o kávě

V pražírnách a jejich e-shopech můžete většinou najít u výběrové kávy velice podrobné informace, které při výběru napoví.

Hezkým příkladem může být zrnková káva od Lázeňské kávy. V pravé části obrázku vidíte detaily s informací o minimální trvanlivosti a datu pražení.

Na balení rovněž nechybí země původu, oblast pěstování (včetně nadmořské výšky), druh, chuťový profil a zpracování. Jako poslední je na balení uvedený údaj jenž nám radí s typem přípravy, pro který je daná zrnková káva nejvhodnější.

Zrnková káva: 4 tipy pro její správný výběr

Ještě dál šli brněnští MOTMOT, kteří na balení svých káv umísťují QR kód, který vás navede na webovou stránku s detailním příběhem kávy, kterou jste si zakoupili.

Zrnková káva: 4 tipy pro její správný výběr

4. Vybírejte zrnkovou kávu podle předchozí zkušenosti

To je sice dobrá rada. Jak ale zkušenosti získat?

Ve fázi hledání se rozhodně vyplatí zkoušet různé pražírny. Některé z nich nabízejí degustační balíčky (například tento, od Čerstvé kávy), ve kterých pražírna obsáhne své chuťové portfolio a tím vám zjednoduší výběr.

Jako zajímavé se jeví i předplatné kávy, o kterém jsme psali dříve. Po předplacení vám pražírna bude ve stanoveném intervalu zasílat nejrůznější druhy kávy. Snáze si tak najdete chuťový směr, který budete dále následovat.

Další možností je zeptat se přátel, z jaké pražírny odebírají zrnkovou kávu oni. Nechte si ji naservírovat a když vám bude chutnat, máte jasno. Podobně tak v kavárně, kde vás káva chutná. Stačí se zeptat nebo podívat do nabídky. Většinou tam kávu, ze které vám šálek připravili, najdete.

Máte v rodině více favoritů a nemůžete se domluvit? Zorganizujte si domácí cupping (degustování kávy) a zjistěte vítěze.