Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Instantní káva – pít či nepít?

Instantní káva – pít či nepít?


Jedna nebo dvě lžičky hnědých granulek nebo prášku, zalít horkou vodou a instantní (někdy také rozpustná) káva je v minutě připravena. Bez filtrování nebo překapávání. Jak je to s její tolik diskutovanou kvalitou, jak vlastně vznikla a jak se vyrábí? A jakou roli v jejím vzniku hrají obě světové války?

Historie instantní kávy ovlivněná světovými válkami

Pokud vás historie vzniku nezajímá, směle následující odstavec přeskočte.

Pokusy o instantní kávu můžeme sledovat již od konce 19. století v Japonsku, ale ještě to nebylo ono. Hned z kraje dvacátého století si výrobu instantní kávy (téměř takovou, jak ji známe dnes) nechal patentovat vynálezce a obchodník George Constant Washington (ne, nejde o toho prezidenta), který celý „instantní byznys“ vlastně odstartoval. Washington a jeho společnost G. Washington Coffee Company dodávala instantní kávu (nejen) vojákům na frontu během první světové války. Ve své době dokonce svými plakáty firma nabádala, aby se lidé vzdali klasické přípravy kávy. Svoji kampaň postavila na tom, že se jedná prakticky o to stejné, akorát že instantní káva je pro žaludek lépe stravitelná, nezůstává po ní žádný odpad a hlavně – je levnější.

Díky zdokonalenému procesu při výrobě instantní kávy mohla společnost Nestlé v roce 1938 nabídnout znatelně lepší chuť a převzít tak pomyslnou štafetu od Washingtona a jeho Coffee Company. Zajímavé také je, že díky technologickému vývoji během druhé světové války doznaly i procesy výroby instantní kávy velkých změn – k lepšímu. Především američtí vojáci si mohli již během války pochutnávat na vcelku kvalitní instantní kávě.

Instantní káva – pít či nepít?

Jak se vyrábí instantní káva

Cesta kávy z plantáže až do vašeho šálku je dlouhá – sklizeň, praní, sušení, přebírání, loupání, export a pražení. Instantní káva tuto cestu absolvuje také, ovšem s tím rozdílem, že to ještě není konec. Aby si káva uchovala trvanlivost, využívá se chemicko-fyzikálních procesů. Pro přípravu 1 kg instantní kávy je potřeba několikanásobně více klasické pražené mleté kávy. Celé to je vlastně o tom, že se káva napřed uvaří a pak se zbaví vody. Na to jsou dvě metody:

Sušení sprayováním (Spray drying)

První a mnohem starší způsob sušení probíhá tak, že se kávový extrakt rozprašuje na stěny předehřátých bubnů, odtud padá již ve známé podobě do sběrné nádoby pod bubnem. Toto řešení je jednodušší a ekonomicky méně náročné. Takto vydobytá káva tím ztrácí některé přirozené chuťové vlastnosti.

Sušení mražením (Freeze drying)

Kávový koncentrát se nechá zmrazit na teploty kolem –40 °C. Prostřednictvím čehož se molekuly vody promění v krystaly – zmrznou. Ve speciální komoře se pak vytvoří podtlak a díky sublimaci je led jakoby vytáhnut ze zmražených granulek. Vznikají tak téměř úplně vysušené granulky instantní kávy. Zajímavé je, že právě tato metoda sušení vznikla během druhé světové války při pokusech, jak pro vojáky vytvořit trvanlivé potraviny.

Co je dobré o instantní kávě vědět

Díky všemu, čím si káva prošla, přichází ve většině případů o svoji specifickou kávovou vůni. Proto jej musí často při výrobě aromatizovat.

Pozor také na pajcování instantních káv – aby se ušetřilo, přimíchávají někteří výrobci do svých instantních káv i další příměsi – můžeme se tak setkat s cikorkou, nejrůznějšími obilninami nebo třeba i s fíkovým práškem. Takovéto kávě se vyhnete, pokud budete hledat na obalu označení, že se jedná o směsi kávového a kávovinového extraktu.

Poměrně rozšířený mýtus o instantní kávě říká, že se vyrábí chemicky, za pomoci ropy – to je ale naprostý nesmysl. Jak je psáno výše, při výrobě se využívají pouze fyzikální principy, zmíněné výše.

Kupodivu právě instantní kávě dává drtivá většina Angličanů a Skandinávců přednost před klasickou zrnkovou (tedy alespoň ve svých domovech, v kavárnách dostanete většinou dobré espresso). Nicméně pro zaryté kávomilce je opravdu jen pár omluv, proč po instantní kávě sáhnout. Jedna z nich je třeba příprava jediného kávového nápoje, do kterého instantní káva opravdu patří – a tím je řecké ledové frappé.

Verdikt

Instantní káva má obecně méně kofeinu, než ta klasicky připravená – podle výzkumů je podíl až kofeinu v instantní kávě až 6x menší. Menší je i podíl antioxidantů.

V poslední době by se dalo říci, že kvalitní instantní začíná dobrou kávu připomínat. Ale pouze určitě značky. Poznáte je spolehlivě podle ceny – budou prostě dražší. Velice pravděpodobně je také nenajdete běžně v regálech obchodů, ale pouze na internetu.

Názor na chuť instantní kávy si ale koneckonců můžete udělat sami, a to již za 129 Kč. Za tuto cenu je totiž možné koupit instantní kávu Brazílie Gourmet, o které její výrobce píše, že „je srovnatelná ne-li lepší chuti jako nejdražší instantní kávy ostatních značek“.

Koupit instantní kávu