Kávový obchůdek

Nakupte v kávovém obchůdku

Konzistence šlehačky je u irské kávy klíčová

Irská káva – legendární káva s alkoholem vznikla náhodou


Koho a jak napadlo přidat whiskey do kávy a překrýt čepicí šlehačky? Jak připravit pravou irskou kávu a proč je obtížné se ke správně připravenému nápoji dostat? A které slavné osobnosti byly na irské kávě téměř závislé?

Jak a kde vznikla irská káva

Vznik irské kávy (někdy také nazývané Galská káva) bychom mohli vysledovat do irského města Foynes v hrabství Limerick. U vzniku nápoje stála (podobně jako u frappé) náhoda. V roce 1943 si Brendan O’Regan otevřel kavárnu s restaurací v blízkosti letiště a pověřil jejím vedením Joe Sharidana, který je považován za tvůrce tohoto legendárního nápoje.

Historka popisuje situaci, kdy byli cestující americké společnosti Pan Am špatným počasím přinuceni zůstat v letištní hale. Sharidana napadlo povzbudit je kávou, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey. Tato barmanská improvizace měla u cestujících velký úspěch a když byl dotázán, jestli jde o brazilskou kávu, odpověděl: „No, that’s Irish coffee“, v překladu „Ne, tohle je irská káva„. A světová legenda se zrodila.

Konzistence šlehačky je u irské kávy klíčová

Konzistence šlehačky je u irské kávy klíčová

Úspěch na jiném kontinentu

Ačkoliv se na irskou kávu sjížděli lidé (nejen) z celé země, komerční úspěch nápoj zaznamenal až na území Spojených států, konkrétně v San Franciscu. Zde jste měli možnost ochutnat kousek ostrovní kultury již v roce 1952, a to díky novináři Stantonu Delaplaneovi, který ji s majitelem sanfranciské kavárny Buena Vista Cafe Jackem Koepplerem zařadili do svého nápojového lístku. Od roku 1952 tak i ve Spojených státech mohli ochutnat slavný alkoholický nápoj. Předcházely tomu snahy starosty města, majitele mlékárny, kterého snaha dosáhnout ideální konzistence šlehačky málem stála život. Při testování se tak „zabral“ do práce, že přestal počítat množství irské kávy, kterou vypil.

Delaplane pak pokračoval v osvětě a často nápoj zmiňoval ve svém cestovatelském sloupku novin San Francisco Chronicle, čímž kávu zpopularizoval napříč Amerikou.

Jak připravit irskou kávu doma

Irská káva je míchaný nápoj, který obsahuje horkou filtrovanou kávu (třeba z french pressu), irskou whiskey, třtinový cukr a vrstvu našlehané smetany, která to vše přikrývá. Nápoj se servíruje do sklenice bez ouška a na stopce. Zní to jednoduše, ale zase tak jednoduché to není.

V některých kavárnách a cukrárnách po objednávce irské kávy dostanete nápoj, v lepším případě z prodlouženého espressa, ve kterém je nějaký alkohol a špatně našlehná šlehačka. To je ale špatně! Pojdmě se podívat na to, jak si můžete třeba i doma připravit irskou kávu podle původní receptury.

  1. Nahřejte sklenici o objemu 230 ml nalitím a vylitím horké vody. Vodu ve sklenici nechte cca 5 sekund.
  2. Přidejte 2 lžičky třtinového cukru.
  3. Přelijte filtrovanou kávou (třeba z french pressu).
  4. Pořádně promíchejte až se cukr rozpustí.
  5. Přidejte panáka (3–4 cl) pravé irské whisky.
  6. Našlehejte 30% smetanu tak, aby nebyla ani moc tuhá, ani moc tekutá.
  7. Přes lžičku vlijte smetanu do sklenice a vytvořte cca 2 cm vysokou vrstvu na povrchu.
  8. Aby vynikly kontrasty mezi jednotlivými složkami, výsledný nápoj za žádných okolností nepromícháváme.

Zajímavosti

Alkoholická lahůdka lákala celebrity z celého světa, např. slavný herec Cary Grant nebo revolucionář Che Guevara byli častými konzumenty irské kávy.

Vídeňské kavárny nápoj podobný irské kávě servírovaly již v polovině 19. století, a to pod názvem Pharisäer a Fiaker. Oba tyto nápoje se servírovaly do skla překrytého šlehačkou. Ve Francii se také můžeme setkat s nápojem nazvaným Gloria, o kterém se můžeme dočíst v dílech Honore Balzaca a dalších.

Irská káva má dokonce svůj svátek, a to 25. ledna. V angličtině existuje výraz „irish up“, což bychom volně mohli přeložit jako po-irštění a znamená do něčeho (nebo někoho) nalít whiskey.

Kavárna Buena Vista Cafe servíruje irskou kávu dodnes. V podnicích po celém světě narazíte na spoustu nápojů, jejichž autoři se inspirovali irskou kávou. Irish Espressotini nebo Irish Coffee cocktail jsou jen dva nápoje, které kořeny v receptuře irské kávy rozhodně nezapřou.