Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Sklenice vody ke kávě

Voda ke kávě? Jaká a proč?


Voda hraje v kávovém rituálu velmi podstatnou úlohu. Nejen, že ovlivňuje téměř každou fázi jejího pěstování a zpracování, je také zásadní, zda-li k přípravě šálku použijeme filtrovanou či balenou vodu nebo se spokojíme s chlorovanou, která s výslednou chutí pořádně zacloumá. V tomto článku se ale zaměříme především na fakt, že každou servírovanou kávu by měla doprovázet i sklenka vody. Víte proč?

Doplnění tekutin

Jedním z hlavních důvodů je doplňování tekutin. Káva má totiž lehce diuretické účinky – odvodňuje tělo a zbavuje jej tak i potřebných minerálů jako je vápník nebo hořčík. Tekutiny bychom podle odborníků měli do těla doplňovat alespoň v poměru množství vypité kávy ku množství minerálky. Tento zvyk je třeba dodržovat především se stoupajícím počtem šálků. Naopak u kávy, kde většinu šálku tvoří mléko, jako je tomu například u Latte macchiata, stačí vypít pouze množství espressa do mléka nalitého. Na doplnění tekutin stačí i obyčejná voda z kohoutku. Které restaurace ji ke kávě nabídnou? Dozvíte se na www.kohoutkova.cz.

Voda je nezbytnou součástí každého kávového rituálu
Voda je nezbytnou součástí každého kávového rituálu

Osvěžení chuťových pohárků

Druhým důvodem, proč je pro každého kávového gurmána voda nezbytností, je propláchnutí chuťových pohárků. Káva je často součástí poobědového relaxu. Abychom její chuť mohli stoprocentně vnímat, je třeba zbavit ústa chuti svíčkové nebo borůvkových knedlíků.

Kvalita vody ovlivňuje chuť

Není to vlastně vůbec překvapující, voda výrazně ovlivňuje chuť výsledného šálku. Špatná voda může udělat z jinak správně nachystané kávy břečku. „Voda a káva je jako půda a jahody – chcete je mít velké a skvělé? Musíte vybrat správnou zeminu. Při přípravě kávy důsledně dbám na kvalitu vody – vždy filtrovanou – protože nemá smysl dělat kávu z nejkvalitnějších zrnek, u které potom zničím celý chuťový potenciál špatnou vodou.  A právě podle způsobu zacházení s vodou také poznáte dobré kavárny – sledujte, kde vám ke kávě naservírují vodu a jestli je v šálku i mimo něj fitrovaná.“ dodává Ondřej Macků, majitel Coffee to Home.

Pomoc při zažívání

A pokud je žaludek snad příliš citlivý a omezili jste pití kávy, protože jej dráždila, i v tomto případě se voda hodí. Pomohou kyselky, zdraví prospěšné minerální vody, které výrazně podporují zažívání.

A jaká je situace u nás?

Voda ke kávě je starý dobrý zvyk původem z Rakouska, který se pomalu ale jistě rozšířil i k nám. Přestože kavárny nemají povinnost vodu ke kávě servírovat, ty lepší tento krok činí, i když někdy pouze na vyžádání.